Foto: Tom Dubravec / CROPIX
NA KORAK OD POVRATKA

NA POLJUDU KONAČNO MOGU ODAHNUTI! SJAJNE VIJESTI ZA NAVIJAČE HAJDUKA Vraća se 'najveći neprijatelj svih obrana': Jedan test, dozvola i vraćam se!'

MARKO FUTACS Hajdukov Mađar zbog rehabilitacije koljena nije igrao polufinale Kupa, propušta i Osijek, ali jedva čeka vinkovačko finale
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. ožujak 2018. 21:44

Marko Futacs nije na popisu putnika za sutrašnji dvoboj u Osijeku. Ali, dobro je raspoložen. Veseo, nasmijan, optimističan je Marko. Još uvijek je u tijeku rehabilitacija ozlijeđenog koljena, međutim 28-godišnji Mađar jako je blizu povratka.

- Jedan test me dijeli od potpunog povratka. Bude li sve u redu, mogao bih zaigrati sljedećeg vikenda u prijateljskom dvoboju protiv Gornika u Poljskoj. Ali, ovaj vikend, nažalost, ne mogu još pomoći momčadi - kazao nam je Futacs nakon potpisa sponzorskog ugovora Hajduka i Splitske banke u vlasništvu mađarskog OTP-a.

Popričao je Futacs na materinjem, mađarskom jeziku, ali za medije se ponovno koristio odličnim engleskim. Dakle, koji je test u pitanju?

- Prvo moram kazati, mentalno i fizički se odlično osjećam. Adaptirao sam se na rad s loptom, u treningu sam s momčadi, ali moram proći zadnji test. Dobiti dozvolu liječnika koji me operirao.

Zagreb, 060817.
Maksimir.
Utakmica 1. HNL 4. kolo.
GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Nizic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Jose Carlos Pinto Noronha iz klinike u Portu, on je liječnik koji treba Futacsu poslati dopusnicu za nastup. Krajem kolovoza prošle godine Noronha je obavio operativni zahvat na križnim ligamentima koljena Marka Futacsa, a početkom sljedećeg tjedna nalazi i rezultati testova šalju se u Porto i čeka se dozvola. Od ozljede u Maksimiru prošlo je sedam i pol mjeseci, ali ne smije se požuriti ni dana. Da se stanka ne produlji. Jer, već smo na pripremama u Turskoj imali naslov “Machine iz back”. “Machine” je Futacs, stroj za golove. Prvi strijelac prošle sezone sa 18 pogodaka. Kada ćemo moći opet staviti naslov, ali bez futura, “Machine se vratio”?

- Jako smo blizu tog naslova...

Prođu li testovi kako se i očekuje, eto Futacsa u Poljskoj, a zatim dolazi Rijeka. Opet Rijeka, jer prvi nastup Futacsa za Hajduk bio je protiv Rijeke u kolovozu 2016. godine. Devet mjeseci nakon prve ozljede križnih ligamenata koljena koje je doživio u Turskoj igrajući za Mersin. Mogu li se usporediti dvije identične ozljede po vremenu oporavka?

- Ozljede su identične, ali što se tiče procesa rehabilitacije, moram reći da je ovog puta oporavak agresivniji. U pozitivnom smislu agresivniji. I puno je brži. Međutim, čekam da svi testovi budu uredni, da se vidi stanje muskulature. I onda mogu krenuti pod maksimalnim opterećenjem.

Početkom kolovoza prošle godine odigrao je zadnjih i jedinih 20 minuta u HNL-u ove sezone. U zimskoj stanci radio je s momčadi u Turskoj, vjerovalo se da može biti spreman za Lokomotivu koja je tada bila na rasporedu krajem veljače.

- Bilo bi to sjajno, za moj rođendan - govorio nam je Marko s puno optimizma u Beleku.

Međutim, morao je rođendan proslaviti bez utakmice. Na “suhom” treningu bez ekipe. Ali, u međuvremenu je Hajduk ušao u finale Kupa. I bit će jači za Futacsa krajem svibnja u Vinkovcima. Najveći Hajdukov prostor za napredak, Kopićev džoker.

Split, 200517.
Stadion na Poljudu.
MaxTV Prva liga 35. kolo utakmica: HNK Hajduk -  NK Inter.
 Na fotografiji: Marko Futacs i Jakov Filipovic.   
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

- Kako to dobro zvuči.... ali momčad je kompletirana, ima kvalitetnih napadača, a ja mogu biti samo dodatni plus - skromno će Futacs.

Ali mnogi bi poželjeli takav plus. Takvog golgetera koji je “najveći neprijatelj” svih obrana. Visok 196 centimetara, te dovoljno snažan da se stoperi odbijaju od njega. Jesu li se nakupili kilogrami tijekom višemjesečnog oporavka?

- Imam kilogram viška, a tijekom rehabilitacije sam bio i na “pet plus”. Ali, radom sam to skinuo.

Vinkovci, Vinkovci.... to je ono o čemu navijači razmišljaju. Za Futacsa će biti ovo treće finale Kupa. Primjerice Almeida je već poručio “bravo, dečki, moj 10. finale”.

- Moje je treće finale Kupa. Dvaput sam već osvojio ligaški kup, jasno je da želim i treći naslov.

Jer, Kup se na Poljudu drži glavnim ciljem sezone, premda će Futacs kazati “i prvenstvo, i prvenstvo”. Ali za osvajanje Kupa potrebna je jedna utakmica, za prvenstvo još dva mjeseca igranja.

- Istina, ali treba se žestoko boriti na oba kolosijeka.

Uza sve, bit će i Futacs do Vinkovaca pravi. Do kraja svibnja u dva mjeseca spremit će se, uigrati...

- Imamo mi još utakmica do Vinkovaca. Strpite se malo.

Toliko od Futacsa. Kako stvari stoje, prvi će ga uživo vidjeti Rudari iz Zabrza, pa tek onda navijači Hajduka u jadranskom derbiju na Poljudu. Takav je idealni scenarij. Machine se vraća. Još koji dan i “stroj za golove” je ponovno na travnjaku..

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
19. travanj 2024 09:41