Foto: Vojko Basic / CROPIX
GOLEMI POTENCIJAL

MOŽE LI PALAVERSA KAO PAŠALIĆ? Svaki njegov nastup puni Hajdukovu blagajnu, legenda Bijelih poručila: 'Od igrača pod ugovorom za City očekuje se više'

HAJDUK Što je mladić, sada igrač pod ugovorom s Guardiolinim klubom, donio Bijelima na početku proljeća
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. ožujak 2019. 16:00

Može li Palaversa kao Pašalić? Pitanje je legitimno i logično. Prije pet godina Mario Pašalić je potpisao za Chelsea i potom ostao šest mjeseci, odnosno proljetnu polusezonu na posudbi u Hajduku. Odigrao je sjajno proljeće, nastavio s kvalitetnim izdanjima iz prvog dijela sezone. Čim se vratio iz Londona s dogovora na Stamford Bridgeu, Pašalić je počeo trpati. Dva pogotka Splitu za rješenje gradskog derbija Sv. Duje (2:1), zatim pogodak i Hrvatskom dragovoljcu u drugoj uzastopnoj pobjedi.

Hajduk je tog proljeća nanizao sve četiri na startu proljeća, uzeli su Bijelih maksimalnih 12 bodova s Pašalićem kao ključnim igračem. Odlazak u Chelsea i ostanak na Poljudu pokazao se za Pašalića kao najbolji mogući potez. Što je s Palaversom?

- Igra korektno, nema posebne zamjerke, ali jasno je da se od njega više očekuje s obzirom na to da je potpisao za Manchester City - kazao nam je Zlatko Vujović.

Vojko Basic / CROPIX
CROPIX

Golemi potencijal

Klupska legenda dobro zbori. Palaversa je sve četiri proljetne utakmice počeo u prvom sastavu. Nema posebnih zamjerki na njegova izdanja. Poneka pogreška kao i kod ostalih suigrača, ali važnije je reći da nije vidljiv posebni doprinos. Palaversa je prošle jeseni bio “mladi debitant” kojeg je Kopić neočekivano gurnuo u vatru. Svaki njegov potez doživljavao se kao veliki bonus, golemo postignuće 18-godišnjeg veznjaka koji igra premijernu sezonu.

I zašto bi sada od Palaverse očekivali senzacionalna izdanja?

- Palaversa igra na razini prošlojesenskih igara i nitko ne misli da će sam rješavati utakmice, ali logično je da u njemu primarno svi vide igrača Cityja. I uspoređuju ga s veznjacima Cityja, zato se od njega više očekuje.

Split, 230219.
Stadion Poljud,
Nogomet, Mali derbi, 22. kola HNL-a izmedju HNK Hajduk Split i HNK Gorica.
Na fotografiji: Ante Palaversa
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Koliko više? Nitko to precizno ne može reći. Je li Inter utakmica u kojoj bi mogli vidjeti upečatljivijeg Palaversu? Lako moguće, a evo i zašto. Postigao je dva pogotka prošle jeseni, oba Interu. U nedjelju je ponovno Zaprešić, sretni teren i momčad za Palaversu. U četiri proljetne utakmice trkački je držao sredinu pokazavši s nekoliko lopti prema naprijed da može unaprijediti igru Hajduka. To je ono što se od Palaverse očekuje. Više dvoboja i oduzetih lopti u sredini i, što je najvažnije, šut s distance kojim je u prvom dijelu sezone pokazao da u njegovim nogama leži golemi potencijal. Što je naposljetku prepoznao i velikan s Etihada.

Sjajan pregled

Palaversa je veznjak sjajnog pregleda igre koji uz to posjeduje pluća za praćenje akcija i opasan dolazak iz drugog plana. Kako će se dalje razvijati u Hajduku, primarno ovisi o njemu samome. Ali jasno je da ne treba očekivati da će Palaversa sam uzeti loptu i rješavati utakmice. Uostalom, nije ga ni City zbog toga kupio.

Split, 081218.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 17. kola MAXtv Prve HNL, Hajduk - Istra 1961.
Na fotografiji: Ante Palaversa.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Za kraj priče treba dodati i jedan detalj u priči oko Palaverse. Hajduku je bitan kao igrač, što nije sporno, ali pruža klubu i još jednu posebnu dimenziju. Svaki nastup Palaverse donosi Hajduku 40.000 eura s naglaskom da mora provesti najmanje 45 minuta na terenu. Svaki nastup Palaverse Hajduku vrijedi igrački, ali ako se to ne može izbrojiti, onda su novci egzaktna kategorija i iznose 300.000 kuna.

Dragocjen za Poljud

U četiri utakmice tijekom veljače Palaversa je s 1,2 milijuna kuna donio plaću za svlačionicu. Na terenu može pružiti i više, ali kada se sve oduzme i zbroji, Hajduku je dragocjen i Splićani će biti sretni ako Palaversa do kraja posudbe ostane na Poljudu. Do ljeta 2020. godine, da ne zaboravimo.

Palaversa najmlađi među posuđenima

Prema podacima s TM-a, City na posudbi ima 14 igrača, a najviše ih je u španjolskoj Gironi (trojica), te nizozemskoj NAC Bredi (dvojica). Igrača Cityja ima na posudbama diljem svijeta, od Australije preko Južne Koreje do Europe.

Najmlađi među posuđenim igračima Cityja upravo je hajdukovac Ante Palaversa koji u travnju puni 19 godina. Popis igrača Cityja na posudbi:

Pablo Mari (stoper, 25, Deportivo La Coruna), ugovor do ljeta 2019.

Erik Palmer-Brown

(stoper, 21, NAC Breda) ugovor do 2022. (posudba 2019.)

Ko Itakura

(stoper, 22, Groningen) posudba do ljeta 2020.

Aleix Garcia

(zadnji vezni, 21, Girona) ugovor do 2020. (posudba 2019.)

Luke Brattan

(zadnji vezni, 28, Melbourne City) ugovor do ljeta 2019.

Douglas Luiz

(vezni, 20, Girona) ugovor do 2022. (posudba 2019.)

Ante Palaversa

(vezni, 18, Hajduk) ugovor do 2022. (posudba 2020.)

Luka Ilić

(vezni igrač, 19, NAC Breda) posudba do ljeta 2019.

Mix Diskerud

(vezni igrač, 28, Ulsan Hyundai) ugovor do 2022. (posudba 2019.)

Anthony Caceres

(vezni, 26, FC Sydney) ugovor do 2020. (posudba 2019.)

Daniel Arzani

(krilo, 20, Celtic) ugovor do 2021. (posudba do 2020.)

Marlos Moreno

(krilo, 22, Santos Laguna) ugovor do 2021. (posudba do 2019)

Patrick Roberts

(desno krilo, 22, Girona) ugovor do 2020. (posudba 2019)

Jack Harrison

(desno krilo 22, Leeds United) ugovor do 2021. (posudba 2019.)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:09