CROPIX
KUCNUO JE NJEGOV ČAS

'NEKA NAS SLOBODNO PONOVO PODCIJENE' DINAMOV DRAGULJ U VELIKOM INTERVJUU ZA SN Lani se pisalo da idem u Benficu, a sada je dolazim izbaciti iz Europe!

NIKOLA MORO ZA SN Dinamov veznjak jučer je napunio 21 godinu, a sutra je spreman uzeti ulogu startera na velikom uzvratu s Orlovima
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. ožujak 2019. 21:12

Nikola Moro od jučer je punoljetan i po američkim propisima. Napunio je 21 godinu, počastio je svlačionicu uoči velike utakmice u Lisabonu.

- Došla je već 21. godina, a kad se sjetim da sam prije tri godine napunio 18. Kao da je jučer bilo, leti vrijeme moram priznati - sa smiješkom priča Moro.

Znači, sad ga više ne možemo zvati mladim igračem?

- Ha-ha, istina, po ovim nekim novim standardima nisam mlad igrač.

Dakle, Moro je u pravom času bljesnuo, protiv Rijeke je zabio i asistirao, bio igrač utakmice. Kako stvari stoje, trebao bi u Lisabonu biti u startnoj postavi, na poziciji Ademija i Šunjića. Je li on taj, je li mu rekao Bjelica da će zaigrati?

- Spreman jesam! Možda ću igrati “šesticu”, igrao sam to sad i na treningu, pripremam se.

Mnogi se pitaju može li Moro to odigrati, ipak je tu bitno paziti na defenzivu, treba biti čvrst, drugačije gledati igru nego što je gleda inače, s ofenzivnim namjerama.

- Mogu to odigrati, ako mi Šunjić pomogne. Igrao sam već nekoliko utakmica na toj poziciji, kažem, sad igram i na treningu, treneri mi također daju savjete. Isto tako, pogledat ću još jednom našu utakmicu s Benficom, imamo još vremena do utakmice. Pitat ću još i Šunjića kako je bilo na toj poziciji, već sam ga pitao što treba raditi, na što obratiti pažnju.

Ne zamaram se njima

I što je rekao, na što protiv Benfice treba posebno pripaziti?

- Općenito je najvažnije zatvarati međuprostore, jer oni baš igraju u tim međuprostorima. I krila i špice idu u taj dio terena, tu bude četiri do pet igrača i najvažnije je to zatvoriti.

Pobjeda protiv Rijeke bila je vrlo važna predigra za Luz, ipak je to derbi prvenstva, kakav god bio trenutni odnos snaga? A tri boda u tom susretu sigurno dođu kao nova doza samopouzdanja?

- Da, bila nam je to jako važna utakmica. Uvijek je bitno pobijediti Rijeku, koja nam je glavni konkurent u HNL-u, jako dobro za samopouzdanje. Ali i bez toga imamo stvarno dobru atmosferu, vjerujem da smo 100 posto spremni i da ćemo u Lisabonu biti pravi. Osobno, drago mi je da sam zabio gol i upisao asistenciju. Svi smo maksimalno fokusirani na taj dvoboj na Luzu, samo nam je Benfica u mislima i svi znamo što nas tamo čeka.

Je li gledao i u ponedjeljak navečer dvoboj Benfice i Belenensesa (2:2), možda vidio neke nove mane i vrline uglednog protivnika?

- Gledao sam ponešto, vidio da su odigrali 2:2. Ali ne zamaram se previše njima. Ako me pitate koje su im najjače snage, najbolji igrači, ne znam što bih vam odgovorio. Čujem da je taj Pizzi jako opasan, Jonas, Samaris (oni nisu igrali u prvoj utakmici, nap. a.), ali gledamo sebe i važno je da mi budemo kvalitetni. Da držimo koncentraciju svih 90 minuta, tada vjerujem da će sve biti dobro.

Kakvu utakmicu možemo očekivati u četvrtak, drugačiju nego onu u Maksimiru?

- Očekujem prije svega dobru atmosferu, a koliko sam čuo, Benfica će opet promijeniti nekoliko igrača. Promijenio je trener i protiv Belenensesa njih nekoliko. Očekuje nas sigurno drugačija momčad, ali nema veze, više-manje se zna kako oni igraju. Imaju svoje sheme, svoju taktiku i neće bježati puno od toga. Mi moramo biti dobri u defenzivi.

Velika razlika

I, bilo bi dobro zabiti gol, s jednim pogotkom Dinamo bi bio još bliže uspjehu?

- Ne moramo zabiti gol, jer možemo proći i s 0:0. Ali ako ga zabijemo to će biti još jedna prednost za nas. Po meni, važno je ne primiti gol.

Je li Benfica u prvoj utakmici podcijenila Dinamo, jesu li Portugalci mislili kako će lako riješiti enigmu hrvatskog prvaka, već u Maksimiru?

- Podcijenili su nas, ali nama to paše. Opekli su se i oni kao i neki prije njih, neka nas podcijeni i svaki sljedeći suparnik. Ako mogu neka nas Benfica podcijeni i u Lisabonu.

Inače, za one koji ne znaju, Moro se prije godinu dana, prije teške ozljede koljena, ozbiljno dovodio u vezu s Benficom. Navodno je portugalski klub jako zapeo za Dinamova mladića i bio u mrtvoj utrci sa Šahtarom za njegovo dovođenje. No, ozljeda i duga stanka ugasili tu te priče. Tko zna, možda ih sjajna Morina partija na Luzu opet rasplamsa.

- Da, ali onda će biti duplo - našalio se Dinamov glasnogovornik Alen Lesički, koji je pratio razgovor.

Moro se nije previše dao smesti, niti previše pričati o tom Benficinu interesu.

- Spominjalo se to, pričalo se i pisalo svagdje, ali nije bilo ništa od toga. Sad ćemo vidjeti, možda ih dobijemo. Idemo na Luz, ali s namjerom da Benficu pobijedimo i izbacimo iz Europe.

Kakav je taj Joao Felix, u Zagrebu se nije pokazao u najboljem svjetlu, nije pokazao da je igrač od 120 milijuna eura?

- Joao Felix je kvalitetan igrač, ali mlad je, mora se još razvijati. Ima 19 godina, znam sebe prije dvije godine i sad, velika razlika.

Je li se čuo s nekadašnjim suigračem Branimirom Kalaicom, koji je već dvije godine u Benfici?

- Nismo dosad razgovarali otkad se zna da igramo s njima, ali javit ću mu se prije puta.

Zamjena uvijek postoji

Nego, kako će Dinamo bez toliko važnih igrača? Nedostaju ne samo Ademi i Šunjić, nego i Leovac i Hajrović, upitan je jučer bio i Šitum. Nije li to ipak previše izostanak?

- Pokazali smo već dosta puta da svi oni koji uđu mogu odigrati kvalitetno. Da, radi se o kvalitetnim i bitnim igračima, nedostajat će nam, naravno, međutim ova momčad može bez svakoga, uvijek postoji kvalitetna zamjena. Očekujem da to još jednom potvrdimo i u Lisabonu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 06:14