Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
ČEKA SE BLAGOSLOV

NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM! PREDSJEDNIK DINAMA OBJAVIO KADA BI NAPOKON MOGLA POČETI GRADNJA NOVOG STADIONA 'To je ako počnemo raditi - danas!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. prosinac 2019. 23:32

Gledali smo u ponedjeljak skupštinare Dinama, njih 67 koliko je stiglo u plavi dom. Zapitali smo se:

"Bože moj, tko će od njih doživjeti vidjeti novi Dinamov stadion?".

Bilo je i nekih mlađih lica, možda će oni dočekati taj dan, ali nekako smo skeptični. Ipak nisu svi Josip Manolić...

O izgradnji novog Dinamovog stadiona priča se još od 2000. godine. Veliki je dio života prošao između nas. Te godine vraćeno je ime Dinamo, Vladimir Putin izabran je za predsjednika Rusije, ruska podmorica Kursk potonula je u Barentsovom moru, Bill Clinton postao je prvi američki predsjednik koji je posjetio Vijetnam, zastupnički dom Sabora donio je Deklaraciju o Domovinskom ratu, na parlamentarnim izborima koalicija opozicijskih stranaka pobijedila je HDZ...

Dakle, godinama već gradonačelnik Milan Bandić obećava navijačima Dinama da će izgraditi stadion jer je ovaj definitivno arhitektonsko ruglo, a možemo ustvrditi i primjer megalomanije. Za tone beskorisno utrošenog betona nitko nije odgovarao, makar bi bilo vrlo zanimljivo istražiti tko je zaradio na cementu i željezu, stolicama, namještaju za svečane lože. Više se točno i ne zna koliko se utuklo u maksimirsku 'ljepoticu', a ružnijeg stadiona u Europi nema. Skeptici tvrde da će stadion biti izgrađen kad će politička i građevinska elita uspjeti riješiti rebus kako da od gradnje "uštipne" nešto za sebe.

Zagreb, 050619.
Stadion Maksimir.
Predstavljanje Zorana Mamica i nove strukture sportskog odjela GNK Dinamo.
Na fotografiji:  Mirko Barisic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Svjesni su toga i u Dinamu, pa su eto poslali ponudu da će oni sami izgraditi stadion ako već Grad neće ili ne može. Naravno, modri klub ne želi graditi stadion na tuđem, želi da im se vrati zemljište koje je imovinsko-pravno do 1992. bilo njihovo, a onda je postalo gradsko.

Pitali smo Dinamovog predsjednika Mirka Barišića vjeruje li Milanu Bandiću i Gradu da će sagraditi novi stadion?

- Želim vjerovati, ali jedino vjerujem u Boga! Mi, a tu mislim na Dinamo, od ovoga dalje ne možemo. Ali ići ćemo do kraja, stadion se mora napraviti. Moraju se napraviti i neke predradnje, a to traje otprilike dvije godine, to je puno. Mora se početi raditi - danas!

Na pitanje zašto misli da bi se Grad odrekao zemljišta, je li moguća ta varijanta, Barišić odgovara?

- To zemljište je bilo naše, pa smo ga predali Gradu. Predsjednik Tuđman je to meni rekao u dobroj namjeri, jer nismo to mogli održavati. Tad je gradonačelnik bio Mladen Vedriš, koji je danas član naše Skupštine. Da bismo mi gradili novi stadion, to mora biti vraćeno nama, da se uspostavi pravno-imovinsko stanje kakvo je bilo prije predaje Gradu.

Sportske novosti

Ima li Dinamo nekog partnera kad se radi o gradnji stadiona?

- Kako ne bismo imali... Mi smo preozbiljna tvrtka i ljudi da to ne bi znali riješiti, ali to je ozbiljan napor. Ali, moramo to riješiti. Ukoliko to ne riješimo, što ćemo onda, čekati milost Božju? Mi igramo u elitnom društvu, to je naš život, imamo podršku ljudi, navijača, prijatelja... Ukoliko imate u ruci takvu jednu vrijednost kao što je zemljište i stadion, onda možete razgovarati i pregovarati s bankama, partnerima. Može to i Grad ako hoće.

Sve je tu posve jasno. Dinamov stadion neće niknuti ako cijelu priču ne blagoslovi Milan Bandić, odnosno Grad Zagreb. Hoće li doći do tog blagoslova? Nekako više vjerujemo u onaj Božji...

Ili smo ipak preveliki skeptici?

STADION MAKSIMIR DANAS

NENATKRIVENA SJEDEĆA MJESTA

Gornja sjeverna tribina:

4.510 sjedećih mjesta

Donja sjeverna tribina:

4.950 sjedećih mjesta

Gornja zapadna tribina:

5.101 sjedećih mjesta

Donja zapadna tribina:

6.369 sjedećih mjesta

Istočna tribina:

9.514 sjedećih mjesta

Južna tribina:

3.931 sjedećih mjesta

Ukupno nenatkrivenih mjesta:

34.375

NATKRIVENA SJEDEĆA MJESTA

Lože gornje zapadne tribine:

748 sjedećih mjesta

Gornji dio tribine Sjever dolje:

300 sjedećih mjesta

KAPACITET

35.123 sjedećih mjesta

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. travanj 2024 18:49