Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
BOLNI OŽILJCI

MOŽE LI RIJEKA NAPOKON SRUŠITI PROKLETSTVO? Prošao je čak 1151 dan otkako je momčad s Rujevice zadnji put slavila u Koprivnici

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 17. svibanj 2017. 19:43

Kada prvenstveni raspored nogometašima Rijeke servira gostovanje u Koprivnici, pristalicama Bijelih ne naviru lijepa sjećanja. Prošlo je već podosta vremena od zadnje pobjede, kapetan Mate Maleš i ofenzivac Goodness Ajayi, uz trenera Matjaža Keka, jedini su danas na Rujevici koji su prije točno 1151 dan posljednji put pobijedili u Koprivnici.

Dva puta je bilo 1:1 kada su Farmaceute vodili Josip Omrčen-Čeko i Ante Čačić, dolaskom Željka Kopića u prvenstvenim je utakmicama rezultat 0:0 postao zicer, a najbolniji ožiljak bez dvojbe je onih 3:0 u prošlosezonskoj uzvratnoj utakmici polufinala Hrvatskog kupa. Danas je prilika Riječanima da zacijele sve rane iz prošlosti, da pošalju u povijest priče o negativnoj tradiciji kao što su to napravili i u Zaprešiću početkom proljetnog dijela sezone i da pobjedom dođu korak do (k)raja.

Koji je razlog riječkom 1151 danu bez pobjede u Koprivnici? Svoje su viđenje ponudila tri bivša igrača Bijelih s riječkom adresom u danima pobjeda, ali i crnog niza na gostovanjima kod Slavena Belupa.

- Slaven Belupo već godinama ima dobru momčad, kvalitetne igrače koji su nešto prošli u karijeri, samim time i to je jedan od razloga dobrih rezultata. Ovih zadnjih godinu-dvije do izražaja je došao i rad trenera, kada se to poklopi s dobrim igračima, evo razloga zašto su postali momčad kod koje se teško pobjeđuje - kaže Josip Brezovec, bivši igrač Slavena Belupa i kapetan Rijeke koji danas kao najbolji asistent i strijelac moldavske lige vuče Šerif u borbi za naslov prvaka.

Naravno, nije propustio spomenuti ni Matjaža Keka.

- Taj kontinuitet dobrih rezultata je pokazatelj da Kek radi vrhunski posao u Rijeci, melju sve pred sobom i mišljenja sam da imaju puno samopouzdanja zbog kojeg im taj negativni niz iz Koprivnice danas ništa ne znači. Kek je vrhunski trener i siguran sam da će Rijeka doći još korak bliže tituli.

Pobjeda bi bila najbolji način za naplatiti sve dosadašnje posrtaje, tri boda donijela bi Bijelima priliku da u nedjelju pred svojim navijačima osiguraju titulu.

- Prošlo je tek nešto više od godinu dana kada smo ispali iz polufinala Kupa, bio je to bolan poraz, ali sada sam uvjeren u prekid tog niza i Rijekin trijumf. Rijeka je po svemu zaslužila biti prvak, a čak i da ne pobijede u Koprivnici, uvjeren sam da će do kraja potvrditi titulu. Bolji su od Dinama, to pokazuju kroz cijelu sezonu i mislim da će to biti prevaga. Čak imam i osjećaj da će Gavranović to odlučiti. Znam da je strašno motiviran da se osvoji naslov prvaka i mislim da će on biti potpisnik pobjede - istaknuo je Josip Brezovec.

Matej Mitrović ove sezone već je osjetio kvalitetu Slavena Belupa, igrao je u onom remiju u Koprivnici u jesenskom djelu sezone...

- Uf, stvarno imamo teška i neugodna iskustva sa Slavenom Belupom, tri godine se nije pobijedilo i kada to pročitaš ne izgleda baš ugodno. I kada se ne priča o tome u svlačionici, u podsvijesti nekako znaš da nisi dugo pobijedio, da ti je suparnik trn u peti, da se protiv tebe uvijek želi dokazati... Ali još nedavno sam bio dio svlačionice Rijeke i dobro znam da se takvim stvarima ne pridaje pozornost - mišljenje je Mateja Mitrovića.

Mnogi dobre rezultate Koprivničana protiv Rijeke pripisuju i Željku Kopić koji je Mitroviću bio trener u Cibaliji.

- Mogu reći sve najbolje o njemu. Otkad je došao u Slaven Belupo dobro stoje, on zna da su mu pobjede kakvu je imao protiv Dinama najbolja referenca za dalje i potvrda trenerske kvalitete. Sada se nadam da ipak neće imati razloga za slavlje, Rijeka je posljednjih godina prekinula dosta tih negativnih nizova, mislim da je ovo sezona koja se neće zaboraviti i da ćemo o njoj na kraju pričati kao sezoni iz snova nakon koje više neće biti priče o Interu, Slaven Belupu... - poručio je Mitrović.

Rasplet HNL-a prati se i u Južnoj Koreji, Vedran Jugović veznjak je Jeonnam Dragonsa, ali i dobro upućen u sve specifičnosti završnice prvenstva. I on je u riječkom dresu osjetio gorčinu tih koprivničkih remija.

- Kada pogledaš rezultate, stvarno ispada da je za Rijeku to gostovanje u Koprivnici nezgodno, ali ja sam uvjeren da će ova utakmica biti potpuno drugačija od dosadašnjih. Što do sada nije valjalo? Ne mogu precizno odgovoriti je li to nesreća, splet okolnosti ili kvaliteta domaćina, ali siguran sam da je Rijeka sada dovoljno pametna i zrela za iskoristiti ovu povijesnu priliku za koju rade cijelu sezonu - napominje Vedran Jugović, koji također Željka Kopića smatra trenerom koji je dobro posložio kockice u Slavenovoj momčadi.

- Kopića smatram jednim od najboljih trenera u Hrvatskoj i siguran sam da će napraviti sjajnu karijeru. Rijeci ni ovoga puta neće biti lako, ali pričamo o momčadi koja ove sezone ima jedan poraz, koja dominira u svakom segmentu, koja ima nevjerojatnu podršku navijača i najuspješnijeg trenera u klupskoj povijesti. Zbog toga sam siguran da će ta negativna serija biti okončana i da će Rijeka osvojiti naslov prvaka. Sve ostalo bi bila nepravda - zaključio je Jugović.

Posljednjih 10 ligaških utakmica u Koprivnici

Sezona 2010-2011.

21. kolo: S. Belupo - Rijeka 0:1

Sezona 2011-2012.

14. kolo: S. Belupo - Rijeka 1:0

Sezona 2012-2013.

8. kolo: S. Belupo - Rijeka 1:3

Sezona 2013-2014.

9. kolo: S. Belupo - Rijeka 0:1

Sezona 2013-2014.

27. kolo: S. Belupo - Rijeka 0:3

Sezona 2014-2015.

14. kolo: S. Belupo - Rijeka 1:1

Sezona 2014-2015.

32. kolo: S. Belupo - Rijeka 1:1

Sezona 2015-2016.

11. kolo: S. Belupo - Rijeka 0:0

Sezona 2015-2016.

29. kolo: S. Belupo - Rijeka 0:0

Sezona 2016-2017.

16. kolo: S. Belupo - Rijeka 0:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:12