AUSTRIA - DINAMO 2-3

Nada je trajala 12 minuta: Kienast srušio Dinamove snove o Ligi prvaka!

Nema tu nikakve filozofije, Dinamo u Beču mora igrati na "sve ili ništa"
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 27. kolovoz 2013. 21:28

Dinamo je stigao do Rima, ali Papu vidio nije! Unatoč hrabroj igri i pobjedi protiv Austrije 3-2, zima će se dočekati u Europskoj ligi. Na koncu ih je stajalo glave onih mizernih 2-0 u Maksimiru. Ostavštinu Krune Jurčića bilo je nemoguće za ispraviti. “Modri” su tako ostali bez plasmana među 32 najbolje momčadi Europe, desetak milijuna eura Uefine premija i dva milijuna nagrade koju je Mamić obećao svlačionici. Na Generali Areni pokazali su svoj pravo lice, ali čuda se ne događaju svaki dan...

Najavljivala se “viktorija” u Beču. Tražio se gol koji će dati Dinamu vjeru da može do senzacije i skupine Lige prvaka. No, počelo je na najgori mogući način. Mader je u 4. minuti izveo slobodni udarac i lopta je završila u mreži Zagrepčana. S tribina se činilo kako je u buketu igrača lopta pogodila Šimunića, ali gol je službeno pripisan Maderu...

Teško je bilo vratiti se nakon takvog početka. Pod šokom, dinamovci su padali iz pogreške u pogrešku. Nisu mogli spojiti dva točna dodavanja, a nekoliko puta su fino počastili domaćine. Austrija se branila s devetoricom iza lopte. Tek je Philipp Hosiner bio nešto istureniji s jasnim zadatkom da ometa igru Dinamove zadnje linije.

Ali, nakon dvadesetak minuta dogodio se potpuni preobražaj Dinama. Konačno su počeli igrati u skladu sa svojim renomeom i na način na koji se to očekivalo od njih. Napravili su pritisak, zaredali s kornerima... Sammir je dva puta pokušao iz slobodnog udarca, a do izjednačenja su stigli u 33. minuti. Brozović je primio loptu na dvadesetak metara, povukao korak dva i neobranjivo poslao u mrežu Lindnera.

U razgovoru s dinamovcima jutro prije utakmice otkrili smo da je intimna želja bila otići na odmor s golom prednosti.

“A onda, spašavaj se tko može”, prisnažio je Zdravko Mamić.

Želje su im uslišane u 44. minuti kada je nakon ubačaja s desne strane Sammir glavom pronašao Fernandesa koji iz okreta pogađa za 2-1. Generali Arena je utihnula, a tisuću navijača Dinama eksplodiralo... Dobili su nadu da mogu do čuda! Nešto prije gola oštećeni su i za kazneni udarac nakon što je Stanković igrao rukom u kaznenom prostoru. Sudac Tagliavento ostao je nijem.

Related content

U nastavak se ušlo sa sjajnom prilikom Čeha Juna koji je s pet metara promašio vrata Dinama, ali brzo su Zagrepčani preuzeli konce igre i nastavili s pritiskom.

Imali su oko 70 posto posjeda lopte, a Junior Fernandes bio je sjajan na lijevoj strani. Domaćinima je bila voda u ušima. Grčevito su se branili u tim trenucima, nisu izlazili iz svojih dvadesetak metara, a na životu ih je držao Heinz Lindner. Vratar Austrije bio je jedina svijetla točka Bjeličine momčadi.

Trenerski tandem Mamić-Krznar odlučio je Husejinovića zamijeniti Fatosom Beqirajem koji je dobio pola sata u Beču. Hosiner je pokazao koliko je opasan u 69. minuti kada je njegov udarac glavom Sandomierski izvadio ispod grede.

A onda je Dinamo širom otvorio vrata Lige prvaka. Pinto je probio desnu stranu a Fatos Beqiraj nebeskim skokom svladao Lindnera. Nažalost, ona su zatvorena u 82. minuti. Jerko Leko nije uspio izbiti loptu, ona je došla do Kienasta koji pogađa za 3-2 i odvodi Austriju iz Beča u Ligu prvaka.

AUSTRIA - DINAMO 2-3 (Šimunić 4-ag, Kienast 82 / Brozović 33, Fernandez 43, Beqiraj 70; 2-0)

UTAKMICA JE ZAVRŠENA, MODRI SU OSTALI BEZ LIGE PRVAKA

90. minuta - Soudani je dobio crveni karton s klupe...

86. minuta - Fantastičan volej Beqiraja, lopta je prohujala pokraj vratnice! Nevjerojatna nesreća...

82. minuta - Nevjerojatno, ali Dinamo je opet primio gol. Grunwald je glavom prebacio cijelu obranu Dinama, a Kienast je iz blizine matirao Sandomierskog.

80. minuta - Još deset minuta do kraja, a Austria teško dolazi do gola Dinama.

70. minuta - Fatos Beqiraj je zlatna zamjena Zorana Mamića! Pinto je s desne strane uputio odličan centaršut, a Beqiraj je glavom pospremio loptu iza leđa Lindnera!

Related content

69. minuta - Hosiner je s deset metara glavom pucao milimetar preko vratnice.

63. minuta - Nova bomba Brozovića sa 30 metara, Lindner sjajno brani!

60. minuta - Modri su sve bliže golu Austrije, ali i Austrijanci su opasni iz kontre. Otvorena utakmica, mogao bi gol pasti i na jednoj i na drugoj strani...

52. minuta - Odličan udarac Husejinovića s 25 metara, Lindner se morao dobro ispružiti da to obrani.

48. minuta - Jun je promašio stopostotnu priliku! Promašio je okvir gola sa pet metara udaljenosti...

Počelo je u nastavku!

Završeno je prvo poluvrijeme!

43. minuta - Dinamo je jedan gol udaljen od Lige prvaka! Fernandez je namjestio nišanske sprave i s iste pozicije kao minut ranije pogodio za vodstvo Modrih!

42. minuta - Lindner spašava Austriju. Fernandez je s lijeve strane pokušao plasirati loptu u suprotni kut, ali vratar domaćih vrhovima prstiju izbija u korner.

37. minuta - Lopta je pogodila u ruku Stankovića, Modri su tražili jedanaesterac, ali sudac je ostao nijem.

33. minuta - Dinamo je ponovno u igri! Marcelo Brozović primio je loptu na 18 metara, napravio korak dva i krasnim udarcem pog gredu savladao domaćeg golmana.

30. minuta - Prva velika prilika Dinama. Nakon bezbroj dodavanja i mučenja lopte, konačno je povukao Soudani. Alžirac se oslobodio svog čuvara, opalio sa vrha 16-erca, ali sjajno je reagirao vratar Lindner.

18. minuta - Dinamo je imao slobodan udarac po sredini gola sa 16 metara, ali Sammir ga je upropastio slabim šutom u živi zid.

12. minuta - Dinamo je malo povezao redove, ali još uvijek nema opasnosti po domaćeg vratara. Dapače, Austria prijeti iz kontre, sada je Šimunić spasio jedan opasan ubačaj s desne strane.

4. minuta - Domaći već vode. Mader je nabacio s desne strane iz slobodnog udarca, a Šimunić je glavom malo skrenuo loptu i savladao svog vratara.

3. minuta - Hosiner je s lijeve strane pokušao proigratu usamljenog Juna, ali lopta je bila potpuno kriva.

Utakmica je počela!

Generali Arena je danima rasprodana, tako da ne čudi previše što je puna do vrha.

AUSTRIA: Lindner - Koch, Rogulj, Ortlechner, Suttner - Holland (od 82. KIenast) - Royer, Stanković, Mader, Jun (od 68. Grunwald) - Hosiner.

DINAMO: Sandomierski - Pinto, Addy, Šimunić, Pivarić - Ademi, Brozović - Soudani (od 75. Leko), Husejinović (od 59. Beqiraj), Fernandes - Sammir (od 73. Antolić).

Linker
25. travanj 2024 09:02