Foto: Damjan Tadic / CROPIX
'UZOR MI JE MODRIĆ'

MLADI HRVATSKI REPREZENTATIVAC ZA PET MJESECI PROŠAO PUT OD OTPISANOG DO IGRAČA ZA KOJIM SE OTIMAJU Rijekin adut otvoreno o mogućem transferu

IVAN LEPINJICA Rijekin mladi reprezentativac put od ‘otpisanoga’ u Zadru do osvajača Hrvatskog kupa s klubom s Rujevice prošao je za manje od pet mjeseci
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 10. siječanj 2020. 22:41

Talijani su bacili parangal, Chelsea nudi tri i pol milijuna eura... Ivan Lepinjica, U-21 reprezentativac Rijeke, koncentriran je na posao. Jučer je bila dupla porcija treninga, a između zajednički ručak u klupskom restoranu.

Kuharica Bojana servirala je teletinu i rižu... Istrijan iz sela Ivoli kod Pazina zna što je teletina. Sa sedam godina je počeo u NK Pazinka trčati za loptom, prije sedam godina preselio u Rijekinu omladinsku školu. Danas je mladi reprezentativac kojega bi željeli mnogi europski klubovi. Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora, tvrdi da su odbili dvije ponude, iz Belgije i Francuske. Uvjeren da će njegova vrijednost veća od onih 3,5 Chelseajevih milijuna eura.

Predsjednik HNK Rijeka, Damir Mišković, nedavno je izjavio da ispod pet milijuna neće s Rujevice. Prije samo godinu dana bio je na posudbi, igrač Zadra. Iz Zadra je, naime, vraćen 15. veljače prošle kalendarske godine. Da je sam pisao scenarij, ne bi mogao složiti ljepšu priču. Od “otpisanoga” u Zadru do osvajača Hrvatskog kupa u manje od pet mjeseci.

Zgrabio priliku

- Dogodilo se... U zvijezdama zapisano. U Zadru sam pola godine igrao svaku utakmicu. Dobro iskustvo. Sanjao sam povratak, ali radio marljivo. Rijeka me vratila, mislim da sam zgrabio svoju priliku.

Rijeka, 101119.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Dinamo, 1. HT HNL, 15. kolo.
Na fotografiji: Nikola Moro, Tibor Halilovic i Ivan Lepinjica.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Rabuzinovo Sunce zasjalo je na istarskom poluotoku, Rijeka je u pulskom finalu dobila Dinamo 3:1, a Lepinjica je na terenu bio do 74. minute s Halilovićem, Pavičićem, Capanom...

- U finalu Kupa smo iznenadili sve. Nitko nije očekivao da možemo uhvatiti bika za rogove, zauzdati Dinamo. Vjerovali smo. To je tajna uspjeha. Nagrada za sve ono što smo radili pet mjeseci.

Dinamo je uzvratio u prvenstvu, posebno je bolan bio onaj poraz na Rujevici 0:5. Trenutačno su neuhvatljivi...

- Teško objašnjivo. Nevjerojatno koliko se toga poklopilo - naopako. Dobra škola. Nije Dinamo toliko jači od Rijeke. U dvije utakmice 0:8, mi smo podbacili. Jednostavno nismo bili na razini kvalitete - Rijeke.

Rijeka proljetni nastavak otvara 1. veljače u Zagrebu protiv Lokomotive, izuzetno važnoj utakmici u borbi za drugo mjesto, a četiri dana kasnije ugostit će Dinamo u četvrtfinalu Kupa na Rujevici. Pakleni početak.

- Težak koliko izazovan raspored. Imamo malo vremena da se maksimalno pripremimo. Žestoko smo krenuli u pripreme i uvjeren sam da ćemo spremno dočekati oba susreta. Lokomotivu skrenuti na sporedni kolosijek, a Dinamo...

Kako dobiti Dinamo na Rujevici?

- Ne može se prekopirati finale Kupa, neće to biti ista utakmica, jer koga jednom zmija ugrize boji se i guštera... Dinamo se još uvijek nije pomirio s tim porazom. Trener Rožman sa suradnicima sjajno priprema utakmice. Zna kako možemo do pobjede koju svi želimo. Ne znamo još tko odlazi, odnosno dolazi... kakav će biti sastav, ali Rijeka je - uvijek goropadna.

Srednji vezni kod Bišćana u rasporedu 4-1-4-1, Lepinjica može igrati defenzivnog i ofenzivnog veznog. Koncentriran u duelima oduzimanja lopte, točna dodavanja...

- Sada igramo s dva zadnja vezna. Nije neka velika razlika, osjećam se dobro na toj poziciji. Ispred zadnje linije imam pregled igre, najviše mi odgovara.

Pavičiću je uzor Iniesta, Čolaku je to Diego Costa, Lepinjici...

- Luka Modrić! Iz malog je mjesta poput mene, a napravio je čudesnu karijeru. Svima mora biti uzor.

Anas Sharbini, grobnički neshvaćeni loptački genij, tvrdi da je najteže bilo igrati protiv Ademija.

- Meni protiv Olma. Ali u Puli smo ga dobro zatvorili.

Puno se priča o vašem mogućem transferu.

- Sve priče me nimalo ne opterećuju, koncentriran sam samo na početak sezone, a sve kombinacije oko mog nastavka karijere me samo dodatno motiviraju. Ništa drugo.

Da možete birati gdje biste otišli - Engleska, Italija, Francuska...

- O tome kada dođe vrijeme. Recimo da me Engleska najviše privlači. Igra se dosta agresivno, izjednačeno je prvenstvo, nema kalkuliranja, atmosfera na stadionima je sjajna, svi idu do maksimuma, daju sve od sebe...

Što mislite da vam nedostaje, na čemu biste trebali raditi?

- Na konkretnosti, da mi brže noge rade u nekim situacijama...

Ciljevi su borba za drugo mjesto i pokušati osvojiti Kup. U polufinalu Kupa igrati protiv Osijeka na Rujevici, a to znači da ste eliminirali Dinamo. Protiv Osijeka ste debitirali u dresu Rijeke i zabili gol.

- Taj pogodak neću nikada zabraviti. Sačuvao sam dres s te utakmica. Bit ćemo drugi na kraju sezone. Imamo momčad i dobru atmosferu.

Pet nogometaša, jedna rukometašica i atletičarka u obitelji

Mama Marinela Foško je 1990. godine u Beogradu preskočila letvicu postavljenu na 184 centimetara i postavila novi jugoslavenski rekord. Ivana ne bi mogla preskočiti, visok je 190 centimetara. Mogao bi igrati i stopera.

- Ako treba, tu sam. Sve za ekipu.

Otac Dragan bio je nogometaš Osijeka, Prištine, Dinama, Madeire...

- Preselio je u Istru, u kontaktu smo svakodnevno.

Brat blizanac je Igor, drugi je Marko...

- Obojica igraju za Pazinku. Igor je desno krilo, Marko prva špica... I sestra Ana igra rukomet za Rudar iz Labina.

U Pazinu živi i “barba” Marinko Foško, nekada stoper prvoligaške Pazinke.

Kakva obitelj!.Pet nogometaša, jedna rukometašica i atletičaka... Svi žive u srcu Istre, Pazinu. Zajednički ručkovi su festival sporta.

Linker
20. travanj 2024 21:11