ODUŠEVIO MAMIĆA

Najveći transfer u povijesti HNL-a! Dinamo dovodi veliku nadu hrvatskog nogometa

Prošlo ljeto došao je u RNK Split za koji je u 29 nastupa zabio 7 golova. U protekloj sezoni talentirani mladić upisao je i prvi nastup za hrvatsku reprezentaciju
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 30. lipanj 2015. 21:25

Dinamo je napravio najveći transfer u povijesti kluba i HNL-a nakon što je u utorak poslijepodne zgotovio transfer Marka Roga (19) za pet milijuna eura odštete Splitu! Ugovor je potpisan na pet godina, a pravomoćan će postati kada Rog prođe liječnički pregled u klinici Medikol u Čakovcu koji je zakazan u srijedu ujutro!

- Ovo je skup transfer i u europskim okvirima, ali vjerujemo u Marka Roga. Da nije tako, ne bi ga niti uzeli. Bez vizije nema ništa – kazao je Zdravko Mamić koji je nešto prije 23 sata dovezao novo pojačanje Dinama u Moravske toplice. Igrača je čekala večara i odbor za doček. Naime, tijekom puta za Sloveniju, već su mu se najavili Pjaca, Ćorić i ostali igrači Dinama koji su s veseljem primili vijest o novom suigraču. Veselio se i Zoran Mamić.

- Marko je moderan tip nogometaša, brz i okomit, sjajnih motoričnih sposobnosti i igrač koji može igrati više pozicija u ofenzivnom dijelu momčadi. Može donijeti puno toga dobroga našoj momčadi – rekao je trener Dinama.

Nije tajna kako je Marko Rog visoko kotirao na Mamićevoj listi želja, ali odštetni zahtjev braće Žužul činio se prevelik zalogaj za klub iz Maksimira.

- Marko Rog je dobar, ali za njega se traže 'kamioni i avioni' – rekao je Zoran Mamić uoči početka priprema za novu sezonu. U međuvremenu su se apetiti Splita smanjili ili je Dinamo pronašao svoju računicu i ušao u realizaciju transfera.

Da se nešto kuha oko Roga dalo se zaključiti iz neformalnog druženja kada se izvršni dopredsjednik Dinama izuzetno pohvalno izrazio o mladiću s Parka mladeži.

Doduše, u istom kontekstu spominjao je Vlašića i Balića iz Hajduka te Livakovića, vratara Zagreba. Međutim, na temi Rog se najviše zadržao. Dan kasnije, kada je iz Splita stigla informacija kako je Rog napustio pripreme i krenuo prema Zagrebu, Mamić je priznao da se vode pregovori.

- Vidim da imate dobre informacije, pa vas neću lagati. Istina je da postoji mogućnost njegova dolaska u Dinamo – rekao je Mamić prije nego je otišao na posljednju rundu razgovora.

Oko 18 sati, u Moravske Toplice je stigla informacija da je posao blizu zaključenja a cijena koju će Dinamo platiti Splitu katapultirala je Roga na vrh. Pet milijuna eura je najveći iznos koji je Dinamo platio za nekog igrača. Zapravo, riječ je o 4 milijuna eura odštete na koju će Dinamo platiti porez a Splitu će biti plaćeno u više rata.

- Stvarno ne znam kako bih opisao koliko sam sada sretan jer sam postao igrač Dinama – bila je prva reakcija Marka Roga koji je do prije godinu dana bio potpuni anonimac. Na obiteljskoj farmi u Nedjeljancu pomagao je roditeljima u uzgoju zelja. Dvoboj koji mu je odredio sudbinu dogodio se juniorskoj ligi. Još su ga nekoliko puta skautirali te ga odlučili dovesti na Park mladeži. U godinu dana je eksplodirao i stigao na širi popis izbornika Nike Kovača.

- U nešto više od godinu dana iz treće lige u Dinamo. Ne trebam uopće reći kako u mom kraju svi navijaju za Dinamo, svi znamo što znači Dinamo. Cijenim svakoga, ali vjerujem u sebe – poručio je Rog.

Njegovim dolaskom, Zoran Mamić je dobio u svlačionici jednog od najpotentnijih mladih nogometaša u Hrvatskoj, dok je njegov imenjak Vulić dobio mir u momčadi jer nogometaši Splita čekaju svoje plaće još od ožujka što sugerira financijske probleme. Očekuje se da braća Žužul namire obaveze prema igračima odmah nakon što im Dinamo uplati prvu ratu odštete.

A kada smo kod transfera, Zdravko Mamić demantirao je ikakvu povezanost s Ivanom Močinićem.

- Močinića uzeo bih sutra da mogu, ali nismo pregovarali. Uostalom, nikada to ne bih radio mimo znanja Rijeke – bio je jasan Zdravko Mamić. Očito ta priča ima uporište u menadžerskim vodama. Ljudima koji vode Močinića odgovara njegovo spominjanje u kontekstu transfera u Dinamo, ali od toga neće biti ništa. No, pojavila se informacija da je Zdravko Mamić zagrizao za Dominika Livakovića, vratara Zagreba kojeg bi kupio pa ostavio na posudbi u Veslačkoj godinu dana.

Linker
21. travanj 2024 02:32