CROPIX
DOBAR POSAO U DINAMU

MODRI KAPITALCI TREBALI BI NAPUNITI MAKSIMIRSKU BLAGAJNU DO VRHA Čak 100 milijuna eura za šestoricu!

Hrvatski prvak trenutačno u svlačionici ima financijski iznimno potentan nogometaški potencijal
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. prosinac 2019. 09:09

Ne treba ponavljati da je Liga prvaka, zapravo, zadnjih 18 mjeseci u kojima je Dinamo uspješno parirao u Europi podignula vrijednost Bjeličinim igračima. Uostalom, Transfermarkt je Dinamo procijenio na 108 milijuna eura. Nije ta stranica uvijek točna, ali ovoga puta nije pretjerala. Naime, gledajući prema godini koja dolazi i onome što Dinamo može “uzeti” na svojim igračima, Modri potencijalno stvarno imaju u rukama kapital vrijedan više od 100 milijuna eura. Naravno, pitanje je kako će i kad u Maksimiru unovčiti te igrače, no da bi u 2020. mogli skinuti sve rekorde, to je nedvojbeno.

- Neće svi “kapitalci” otići odjednom, to klub neće dopustiti. Možda ove zime odu dvojica - rekao je u intervjuu SN-u Nenad Bjelica. Kad govorimo o kapitalcima, jasno je da ih u Dinamovoj svlačionici u ovom trenutku ima šest-sedam. To su igrači za koje u Maksimiru očekuju da će ih prodati za minimalno 10 milijuna eura.

Naravno, ima još Modrih zanimljivih tržištu, ali su oni ipak ispod te svote. Jasno, najvrednije je blago pod Jugom Dani Olmo. Dinamo za njega planira utržiti između 30 i 40 milijuna eura, ali isto je tako jasno da to mora napraviti u ovom prijelaznom roku. Jer ako naljeto uđe u zadnju godinu ugovora, onda bi Dinamu bilo teško dostići toliku odštetu, štoviše, mogao bi na kraju ostati i bez svega. Zato je Olmo sigurno prvi na listi onih koji bi mogli otići. Ajmo reći, ako je Dinamova želja da ove zime odu dva, možda tri iz tog kruga kapitalaca, onda je idealno da to budu Olmo i još jedan iz dvojca Moro - Gojak. Možda i obojica, ne bi to bilo preveliko odskakanje od plana ni neki veliki poremećaj u odnosu na Bjeličinu najavu. Nikola Moro po nekim je informacijama najbliže odlasku, Dinamo bi za njega mogao dobiti oko 15 milijuna eura. I o Gojakovu se odlasku već neko vrijeme govori, procjena je da bi Modri tu mogli utržiti desetak milijuna eura.

Plan je da ostala trojica iz tog “kapitalnog kruga” ostanu do ljeta i onda odu nakon Eura. Dominik Livaković, Mislav Oršić i Bruno Petković, bude li sve očekivano, neće iz Maksimira prije ljetnog prijelaznog roka.

Dakako, možda i ostanu do zime ili barem do kraja europskih kvalifikacija, kao što je moguće da već ove zime stigne neka “nemoralna ponuda”, prije svih na adresu Brune Petkovića. Tada bi se moglo desiti da on ipak ode. S obzirom na to da je Dinamo ljetos već odbijao ponude za Petkovića, koje su iznosile oko 10 milijuna eura, pretpostavljamo da ga Modri ne bi pustili za manje od 15 milijuna. Livaković i Oršić tu su negdje oko 10 milijuna, a to sve ukupno čini iznos od oko 100 milijuna eura. Ako njima dodamo još primjerice Antonija Marina, koji sutra može dobiti ponudu od 12-13 milijuna eura, ili Stojanovića i Kadziora, koje Modri mogu prodati za manju svotu, onda je očito kolika je vrijednost trenutno u Dinamovoj svlačionici. Kapital koji može donijeti lijepu zaradu, ali i obvezu da se onda s tim pustim milijunima ojača momčad, da Modri na tržištu nađu adekvatne zamjene za svoje igrače.

- Za novi europski pohod trebat će nam pet-šest novih igrača, svježa krv - također je kazao Bjelica u spomenutom intervjuu. Iz čega je razvidno da će u Maksimiru krenuti i u šoping, ovisno o odlascima.

Ono što je zanimljivo i što ovu momčad razlikuje od nekih prijašnjih jest da dosta igrača u ovom trenutku uopće ne želi pod svaku cijenu otići iz Maksimira. Žele u bolji, veći klub, ali ne u klub koji je tu negdje, u rangu Dinama ili slabiji od njega, čak i ako je u jačoj ligi.

- Meni je u Dinamu odlično, mi smo momčad na terenu i ekipa izvan terena, okružen sam odličnim stručnim stožerom i suigračima, tako da uopće ne razmišljam o odlasku iz Maksimira - rekao nam je nedavno Petar Stojanović, koji je uz Ademija čovjek s najduljim stažem trenutno u Dinamu.

Dakle, ako se njemu nikamo ne žuri, to govori o odličnoj atmosferi i zadovoljstvu koje ovdje osjećaju nogometaši. Uostalom, nedavno smo pisali i da su Kadzior i Oršić odbili mogućnost odlaska u MLS, gdje bi sigurno zarađivali više nego u Dinamu. Očito ne toliko više i očito im to Amerika nije toliko velik izazov da bi im nadoknadila sve ono što imaju i osjećaju u Dinamu.

Svi će ti igrači, pretpostavljamo, u idućih godinu, možda godinu i pol dana otići iz Dinama, logično je, Modri i dalje najviše žive od prodaje igrača, a na ovoj generaciji sad može zaraditi rekordan iznos, preko 100 milijuna eura. Sanjari će reći: eto prilike da se novac uloži u stadion, da napokon vidimo novo zdanje u Maksimiru. No bojimo se da od toga neće biti ništa; Dinamo bez Grada ne može u taj zahvat, a zadnjih je dana opet nastupila tišina.

Linker
23. travanj 2024 13:17