Goran Mehkek / CROPIX
POTRES U MAKSIMIRU

'NEKAD STE BILI SRETNI DA IGRATE HNL, A DANAS VAM SE TO GADI' Na koga je ljutiti Bjelica aludirao? Ova četvorica igrača mogla bi biti prva na udaru

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 23. rujan 2019. 13:34

Dinamovi nogometaši imaju pet bodova manje nego lani nakon prve četvrtine prvenstva, no kako im ove sezone nedostaje odgođeno domaćinstvo Rijeci iz 6. kola, a lani su također u 6. kolu s Riječanima remizirali, realni minus u odnosu na prošlu sezonu su – četiri boda. I drugo mjesto na ljestvici...

Lanjskih 1-1 s Riječanima došao je nakon razočaranja zbog ispadanja od Young Boysa u doigravanju za Ligu prvaka, ove sezone ne samo da je izboreno elitno Uefino klupsko natjecanje, nego je u 1. kolu pregažena trećeplasirana momčad talijanske Serie A, no emotivno pražnjenje nakon tih 4-0 protiv Atalante došlo je na naplatu tamo gdje su se “modri” najmanje nadali – u Varaždinu. Kod u tom trenutku posljednjeg na ljestvici, kojem je tih 1-0 bila prva pobjeda po povratku u Prvu HNL.

Perić igrao sve

Nenad Bjelica je nakon utakmice bio ljut. Sukladno svojoj politici rotacija gotovo cijele 11-orice kad igra s klubovima od sedmog do 10. mjesta, Dinamov je trener promijenio devetoricu, ostavio samo stopere Theophilea i Perića, no iz ovosezonske takozvane europske postave igrali su samo Perić i Hajrović, a kako Hajro nije nastupio protiv Atalante, njegov status 'Europljanina' zapravo je samo statistički.

- Lani je to s rotacijama jako dobro funkcioniralo, a danas se pojedincima koji su prošle godine bili sretni da ga igraju HNL gadi. E pa nećete igrati ni HNL, nije nikakav problem, ima u B-momčadi momaka koji će dati sve od sebe, kojima je Dinamov dres svetinja. I džabe im menadžeri i novinari, mjerilo je teren, neka se pokažu na treninzima pa će igrati. I završena priča - odrješit je bio Bjelica.

Dinamo je suvereno otvorio HNL, Lokomotiva i Slaven Belupo po 3-0, Gorica 3-1, prethodno osvojio Superkup pobjedom nad Rijekom (1-0), no od Osijeka u Gradskom vrtu (0-0) počelo je “štekati”: Inter u Zaprešiću jedva 2-1, poraz na Poljudu (0-1), Istra 1961 s(p)retno 1-0 i (s)tres u Varaždinu (0-1). Samo sedam bodova u zadnjih pet kola (46,67%), gol-razlika 3-3... A slijedi 1/16 finala Kupa u Karlovcu u utorak, pa Lokomotiva u petak Kranjčevićevoj uoči 2. kola LP u Manchesteru kod Cityja (utorak, 1. listopada). Nijednu od tih pet utakmica nije zaigrao Dani Olmo...

Moro novi Šunjić

Na koga je sve Bjelica aludirao da mu se “gadi” HNL možemo pretpostaviti ako usporedimo lanjske i ovosezonske europske i domaće postave. Iz prošlosezonskih “idealnih 11” otišao je Šunjić, a nametnuo se Moro, a do promjene sustava iz 4-3-3 u 3-5-2 koju je “platio” Hajrović, upao je samo Perić, iskoristivši Theophileovu ozljedu na početku sezone. Proljetos je tako Petković iskoristio Gavranovićevu ozljedu na zimskim pripremama i nametnuo se, a ovo ljeto ga prestigao učinkom (šest pogodaka i tri asistencije Brune nasuprot jedan plus jedan Marija), imali su Gavro i Hajro dovoljno prigoda ove sezone, ali učinkovitost im nije na razini prošle. U Varaždinu je Bjelica prvo mijenjao Hajrovića (58. minuta), a potom skupa Atiemwena i Gavranovića (71.).

Uporni Amer Gojak

Od onih na koje Bjelica vjerojatno misli da su 'nekad bili sretni da igraju HNL' ističu se Atiemwen i Majer, koji su sigurno razočarani što nisu dobili više minuta u sedam ovosezonskih europskih prilika, ukupno malo više od poluvremena, ali u HNL-u su po minutaži odmah iza Gojaka. Atiemwen je zabio tri i jedom asistirao, Majer skupio četiri asistencije (imao bi petu da je Gavranovićev udarac glavom u subotu pogodio mrežu umjesto vratnice!), no za Ligu prvaka nisu u prvom planu...

Kad se, pak, pogleda broj nastupa u domaćem i europskom natjecanju ove sezone, Livaković, Perić i Gojak imali bi mjesto u obje momčadi, no po minutaži je Moro ispred Gojaka, pa smo stoga našeg mladog reprezentativca uvrstili u 'europskih 11', uostalom, ustalio se na Šunjićevoj 'šestici'.

Povratnik nakon ozljede, iskusni Theophile-Catherine (29), bio je izvrstan protiv Atalante i njenog centarfora Zapate, ali u pet prvenstvenih nastupa za njegove standarde – ispodprosječan. Pinto i Moubandje, pak, nisu dugo igrali u svojim bivšim klubovima i oni su sretni sa svakom minutom u HNL-u. Međutim, lani najbolji asistent lige, Poljak Kadzior, koji je sezonu počeo kao prvotimac i to u vezi, trenutno je u statusu pričuve za HNL, kao i Lešković, koji je lani činio pričuvni stoperski par s Perićem. Jedini koji još ove sezone nije nastupio je Komnen Andrić, koji nikako da zaliječi gležanj, pred kraj prijelaznog roka stigao je napadač U21 vrste Sandro Kulenović, a Antonio Marin zasad igra juniorsku Ligu prvaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 23:22