Bozidar Vukicevic / CROPIX
PAT POZICIJA

NA POLJUDU JOŠ JEDINI NISU NAJAVILI REZANJE PLAĆA Brbić čeka poučen iskustvom koje je doživio Svaguša s Vejićem, Šerićem, Buljatom i Jertecom

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. ožujak 2020. 16:42

Hajduk nije krenuo u promptno smanjenje ugovora, ali imao je već iskustva s pokušajem smanjenja ugovora igrača.

Ekonomska kriza zatresla je Bijele još početkom 2010. kada su ugovori od 300-400 tisuća eura postali previsoki za klupski proračun, pa je tadašnji predsjednik Svaguša krenuo u rezanje troškova.

Uoči polaska na zimske pripreme u Marbelli u drugu je momčad preselio Vejića, Šerića, Jerteca i Marijana Buljata koji nisu pristali na smanjenje ugovornih obveza. Ostali su na Poljudu, a treninzi su se odvijali u zoru.

- Kada smo razgovarali, Hajduk je zahtijevao da se iz ugovora izbace stavke o bonusima, te da uz to imam i 30 posto manju osnovicu čime bi mi plaća bila smanjena za više 50 posto. Nisam htio to prihvatiti, jer bih se time izjednačio po primanjima s nekima koji su dobro plaćeni, ali ne igraju. Drugi je razlog je to što moja obitelj i ja računamo na taj novac - otkrio je tada Vejić.

Zapresic, 190409.
Nogometna utakmica prve hrvatske nogometne lige NK Inter-HNK Hajduk na stadionu Intera u Zapresicu. 
Na fotografiji:  Damir Krznar(Inter) i Hrvoje Vejic(Hajduk).
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Nakon mjeseci pregovora igračima je ipak uskraćen veći dio primanja. Upravo je Vejić dvije godine kasnije obznanio kako je Hajduku u konačnici oprostio 400.000 eura.

- Hajduku sam dao najbolje godine, odigrao preko 200 utakmica i osvojio pet trofeja. Klubu sam oprostio novce u isto vrijeme dok su u tom istom klubu moji suigrači imali i veće ugovore - otvoreno je tada ispričao Vejić koji je u Hajduku ostao do kraja karijere.

Anthony Šerić, još jedan iz kvarteta igrača kojem se tada pokušalo smanjiti ugovor, nakon šest mjeseci napustio je Poljud. U ljeto 2010. preselio je u Karabükspor.

Split, 220309.
Stadion Poljud u Splitu.?Nogometna utakmica T-com 1. HNL 23. kolo, Hajduk - Zagreb.
Na fotografiji Anthony Seric.
Foto: Josko Ponos / CROPIX
Josko Ponos / CROPIX CROPIX

- Nisam htio ići iz Hajduka, ali nagovorili su me. Pomoglo je to što su uzeli i Tomića i Černata, pa mi je bilo lakše u Karabüksporu - kazao je tada Šerić.

Hajduk je probleme s ugovorima uspio riješiti na više načina, ali pouka stoji i desetljeće kasnije. Jednostrano smanjivanje ugovora nije lagano realizirati. Uostalom, Vejić je bio iskren i direktan, posebno u sintagmi “ja i moja obitelj smo računali na te prihode”. Svi računaju na ugovorene i potpisane prihode, a to zna i Brbić. Zato strpljivo čeka. U prošlosti su se mnogi mogli okoristiti iskustvima Hajduka, danas se očito situacija promijenila pa će Hajduk učiti na tuđim iskustvima.

Linker
20. travanj 2024 15:01