Foto: Vlado Kos / CROPIX
KAO GROM IZ VEDRA NEBA

NEIZVJESNA SUDBINA JURČEVIĆA NA KLUPI DINAMA Nema izjava kako ‘klub stoji iza trenera’, a kao jedan od favorita spominje se bivši izbornik Vatrenih?

U Maksimiru ima nekih koji bi željeli na klupi vidjeti bivšeg stratega Modrih i izbornika Hrvatske Antu Čačića
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. svibanj 2018. 10:05

Ima li Dinamo svoga Evangelosa Marinakisa? To je gazda Olympiacosa koji je kazao da će potjerati igrače i trenere jer je nezadovoljan sezonom. Da su neka prošla vremena, možda bi se ukazao Zdravkos Mamićnakis, pa napravio isto kao Grk. Ali savjetnik već tri tjedna nije bio u klubu. Ima on svojih problema. Ali, nekako se poklapa, od kad posti s dolascima u Maksimir, krenulo je nizbrdo. U Mamićevo doba se u ovakvim situacijama tresao klub, čulo ga se do maksimirske šume, sad kad ga nema pati se u tišini. Druga vremena, drugi običaji...

Vječno pitanje statusa

Naravno, to nas je naučila povijest svih tih silnih godina. Kad Dinamo loše krene, prvi je na udaru trener. Sećate se kako je nestao Mario Cvitanović nakon dva uzastopna poraza od Rijeke i te iste Lokomotive koja je potresla i Jurčevića? Naravno, priča nije ista, Jurčević je vodio tek devet utakmica, stigao je u trenutku kad je momčad već bila “ispod vode”, pa se ovdje ne može govoriti da je bio u prilici raditi ozbiljan posao.

Zagreb, 080518. 
Stadion u Kranjcevicevoj.
Hrvatski telekom, Prva liga, 34 kolo, prvenstveni susret izmedju Lokomotive i Dinama.
Na fotografiji: Nikola Jurcevic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Recimo, Igor Cvitanović nam je kazao da će mu biti potrebna barem dva pripremna razdoblja kako bi posložio kockice momčadi. No, naše mišljenje i Cvitanovićevo ne znači ništa kad se radi o maksimirskim promišljanjima koja nikad nisu bila blagonaklona prema trenerima koji su nanizali nekoliko neuspjeha. Posao koji radimo naučio nas je da nakon takvih kiksova Dinama uvijek moramo postaviti pitanje statusa trenera.

Nekad bi se odmah oglasio Zdravko Mamić, ali sad ga nema na obzoru. Pokušali smo zato razgovarati s predsjednikom kluba Mirko Barišićem, koji je uvijek bio izvanredan “joker zovi” u takvim neugodnim situacijama u kojima su ostali iz kluba mudro šutjeli. Međutim, jučer je i iskusni predsjednik povukao ručnu.

- Hvala na pozivu, ali ne bih želio ništa komentirati...

Kao što vidite, zakon šutnje se iz svlačionice prebacio i u klupske urede, među čelnike kluba. Konačno, ni predsjednik Uprave Igor Kodžoman nakon poraza od Lokomotive nije želio ništa pričati. Tako da onda ostaju samo nagađanja, špekulacije, razni izvori guraju razne informacije...

Nema, dakle, bilo kakve službene informacije da klub stoji iza Jurčevića, ali isto tako nema ni one da ne stoji. Možda je i bolje za Nikolu da nitko nije rekao “klub stoji iza trenera”. Znate, nakon takvih rečenica gotovo u pravilu dolazi do smjene... Logično, bilo bi posve neozbiljno mijenjati trenera u završnici prvenstva kad su pred njim utakmice koje mogu donijeti titulu, a također pred Modrima je i veliko finale Kupa s Hajdukom. Isto tako logično je očekivati da Jurčević ostane trener ako uzme duplu krunu. E sad, nakon svega, ukoliko u finalu izgubi od Majstora s mora, onda bi se moglo dogoditi da njegov mandat u plavom klubu traje zaista kratko.

Rijeka, 041017.
Stadion Rujevica, pomocno igraliste.  Hrvatska nogometna reprezantacija odradila jutarnji trening uoci utakmice protiv Finske. Na fotografiji: Ante Cacic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Konačno, u Dinamu se nikad ne zna, pa tako ne može biti sigurno da će Jurčević ostati trener ako osvoji i prvenstvo i Kup...

Jučer poslijepodne iz nekih smo izvora čuli da u Maksimiru ima nekih struja koje bi željele na klupi vidjeti bivšeg trenera Dinama i izbornika Hrvatske Antu Čačića! Čačić je uvijek dobrodošao u plavi dom... Trener je to koji je iznimno cijenjen u Maksimiru, respektira se njegova stručnost i rezultati, te vještine u komunikaciji s igračima. Njegovi zagovornici tvrde da bi on izvanredno funkcionirao u plavom domu. Pokušali smo s njim stupiti u kontakt, ali ni on se ne javlja... Konspiracija je na najvišoj razini, a kad je tako, i to smo naučili svih tih godina koje smo novinarski proveli u Maksimiru, nešto se “kuha”.

Ispuhani balon

Kad se radi o treneru, nema tu neke velike filozofije, on je vođa, glavni urednik svlačionice, on je odgovoran za sve ono što će se događati slijedećih dana. Jednostavno mora svojim stavom, pričom, autoritetom unijeti energiju u momčad koja djeluje poput ispuhanog balona.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:06