Mario Todoric / CROPIX / CROPIX
HERCEGOVAČKI VEZNJAK

NAPUSTIO POLJUD, ODIGRAO SEZONU IZ SNOVA I DVOSTRUKO NADMAŠIO UČINAK U HNL-U 'Hajduk baš izgleda dobro i ima se čemu nadati u Europi'

ZVONIMIR KOŽULJ Hercegovački veznjak, bivši igrač poljudskog kluba, u redovima poljskog prvoligaša Pogona iz Szczecina odigrao sezonu iz snova
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 06. lipanj 2019. 10:26

Zvonimir Kožulj (25), nekadašnji igrač Hajduka u koji je stigao iz Širokoga Brijega, odigrao je sezonu iz snova u poljskom Pogonu Szczecin.

U Poljsku je hercegovački veznjak iz Hajduka stigao početkom ove sezone te je odigrao zapaženu ulogu, ima fantastične brojke jer je u 34 ligaška susreta upisao devet golova i isto toliko asistencija. Prezadovoljan je učinkom i svojom sezonom nakon što se otisnuo u Poljsku, na poziciji desnoga veznoga u formaciji 4-3-3, a drugi je asistent lige.

- Zaista mi je krenulo, igrao sam gotovo sve utakmice i stvarno je sezona bila odlična. U početku smo se malo mučili, ali smo na kraju pokazali da smo dobre ekipa. Imamo dobroga trenera Kostu Runjaića koji je odrastao u Njemačkoj i Austriji, ali je s našega govornoga područja. Na njegov nagovor sam otišao u Pogon i stvarno je ispala dobra priča, dao mi je slobodu. Igram na poziciji koja mi odgovara, “box to box”, priključujem se napadu, ali odrađujem i defenzivne zadaće, pomažemo obrani.

Zvonimir Kožulj u dresu Hajduka

KOŽULJ ZA HAJDUK

65 utakmica

3521 minuta

4 pogotka

9 asistencija

KOŽULJ ZA POGON

35 utakmica

2804 minute

9 pogodaka

9 asistencija

Piast je novi senzacionalni prvak Poljske ispred Legije, a s oba kluba je Kožulj igrao u doigravanju, pa je tako njegov klub direktno odlučivao o samom vrhu.

- Igrali smo neriješeno kod Legije, a onda ih je Piast, s kojim smo kasnije također odigrali remi, dobio i tu se praktički odlučila titula. Mi smo, premda smo zaostali, sa svima igrali fer i u punom sastavu. Šteta što nismo izborili Europu, imali smo šansu u play-offu, jer smo prvi susret dobili, a onda smo dvije propustili pobijediti pod čudnim okolnostima. Vodili smo protiv Lechije doma 3:2 u 86. minuti i primili dva gola ne znam ni ja kako te onda u gostima kod Lecha primili gol u 87. za 1:1. Da smo to dobili, realno bismo bili u igri za četvrtu poziciju koja vodi u Europu.

Split, 100816.
Gradski stadion Poljud.
Nogometna utakmica 2. kola MAXtv Prve HNL-e izmedju Hajduka i Dinama.
Na fotografiji: Zvonimir Kozulj, Jonas Gomes De Sousa.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX

Kakva je poljska liga?

- Dosta je “fizikalnija”, puno se više trči. Što se tiče kvalitete, teško je neke paralele praviti, ali je generalno rekao bih “light” verzija ruske lige. Igra se dobar i efikasan nogomet, koji je atraktivan za gledati, a meni osobno za igrati.. Moj klub ide u preuređenje sadašnjega stadiona i kamp s nekoliko terena, tako da bi za dvije godine trebali imati puno bolje uvjete.

Dobar posao Oreščanina

Kako gledate na razdoblje od dvije sezone u Hajduku, dojam je da ste se u Poljskoj opustili?

- Ako gledamo čitav period u Hajduku, prvu sam polusezonu igrao sve utakmice nakon što sam došao. Nakon što sam pauzirao dva i pol mjeseca zbog ozljede, ne znam iz kojeg razloga se nisam vratio u ekipu te da imam konstantu. A u drugoj sezoni bilo je više ulazaka s klupe. To nije odgovaralo ni meni ni klubu i zato sam i išao na promjenu sredine. Hvala Bogu, sve se odigralo kako smo i zamislili. Bilo mi je važno da imam kontinuitet, a to se i dogodilo. Trener je zadovoljan, ja sam zadovoljan. A ništa nemam ni protiv koga u Hajduku, tako su se odigrale stvari koje u drugoj sezoni nisu išle po planu, a to je normalno u nogometu.

Koliko pratite Hajduk?

- Uvijek pratim Hajduk i pratit ću ga. U ovoj polusezoni, otkako je došao trener Siniša Oreščanin, napravili su dobar posao. Momčad dosta dobro izgleda, konkurentna je sa svima, premda je Dinamo ove sezone izdominirao. Ali, po meni se Hajduk ima čemu nadati u Europi.

Nije kraj svijeta što me Prosinečki nije pozvao

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine imate jedan nastup na Kirin Cupu u Japanu, još prije dolaska u Hajduk…

- Vidio sam da je izbornik Robert Prosinečki objavio popis. Ne mogu reći da se nisam nadao pozivu, ali nije kraj svijeta. Izbornik ima fond igrača između kojih može izabrati, a na mojoj poziciji su pozvani igrači dovoljno dobri za reprezentaciju. Na meni je dalje raditi i čekati.

Linker
15. travanj 2024 21:52