REUTERS/Stefano Rellandini
POTPISAO TROGODIŠNJE PRODULJENJE

NA RUJEVICI RIJEŠILI VRATARSKO PITANJE NAKON REALIZACIJE DVA TRANSFERA 'Puno sam lutao u karijeri, a ovdje se osjećam kao doma'

RIJEKA Nakon dogovora o dolascima Darka Velkovskog i Marija Pavelića riješeno je i pitanje 25-godišnjeg vratara
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 24. svibanj 2018. 19:01

Prvi tjedan nakon kraja prvenstva obilježili su potpisi ugovora. Najprije su se formalizirali već ranije dogovoreni dolasci Darka Velkovskog i Marija Pavelića, dok je jučer ad acta stavljeno i produženje ugovora s vratarom Simonom Slugom koji je vjernost Bijelima produžio na još tri godine. Dosadašnji ugovor trajao mu je do kraja iduće sezone i ovim činom klub je valorizirao njegov učinak u prošloj sezoni i prije ulaska u zadnju godinu ugovora, dok je sam 25-godišnji vratar pokazao da mu ne pada na pamet postupiti kao neki njegovi (bivši) suigrači.

Sluga je u jednom neslužbenom razgovoru rekao da nema ništa protiv ni da ostane u Rijeci i do kraja karijere, iako već sada postoji popriličan interes za njegovim uslugama, pogotovo s Otoka. Ipak, kao nekome tko je prošao kroz mlađe uzraste riječkog prvoligaša itekako mu je stalo da klub jednoga dana na njemu nešto i zaradi.

Koprivnica, 0780418.
Gradski stadion Koprvnica.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 28.kolo, utakmica Slaven Belupo - Rijeka.
Na fotografiji: gol Mirko Ivanovski, Simon Sluga.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Upravo zbog toga dogovor je brzo postignut.

- Sretan sam što sam potpisao ugovor. Uspjeli smo se brzo dogovoriti, to mi je bila želja i iskreno se nadam da ću odigrati još mnoge utakmice u Rijeci. Ne žuri mi se nikamo, puno sam lutao u karijeri, ovdje se osjećam kao doma. Osjećam da mogu pomoći klubu da zajedno ostvarimo dobre rezultate - kaže dokapetan riječke momčadi koji se sada mirno može posvetiti odmoru pa pripremama za novu sezonu.

Produženje ugovora sa Slugom došlo je kao kruna sezone za vratara koji je bio najkonstantniji u riječkoj momčadi kada je riječ o protekloj sezoni. Da ga nisu zakočile dvije manje ozljede na početku sezone, njegov bi učinak možda bio još i izraženiji.

- Jako mi je drago zbog Simona jer je pokazao da je kvalitetan vratar i po meni za njega najbolji dani tek dolaze - kaže Slugin donedavni trener Mladen Žganjer.

Simonu Slugi sezona koja je iza nas bila je praktički tek prva prava među vratnicama. Doduše, u HNL-u već iza sebe ima sezonu u Lokomotivi, ali momčad koja je igrala izrazito napadački i sa zadnjom linijom praktički na centru nije bilo idealno za staviti na vidjelo svoje vratarske kvalitete.

Ipak, Sluga je imao strpljenja, dugo čekao, pa kada je dočekao prigrabio jedinicu i više je ne ispušta iz ruku.

- Nije isto braniti u Lokomotivi i Rijeci, Simon je stvarno napravio veliki iskorak, zaslužio ga je svojim predanim radom i strpljenjem.

Sluga se ove sezone posebno istaknuo u europskim utakmicama, imao zapažene obrane protiv Salzburga, Olympiacosa, Milana, Austrije... Nerijetko je bio igrač utakmice i kada je Rijeka pobjeđivala.

Rijeka, 020817.
Stadion Rujevica. 
UEFA Liga Prvaka, 3. pretkolo, uzvratna utakmica NK Rijeke i FC Salzburga. 
Na fotografiji: Heber dos Santos, Simon Sluga.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

- Simon je još uvijek veliki potencijal, s iskustvom koje dobiva iz takvih utakmica njegovi nastupi mogu biti još samo kvalitetniji. Rijeka je napravila pravi posao produženjem njegova ugovora.

Kada je riječ o vratarskim kvalitetama, Žganjer smatra da je Sluga po svemu moderan vratar.

- Ima sve kvalitete modernog vratara, od fizike do tehnike i apsolutno sam siguran da je pred njim svjetla budućnost.

Slugu se posljednjih tjedana često povezivalo i s nekim inozemnim klubovima, najglasnije s Aston Villom pa ovo produženje ugovora nikako ne isključuje mogućnost daljnjeg transfera. Uz to, Sluga je već skupio i nešto inozemnog iskustva (Verona, Juventus, Spezia) i uz malo sreće mogao bi imati vratarsku budućnost u nekoj od liga sa zapada Europe.

- Potencijal ima, osnove za nadograditi se i napredovati također i znajući njegov karakter siguran sam da će to iskoristiti. Iako ima 25 godina već je prošao puno toga u karijeri, zna kako je živjeti u inozemstvu, osjetio je veličinu Juventusa i siguran sam da neće imati nikakvih problema po pitanju prilagodbe.

Prema mnogima, Sluga je bio i najkonstantniji vratar ovosezonskog HNL-a, kada se tome dodaju i ranije spomenute europske utakmice možda je i nezasluženo zapostavljen u kontekstu nekih širih reprezentativnih popisa.

- Teško je o tim stvarima pričati, ali sigurno je bio najbolji vratar HNL-a u sezoni koja je iza nas, zaslužio je možda nešto više, ali vrijeme radi za njega i ne treba se opterećivati nekim stvarima - zaključio je Mladen Žganjer.

Linker
20. travanj 2024 15:30