CROPIX
A NIJE IZ DINAMA

NA SCENU HR NOGOMETA STIŽE NOVI VELIKI TALENT: IKONA HNL-A OSTALA ŠOKIRANA ŠTO MOŽE NJEGOV NASLJEDNIK 'Taj će biti pravi, pred njim je budućnost!'

OSIJEK Josip Špoljarić, mladi ofenzivac iz Gradskog vrta, sve se više nameće svojim igrama i golovima, u srijedu je zabio u Zadru
Piše: Darko RužićObjavljeno: 25. listopad 2019. 18:41

Zvijezda na obzorju. Tako je označen Josip Špoljarić, mladac koji dosta toga o nogometnoj igri zna i razumije, ali najbolje ono što svi najviše vole i cijene - tresti protivničke mreže. Nije novi i nepoznat, ali je nekako u godinu dvije posljednjih dana bio pritajen. Ili nezamijećen.

S Osijekove zapadne strane malo je prigradsko naselje ili gradska četvrt, Višnjevac, ali i tramvaj i autobus voze odande do Gradskog vrta. A u Višnjevcu je stasao Josip Špoljarić, napadač koji već dugo na sebe skreće pozornost svojim kvalitetama, svojim nogometnim umijećem, sposobnošću da trese protivničke mreže. I to ni iz čega, iz onih situacija koje ga s pravom svrstavaju u rečenicu “taj trese mrežu iz ničega”. Ma, kao iz šale. Čak je Robert Špehar, dvostruki najbolji strijelac Prve HNL, bez sustezanja prognozirao:

- Taj će biti pravi, pred njim je budućnost.

Opravdati prognoze

- Kad te pohvali tako velik igrač, to itekako godi. Osim toga i obvezuje. Ako on u meni vidi potencijal, a siguran sam da ima sposobnost prepoznati ga, to me još više potiče i obvezuje da radim na sebi i opravdam takvo razmišljanje i prognozu o razvoju svoje karijere - kazao je Špoljarić.

Onda, još nešto Špeharovo:

- Mene Špoljarić najviše podsjeća na mene samog. Vidim ga, stvarno, kao svog nasljednika. Ili, u najmanju ruku, kao onoga sebi najsličnijeg po načinu igre i spretnošću pred protivničkom mrežom.

Nepotrebno je o tome bilo što upitati samog Špoljarića, iako...

- Kad te takva igračka veličina hvali, to je dodatna obveza. Bio je Špehar igrač najveće kvalitete napadačkih vrijednosti. Nemam što tome dodati, osim, da bih bio sretan barem prići tome - skromno veli Špoljarić.

A da je strijelac, golgeter, to je odavno poznato. Bio je najbolji strijelac Treće HNL Istok kada je Osijek II postao drugoligaš. Onda je ustupljen Dugopolju i bio najbolji strijelac jesenske polusezone pa “iščupan” i poslan na novu posudbu u redove talijanskog trećeligaša Sant’Angelo, čiji je vlasnik u to vrijeme bio predsjednik NK Osijek Ivan Meštrović. I vratio se u redove prvoligaša s Drave pa nemilice tresao mreže klubova Druge HNL. Uz to i strpljivo čekao prigodu za dokazivanje u elitnom razredu našeg nogometa. Dobivao je minutažu. doduše na kapaljku, a čini se, došlo je njegovo vrijeme.

Ukratko, snagom argumenata i statističkih podataka o njegovom učinku treba poći redom.

Asisti i golovi

- Kroz rad na treninzima i u pripremnoj utakmici s Kaposvarom ozbiljno se nameće Josip Špoljarić - kazao nam je trener Ivica Kulešević prije gostovanje Bijelo-plavih u Zaprešiću gdje je njegovu momčad čekao ogled s domaćim Interom.

Nikakvo iznenađenje nije bilo što je u izboru njegove udarne momčadi Špoljarić ostao na klupi za pričuve. Ali nije za one koji ga znaju ni kada je ušao u igru i zatresao mrežu Diva iz predgrađa, a tim je golom Osijeku donio vrijedan bod.

Sad je već statistika ozbiljno u igri i na njegovoj strani. U prijateljskoj, pripremnoj utakmici Osijeka u Kaposvaru bio je dvostruki strijelac i još uz to dva puta asistent suigračima za iduća dva gola, onda je spasio bod u Zaprešiću, pa zapečatio prolaz svoje momčadi u četvrtfinale Kupa s dva pogotka u mrežu domaćina u Zadru. Tu se, dakako, nameće neizbježan upit - jesu li Mirko Marić, uz Serdera Serderova vodeći strijelac HNL-a, i Antonio Mance koji je svojim golovima dodao najveći broj asistencija, ugroženi u udarnoj postavi Bijelo-plavih.

- Obojica su izvrsni napadači. Pogledajte im učinak. Mariću i prošlogodišnji. S njima biti u konkurenciji nije lako, ali imam svoje želje i planove - rekao je Špoljarić.

Možda Osijek može razviti i osmisliti igru s tri napadača?

- Postavili ste mi pitanje za našeg trenera. Reći ću, Ivica Kulešević mi je bio prvi trener u onim mladim uzrastima, kategorijama, poznaje me jako dobro i vjerujem mu u potpunosti. Izabrat će i odlučiti što je za momčad i klub najbolje - zaključio je Josip Šoljarić, mladi napadač osječkih Bijelo-plavih koji se golovima gura u udarnu momčad.

Linker
24. travanj 2024 12:27