Danko Končar
 Goran Sebelic / Hanza Media
FILMSKI SPAS U ZADNJIM SEKUNDAMA

NAPOKON SE ZNA IME DOBROČINITELJA KOJI JE U ZADNJI ČAS NAPRAVIO USLUGU HR NOGOMETU Hrvatski klub na rubu propadanja spašava naš bogati poduzetnik

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. svibanj 2018. 15:37

U sekundu do ponoć, tako se može nasloviti epilog događanja koji je rezultirao bukvalnim spasenjem ŠDD Istra 1961.

Kao u pričama sa filmskog platna, klub koji je praktično bio na izdisaju, na par metara od stečaja i pada u amaterizam (eventualno treća HNL), uskrsnuo je nakon izdašne financijske injekcije u tijeku utorka.

Čim se doznalo kako su u HNS-u zaprimili dokaze iz Pule o raspoloživim sredstvima za podmirivanje nužnih obveza – deblokada računa i zaostaci bivšim i aktualnim igračima i trenerima - uz duboki uzdah olakšanja spontano se odmah nametnulo pitanje tko je dobročinitelj Istre 1961.

Je li u pitanju novi vlasnik, sponzor, donator, inozemni investitori, domaće gospodarstvo, naposljetku je u srijedu dobilo i službeni odgovor. Iz Kermas Istra nam je potvrđeno da je ta tvrtka osigurala nužna i značajna sredstva da se ŠDD Istra 1961 spasi te time održi realne šanse da prvoligaški nogomet i dalje bude dijelom pulske svakodnevice.

Trogir,  300913.
Danko Koncar, poslovni covjek i vlasnik Brodotrogira.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / CROPIX

Dakako, Kermas Istra je sinonim za Danka Končara, bogatog hrvatskog poduzetnika, koje se odavno smatra kraljem kroma. Končar je prije mjesec i pol dana postao strateški partner brodogradilišta Uljanik, a svoji kapital već duže ulaže u nekretnine u Istri, razvija turistički biznis i trenutno gradi marinu i prateće sadržaje (investicija preko 60 milijuna eura) na atraktivnoj Katarini-Valelungi, u pulskoj luci…

- Istra i Pula tijekom proteklih godina priuštili su mi niz poslovnih i osobnih zadovoljstava. Pomoć nogometnom klubu zbog toga za mene predstavlja ispunjenje moralne odgovornosti koju imam za ovu regiju i njezine ljude, kaže Danko Končar.

Končar je, slijedom i suradnje sa Gradom Pula, očito osjetio potrebu da pomogne spašavanju kluba koji je Puljanima važan, ali koji nikako nije mogao uzletjeti iz kroničnih problema upravo zato što su nedostajale slične poduzetničke investicije. Sredstvima koje je Končareva tvrtka uplatila, Istra 1961 je deblokirala račun, izbjegla time stečaj, a igrači i treneri, kao i uposlenici dobiti će ovaj tjedan dio zaostataka…

Sada ostaje na njima da pokušaju nadoknaditi sve propušteno na terenu te osiguraju prvoligaški ostanak. Inače, spas Istre bio je prioritetna akcija, a što će dalje biti sa vlasničkom strukturom Istra 1961, odnosno da li će i Končar iskazati zanimanje za preuzimanje kluba, nije poznato.

Linker
25. travanj 2024 17:00