CROPIX
MR. DERBY

NAZOVI 'S' DA SPASI STVAR: RIJEKA MU JE NAJDRAŽI SUPARNIK Soudani stiže po iskupljenje nakon promašaja protiv Hajduka, Rujevica još pamti škarice

Lani je spasio Peteva, sad se očekuje da i trenera Marija Cvitanovića spasi od kritika
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. veljača 2018. 12:18

Kriv je on - Soudani! Dobro, lako za derbi, nije imao svoj dan, ili bolje rečeno, Letica ga je imao, dogodi se.

Koliko je puta riješio takve utakmice, ima kredit, može jednom i zakazati. Ali, Soudani je kriv, jer je prošle godine spasio glavu Ivajlu Petevu, Bugarin je predugo ostao na klupi, što se u konačnici pokazalo lošim za Modre.

Sve je zadivio

Sjećamo se, na Rujevici je Dinamo izgledao loše, jednako loše ako ne i lošije od onog poraza 5:2, Rijeka je vodila 1:0, mogla odavno riješiti utakmicu i prvenstvo. Međutim, jedan ubačaj u Prskalov šesnaesterac, jedan od puno njih bezvrijednih, nagnao je Soudanija da se baci, on je to učinio i škaricama, ni iz čega, donio izjednačenje. Ni domaći navijači nisu imali riječi, Soudani je i njih zadivio, iako je, naravno, to malotko od njih priznao.

To majstorstvo ostavilo je Dinamo matematički u igri za naslov, premda je bilo očito da takav Dinamo ne može do podviga, zadržalo Peteva na klupi što je, pokazalo se kasnije, bio sam nastavak puta u ponor. No, dakako, nije to Soudanijeva krivica, on je svoj posao odradio odlično.

Proći će 324 dana od tog pogotka od Soudanijeva idućeg dolaska na ‘mjesto zločina’. Odnosno, da budemo precizniji - trebalo bi proći. Jer, Soudani je propustio jesenski sraz na Rujevici, iako nikakvog nagovještaja nije bilo, na zadnjem se treningu ozlijedio i otpao s liste putnika. Što su u Dinamu pokušali sakriti (bezuspješno), toliko im je bitan, toliko krucijalan. Međutim, iako ga jesenas nije bilo na Rujevici, Soudani je od tih čuvenih škarica uspio Riječanima već zabiti pet pogodaka! Tri komada u onoj bodovno nevažnoj utakmici na kraju prvenstva, kad je ganjao naslov najboljeg strijelca lige, te dva u ovosezonskoj partiji u Maksimiru. Modri su pobijedili 3:1, Soudani je zabio dva.

Rijeka mu je, očito, posebna ‘crvena krpa’, dosad je Alžirac Kekovoj momčadi utrpao 13 golova u HNL-u! Samo su Davor Vugrinec i Igor Cvitanović zabili više (14) jednom klubu, obojica po 14 golova Osijeku. Motivirala je Soudanija Rijeka kad je bila u naletu, kad je u dvoboje s Dinamom ulazila s velikim najavama, motivirala ga kad je, lani, bila ispred Modrih, a motivirali su ga, dakako, i dvoboji s velikim rivalom Vešovićem, dvoboji koji su često završavali i izvan terena.

Ne sumnjamo da će i sad Soudani pronaći motiv za Rujevicu, sigurno je bio razočaran poslije Hajduka i tolikih promašaja, želi se iskupiti. Nadimak Mr. Derby stoji i dalje, ali treba ga ponekad ‘glancati’ da ne izblijedi, ima li bolje prilike od Rujevice?

Veliki motiv

U zadnje dvije utakmice ovdje zabio je po gol (u spomenutom remiju 1:1 i onom porazu 2:5), dva je dodao i na Kantridi (u pobjedi 2:1). Jesenas je ‘njegov posao’ odradio Junior Fernandes, a sad je opet red na Alžirca. Soudani, vadi krumpir iz vatre! Lani je spasio Peteva, sad se očekuje da i Cvitanovića spasi od mogućih kritika, propitkivanja, internih i vanjskih promišljanja i komentara koji, u slučaju poraza, sigurno neće izostati.

Poznavajući ga, najradije bi sad pomaknuo kazaljke na nedjelju u 17 sati i odmah istrčao, motiva neće nedostajati, kad je ‘čupavo’, nazovi ‘S’ da spasi stvar! Cvitanović već ‘tipka broj’...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 07:43