IZRAVNA PREVENCIJA NASILJA

NAVIJAČKI OKRŠAJI I U OVOM KOLU HNL-A Vatreno na tribinama, ali i oko njih: Zdravko Mamić 'zajednički nazivnik' u Osijeku, Zagrebu i Rijeci

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. rujan 2017. 16:02

U okviru projekta 'Izravna prevencija navijačkoga nasilja' promatrači HHO-a pratili su utakmice 8. kola Hrvatske Telekom prve lige te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

OSIJEK - HAJDUK 1:2

Derbi 8. kola HT prve lige odigran je na Gradskom vrtu u Osijeku u subotu 9. rujna 2017. godine u 19 sati pred 8500 gledatelja, među kojima je bilo preko 1000 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka) te oko 800 članova Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka). Nažalost, i ovom smo prilikom svjedočili neprimjerenom ponašanju navijačkih skupina, prije svega pripadnika Torcide, ali i Bad Blue Boysa (BBB).

Incidenti su započeli još prije početka susreta u Vukovaru i Vinkovcima, gdje je prije utakmice došlo do sukoba među pripadnicima navijačkih skupina Torcide i BBB. Policija raspolaže snikom iz koje je vidljivo da je u skukobu u Vukovaru sudjelovalo ukupno 40-tak osoba. Pojednici su bili nauružani bejzbol palicama, maskiranim kapuljačama i kapama. Policija je u sklopu obrade do sada privela 24 osobe - u Vukovaru 24, u Vinkovcima 6. Dvije osobe su potražile liječničku pomoć.

No, ni tu nije bio kraj. Prema zapisu delegata utakmice objavljenog u medijima 15-tak minuta prije početka susreta skupina torcidaša počela je ljuljati kiosk za prodaju ulaznica nezadovoljna sporošću prodaje karata. Intervenirali su zaštitari od kojih je dvoje dobilo ozljede (jedna ženska osoba), a grupa od tridesetak splitskih huligana provalila je na sjevernu tribinu, tvrdi delegat. U MUP-u kažu da im nitko, pa ni zaštitari, nije prijavio incident i ozljedu redara. Iz redarske službe također potvrđuju da nitko od njihovih zaposlenika nije ozlijeđen niti je zatražio liječničku pomoć. Privedena je samo jedna maloljetna osoba nad koja je u obradi.

Sam susret navijači su pratili već uobičajenim dobacivanjem i skandiranjima. Torcida je na ovoj utakmici primijenila 'Đapićev poučak' istaknuvši veliku zastavu s obiljažjima Hrvatske oružane snaga (HOS-a) s natpisom 'Za dom spremni'. Očito bliža im je bila poruka političara Đapića da nitko ne smije dirati taj naziv na Hosovim obilježjima, od poruke premijera Plenkovića da taj pozdrav smatra neprihvatljivim. Istaknuli su i plakat sa slikom Marka Skeje, lidera HOS-a. Uz to Torcida je izvjesila više plakata s prekriženom glavom, ali naši promatrači nisu mogli identificirati čiji su to bili portreti. Od službenih osoba nije bilo nikakvih reakcija.

U međuvremenu obje su se navijačke skupine 'častile' uobičajenom razmjenom uvreda. Kohorta je u 14. i 58. minuti skandirala 'Tovarske pičke', a Torcida uzvraćala s 'Osječke pičke' u 28., 29., 81., 90. minuti te u sudačkoj nadoknadi (90'+). Kohorta u 15. i 90. minuti skandira 'Gazi, gazi tovara', a u 31. i 60. minuti 'pjeva' 'Jebi se, jebi Splite'. Torcida se u 29. minuti sjetila Zdravka Mamića pa uzvikuje sucima 'Jebo vas Mamić', u 71. skandiraju 'HNS pederi, nogomet ste sjebali', da bi svoje verbelne ispade zaključili u 90. minuti skandiranjem 'Cigani, Cigani'.

Na derbiju nije izostala ni uporaba pirotehnike. Počela je Torcida u 50. minuti aktiviranjem bljeskalica, zapaljena je dimna kutija te aktivirana zapaljiva smjesa. U 61. minuti pale najprije 5 baklji, potom još 2, tri bacaju preko ograde na tartan prema zaštitarima, a upaljena je i jedna dimna kutija. Kohorta je iz svog arsenala zapalila 4 do 5 bengalki pa još dvije, a jedna je bačena na tartan. Službeni spiker je upozorio pripadnike obje skupine da ne upotrebljavaju pirotehnička sredstva.

DINAMO - RUDEŠ 3:2

Utakmica GNK Dinamo - Rudeš održana je u Zagrebu 10. rujna 2017. na stadionu u Maksimiru pred oko 2100 gledatelja, od kojih oko 300 pripadnika navijačke skupine GNK Dinamo Bad Blue Boys (BBB). I na ovoj utakmici BBB su se usmjerili na Zdravka Mamića i slali mu uvredljive i prijeteće poruke. U 19. minuti skandiraju 'Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje' te 'Jebo vas Mamić' (45. minuta), a od 47-50 minute uzvikuju 'Zdravko Mamić srpsko kopile'.

U tim trenucima pjevaju i 'Pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave'. Pri kraju susreta u 80-im minutama pale nekoliko bakljii i aktiviraju jedan topovski udar. Jedna baklja bačena je na teren. Slijedi u 84. minuti nova poruka Zdravku Mamiću '...nek ti baklja pokaže kako gorit ćeš vraže', a u 86-oj slijedi opet 'Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje'.

RIJEKA - CIBALIA 7:0

Utakmica HNK Rijeka - Cibalia održana je u Rijeci 9. rujna 2017. godine na stadionu Rujevica pred 5000 gledatelja, od kojih preko 1000 članova Armade (navijačka skupina HNK Rijeke) te 30-ak pripadnika Ultrasa (NK Cibalia), koji su uobičajeno bili smješteni u 'kavez' za gostujuće navijače. U 21. minuti zapaljene su tri baklje na povišenom dijelu izvan tribina i ograde stadiona u počast tragično preminulom Darku Brkiću pripadniku navijačke skupine Armada.

U 21. minuti Armada započinje uzvicima 'Purgeri, Tovari – napolje' uz nekoliko ponavljanja. Armada u 57. minuti uzvikuje 'Jebo te Mamić' i 'HNS pederi, nogomet ste sjebali' što je popraćeno negodovanjem gledatelja s istočne i zapadne tribine. U 71. minuti zapaljen je stolac na sjevernoj tribini gdje su se nalazili pripadnici navijačke skupine Armada.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 22:47