Tom Dubravec/ CROPIX
STOP RASIPANJU

NA POLJUDU SE SPREMA VELIKI REMONT Tinejdžerski Hajduk: Desetorica igrača su praktički već u siječnju na izlaznim vratima

POLJUDSKA VIZIJA Kakva se momčad Bijelih, po ideji klupskog predsjednika Jasmina Huljaja, sprema za proljetni dio 2019. godine
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. listopad 2018. 23:13

U nastavak sezone Hajduk ulazi sa sedmog mjesta, ali nije trenutačni plasman glavna tema na Poljudu. Ima puno važnijih procesa koji su skriveni iza te niske pozicije na prvoligaškoj tablici. Bitnija je vizija, ono što se sprema za blisku budućnost, jer ostane li Huljaj predsjednik i nakon dolaska novog Nadzornog odbora sredinom prosinca, za proljeće 2019. priprema se novi Hajduk. Jeftiniji, s domaćim potpisom. Zato dobro pazite ove jeseni kako igra Hajduk 2, jer tu je temelj proljetne priče Hajduka. Velike promjene pripremaju se od ove zime, no idemo redom...

Šestorici igrača ugovori istječu na ljeto sljedeće godine, još su četvorica na popisu poželjnih transfera uslijed velikog smanjenja troškova. Desetorica su praktički na izlaznim vratima već u siječnju, veliki je zaokret na pomolu. Od ugovora teških gotovo 500.000 eura iz prošle zime, do velike štednje šest mjeseci kasnije. Novi predsjednik i potpuno nova vizija na svim ključnim razinama.

Zapresic, 140418.
SRC Zapresic.
Utakmica 29. kola HT Prva hrvatska nogometna liga,
NK Inter - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Mijo Caktas.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Mijo Caktaš

- Hajduk mora smanjiti proračun, a pritom ostati natjecateljski konkurentan - objavio je Huljaj početkom ovog mjeseca.

Štedljivi Hajduk, na tragu onog iz Brbićeva doba, opet “kuca na vrata”. Od igrača do financija i natrag, sve se “reže”. Rješava se Hajduk visokih plaća, mnoštva stranaca ispodprosječne kvalitete, a mora se prodajom i zaraditi.

Zato se stvara nova momčad koja bi završnu sliku trebala dobiti u ljeto sljedeće godine. Ali, proces starta u siječnju. Igrači kojima ugovor istječe u lipnju 2019., već poslije Nove godine slobodni su potpisati za novi klub, a mogu se i nagodbom s Hajdukom osloboditi tih zadnjih šest mjeseci ugovora. Jasno, neće svi otići na zimu, ali pokreće se proces. Kao i u slučaju igrača s plaćama koje Hajduk više ne može pratiti.

Štednja na računu i mladi kadar na terenu, to su osnovne značajke “tinejdžerskog Hajduka” koji nas čeka u bliskoj budućnosti.

Split, 260718.
Poljud.
Nogometna utakmica 2. pretkola Europske lige izmedju HNK Hajduk Split i PFC Slavia Sofija.
Na fotografiji: Ahmed Said.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Stop rasipanju

Jedan od važnijih poteza je i najavljeno kategoriziranje plaća u realnom okviru. Današnje plaće do 40.000 eura u prvoj momčadi stvar su prošlosti. Hajduk u viziji Jasmina Huljaja moći će se priuštiti najskupljeg igrača od 15.000 eura mjesečno, do 10.000 eura imat će oni najbolji, a ostali će se smjestiti u okvir od 3.000 do 6.000-7.000 eura. Svote smo, dakako, predstavili okvirno, nismo ulazili u detalje, ali jasno je razmišljanje. Hajduk se jednostavno mora prizemljiti, vratiti u realni trenutak.

Jasno je stoga da će biti odlazaka, ali bit će i dolazaka. Profili igrača koji su na odlasku jasno govore što će se tražiti u preslagivanju novog Hajduka. Lijevi bek, stoperi i napadači su pozicije koje trebaju “svježu krv” na proljeće. Pritom će se pozicije popunjavati primarno sa domaćim igračima i tek ako nema igrača iz omladinskog pogona, angažirat će se prinove. Ali, skroman je proračun, zato “poljudski inkubator” ponovno izlazi na površinu.

Split, 090818.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 3. pretkola Europske lige, HNK Hajduk - FC Steaua Bukurest
Na fotografiji: Borja Lopez
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

U storiji oko popunjavanja pozicija posebnu pozornost zaslužuje mjesto lijevog beka koje se ponovno nameće kao najkritičnije, premda je prava “vojska” igrača prodefilirala na toj poziciji zadnjih sezona. Ugovori na ljeto istječu Memolli i Fomitschowu koji su danas u sjeni Filipa, ali Rumunj je preskup Hajduku, a ruku na srce, jako je skroman njegov učinak. Zato se u konkurenciji tri stranca nameće četvrta opcija, domaći 19-godišnjak Domagoj Bradarić. Uzeli smo ga kao primjer, ali neće biti jedini koji će praviti društvo 18-godišnjem Palaversi, jesenskom prvotimcu stasalom u omladinskoj školi.

Ozbiljan remont

Eto zbog čega je sedmo mjesto Hajduka u sjeni momčadi koja traži ozbiljan remont. U prvenstvu se do kraja jeseni dokazuju iskusni. Dokazuju se za klub i za svoju prodaju, ali proljeće pripada tinejdžerima u bijelom dresu.

Četiri vrlo poželjna transfera

Četiri igrača su u kategoriji “poželjni transferi”, jer njihove plaće daleko premašuju mogućnosti aktualnog Hajduka. Zato će Hajduk, kako je to predsjednik jasno poručio, u sljedeća dva prijelazna roka izbalansirati platežni okvir. Već u siječnju u prvom redu transfernog izloga bit će:

Caktaš ⊲ 40.000 eura mjesečno

Lopez ⊲ 20.000 eura mjesečno

Filip ⊲ 18.000 eura mjesečno

Said ⊲ 15.000 eura mjesečno

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:00