CROPIX
USUSRET DERBIJU

NAJBOLJI PROLJETNI NAPAD PROTIV JEDNE OD NAJBOLJIH OBRANA Hajduk u 4 kola postigao više nego pet klubova zajedno, ali Osijeku nije zabio ni Dinamo

OSJEČKI SUDAR Intrigantan sraz Kuleševića i Tudora u Gradskom vrtu (15.00)
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. veljača 2020. 10:14

Dobra obrana protiv najboljeg napada. To je sraz koji nas čeka danas u Osijeku. Hajduk je bez premca prvi proljetni napad lige, rekli bismo da su “Topnici s Poljuda, a ne iz Londona”. Bijeli su zabili čak 11 zgoditaka u četiri utakmice. Zvuči fantastično u odnosu na ostatak lige, jer Bijeli su u četiri kola postigli pogodaka više nego pet klubova zajedno, a među njima je i današnji domaćin (Belupo, Osijek, Istra 1961, Varaždin, Gorica).

U tih 11 zgoditaka su četiri jedanaesterca. Jedino na utakmici protiv Lokomotive nije bilo jedanaesterca za Bijele ovog proljeća. VAR je pogodovao Hajduku, reći će mnogi, ali prava je istina da je VAR pomogao čistoći i pravednosti nogometa, a u tom je Hajduk silno profitirao, jer suci najčešće nisu vidjeli jedanaesterce koje bi redovito skrivili suparnici. Četiri pogotka iz kaznenih udaraca, ali i sedam iz akcija.

Ogledni primjer Hajdukove igre je susret s Goricom gdje su se zgodici nizali nakon oduzete lopte i brzom tranzicijom. Moderni nogomet Liverpoola, Bayerna, Lazija... a u Hrvatskoj ligi i Hajduka. Gorici su zabijali nakon presječene lopte u središnjem krugu igrališta, zatim dubinskom loptom iza leđa obrane, pa novim lansiranjem Eduoka od strane Caktaša sa svoje polovice. Hajduk je momčad koja je Gorici prepustila posjed, ali ne i prostor. Hajduk je prvo poluvrijeme imao samo 48 % posjeda. Kažemo “samo”, jer Bijeli su na odmor krenuli s 3:0, a Gorica je statistički bila ravnopravna, a posjedom čak i nešto bolja.

Međutim, Hajduk je opasan u kontri i polukontri. Bijeli su ti koji stvaraju šanse kada suparnik ima loptu. Kako je protiv Liverpoola najopasnije imati korner, jer Alisson uhvaćenu loptu promptno asistira rastrčanom Maneu i Robertsonu koje prate Salah, Firmino, Wijnaldum i Henderson, tako i Hajduk ima višak u napadu. Traži se dubina za Jaira i Krekovića, traži se povratna za Caktaša od Juranovića ili Tahiraja. Sve to zvuči dobro, posebno kada se igra na Poljudu, ali Hajduk u gostima, to je problem. Od 41 zgoditka, čak 28 su ih Bijeli postigli na Poljudu. U gostima tek 13 u 11 utakmica. Istina je da su ovog proljeća trijumfalno prošli kroz Varaždin, ali to je tek potvrda izrečenog. Od 13 gostujućih zgoditaka, gotovo polovicu (šest) zabili su Varaždinu. Na ostalih devet utakmica izvan Poljuda samo sedam zgoditaka. Skromno, nema se što reći. Osijek sigurno nije teren za “vađenje”, u Gradskom vrtu Bijeli se godinama ne osjećaju domaćinski. Ali Tudor želi promijeniti upravo taj segment. Igrati na Poljudu ili u gostima, a pritom pružati izdanja na istoj razini.

Objektivno, bit će teško. Osijek je tvrd, neugodan. Nema Škorića, to je plus za Bijele. Osječanima nedostaje lider momčadi i glavni čovjek obrane. U dva proljetna kola primio je Osijek samo dva zgoditka s tim da je kroz Gradski vrt prošao i Dinamo bez pogotka. Nije jednostavno gostovanje, ali na muci se poznaju junaci. Najbolji proljetni napad, protiv jedne od najboljih obrana lige. gdje ćeš većeg izazova za Jaira, Caktaša i društvo u napadu! Zabili su na svakoj prvenstvenoj otkada je Tudor došao za trenera, nema razloga prekinuti niz u Osijeku, zar ne?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:36