Goran Mehkek / CROPIX
KARIJERA PRIORITET

NAKON ČETIRI GODINE U HAJDUKU DEBITIRAT ĆE ZA NOVI KLUB UPRAVO NA POLJUDU 'Procijenio sam da je vrijeme za krenuti dalje! Neću promašiti svlačionicu!'

Anthony Kalik, Australac hrvatskih korijena, nakon četiri godine u Hajduku, sutra bi mogao debitirati za Velikogoričane upravo na Poljudu
Piše: Toni RoićObjavljeno: 22. veljača 2020. 12:48

Gorica će sutra gostovati na splitskom Poljudu, stadionu gdje je 19. kolovoza 2018. ostvarila svoju prvu prvoligašku pobjedu (2:0), ali strijelaca iz te povijesne utakmice više nema u njezinom dresu. Faruku Miya prošlog ljeta i Lukasz Zwolinski ove zime, napustili su klub iz turopoljske ravnice, ali zato su u njega u ovom prijelaznom roku došla dva igrača iz Hajduka. Najprije se u rodni grad vratio Dario Špikić (20), da bi prošlog ponedjeljka dres Gorice obukao i Anthony Kalik (22).

Australac hrvatskih korijena Kalik tako je prošao cijele pripreme sa Splićanima, a sutra se lako može dogoditi da baš na Poljudu debitira za Velikogoričane.

- Da, već je bilo šala na moj račun da bih mogao promašiti svlačionicu, ali ako nastupim, neće biti prvi put da igram protiv Hajduka. Igrao sam prošle sezone kada sam bio posuđen Rudešu, a jedna utakmica bila mi je i na Poljudu - otkriva Kalik, koji je četiri godine bio u Hajduku, klubu za kojeg je navijao otkad zna za sebe jer su njegovi roditelji u Australiju došli s otoka Korčule.

Čekanje na prvi gol

- Svi znaju da sam ja hajdukovac od rođenja i da mi je bio san igrati u Splitu, ali procijenio sam da je trenutak za krenuti dalje. Karijera je prioritet i mora biti ispred svega. I eto me u Gorici.

Kako se dogodio transfer, nije li ovaj odlazak iz Hajduka ipak pomalo neočekivan?

Osijek, 250819.
Stadion Gradski vrt.
6. kolo utakmice 1. HNL izmedju klubova NK Osijek i HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Antony Kalik i Bosko Sutalo.
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Boško Šutalo (desno)

- Gorica je prva stupila u kontakt sa mnom, a svakom igraču je drago kada ga netko cijeni i traži. Gorica je napravila velike stvari otkako je iz Druge ušla u Prvu ligu, ima vrlo ozbiljnog trenera, sportskog direktora i predsjednika, to je klub koji je sve iznenadio u pozitivnom smislu, pa mi je utoliko lakše bilo otići iz Hajduka, gdje nisam bio u prvom planu, makar sam se maksimalno trudio. Bez ikakve dvojbe mogu reći da sam jako zadovoljan što sam potpisao za Goricu.

Sada se, naravno, očekuje i Kalikov igrački napredak, odnosno da se vidi kakav je zaista igrač, dok neki u Velikoj Gorici smatraju kako će biti pravi nasljednik Marija Marine na poziciji zadnjeg veznog?

- Svakako da se slažem i da mi je najveća želja postati standardni prvotimac i igrački napredovati, a mislim da mogu igrati na nekoliko pozicija u veznom redu, prije svega “šesticu” i “osmicu” kako se kaže, ali biti i “box to box” veznjak. Ne bojim se ni duela, čak mislim da sam u tome jako dobar, znam i da je Gorica čvrsta i agresivna momčad i na to sam spreman, a najviše želim popraviti igru prema naprijed.

Kao idol iz djetinstva Josip Skoko, Australac iz Hajduka?

- Baš kao on jer je davao kao vezni igrač dosta golova, a ja još čekam svoj prvi. Stvarno bi bilo vrijeme da ga što prije postignem.

Je li trener Jakirović pitao za savjete pred utakmicu u Splitu s obzirom da ima igrača koji je do prije neki dan znao sve planove Hajdukova trenera Igora Tudora?

- Pričali smo, ali ne previše. Trener Jakirović ima svoj način pripreme, a imali smo i temeljitu video analizu suparnika.

Nema u Gorici predaje

Kako bi Hajduk mogao krenuti u sutrašnju utakmicu i koliko je doradio novi sustav igre s tri stopera?

- Za svaki sustav igre treba vremena da mu se momčad prilagodi, pa je tako i s Tudorovim, a kada su utakmice u Splitu u pitanju, uvijek se u njima traži napad, presing i samo presing od prve minute. Tjera na to igrače Hajduka i publika i sigurno da tako nešto čeka i nas sutra. Sigurno teška utakmica za Goricu, ali i veliki izazov da se dokažemo i izborimo pozitivan rezultat.

Gorica ima i europske ambicije, iako je malo brinu prošle tri utakmice bez postignutog pogotka?

Split, 261019.
Stadion u Poljudu.
Utakmica 1. HNL izmedju Hajduka i Slaven Belupa.
Na fotografiji: Anthony Kalik.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
CROPIX

- Nema u Gorici predaje i svi u klubu i dalje vjeruju da se mogu ostvariti europske ambicije - uvjeren je Anthony Kalik, koji će živjeti u Zagrebu, te putovati u Veliku Goricu na treninge i utakmice.

Dolaze li roditelji iz Australije u posjet?

- Tata Denis dolazi svakog ljeta, dok je mama Francis bila prošle godine nakon mnogo vremena. Ja bih ponekad otišao na Korčulu, ali od treninga i obveza nisam imao previše vremena - otkrio je Kalik, koji je definitivno okrenuo novu stranicu svoje nogometne karijere i u Velikoj Gorici će pokušati ostvariti sve što nije uspio u Hajduku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 16:34