SN
KAKVA BI TO GUŽVA BILA

NEKE DVORANE BILE BI PRETIJESNE ZA DINAMOVU SLAVLJENIČKU VEČERU Ovako izgleda nevjerojatno dugačka lista imena koja su sudjelovala u osvajanju naslova

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. svibanj 2018. 18:27

Kad bi baš svi igrači koji su sudjelovali u osvajanju naslova sjeli za jedan stol na slavljeničkoj večeri, bio bi to dugačak stol. I velika dvorana da svi mogu stati po duljini. Dakle, čak 33 igrača odigralo je barem minutu za Modre u HNL-u, zaključno s Muharom, Miklićem, Gabrielom, koji su silom prilika morali nastupiti. A kad se sjetimo ljetnih priprema i svih onih koji su tada bili u Dinamu...

Tada je trener bio Ivajlo Petev, a Dinamo je bio rijetki klub u Europi koji ima tri opcije na lijevom beku. Iskusni reprezentativac Josip Pivarić, mladi “vulkan” Borna Sosa i “veliko pojačanje” Jan Lecjaks. U Moravskim Toplicama ni sam Petev nije znao što raditi sa svima njima, tko je prva, tko treća opcija i tko će na kraju biti glavni Dinamov lijevi bek. Desetak mjeseci kasnije Jan Lecjaks prvi je Dinamov lijevi bek. Doduše, ne zato što je to zaslužio svojim igrama, već zato što su Pivarić i Sosa otišli iz Dinama. I silom prilika mnogo je tu bilo promjena.

Zagreb, 110317.
Stadion Maksimir.
MAXtv Prva Liga, 1.HNL, 24.kolo, utakmica seniora GNK Dinamo - RNK Split.
Na fotografiji:  Dinamo slavlje, gol Ante Coric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Petev se na pripremama “hrvao” s Ćorićem, bio je tamo još i Schildenfeld, Junior Fernandes igrao je u velikoj formi. I bio glavni igrač tog Dinama. Onda je otišao, pa je Cvitanović krenuo tražiti zamjene. Na početku sezone, sjećamo se, jedna od dvojbi bila je i hoće li u špici biti Hodžić ili Henriquez, na kraju iste, obojica su daleko od prvih 11. Henriquez je otišao, Hodžića je zamijenio Mario Gavranović, a onda se i ozlijedio. Leonardo Sigali bio je siguran stoper, pitanje je bilo tek tko će mu biti partner. Benković se oporavljao od ozljede, Lešković tek vratio u pogon, Rrahmani je bio tko zna koja opcija. Daleko je od važne uloge bio i Arijan Ademi, još je služio kaznu, tek je planirao vratiti se treninzima i možda nogometu. Danas je kapetan i jedan od onih koji su neupitni u prvih 11. Kapetan je tada bio Domagoj Antolić koji je će, igrom slučaja, postati najtrofejniji igrač ove sezone. Osvoji li Dinamo i Kup, a Legia naslov prvaka, čovjek će imati dvije dvostruke krune, u Hrvatskoj i Poljskoj! Teško se sjetiti kad je Dinamo toliko igrača promijenio od prvog do zadnjeg kola... Tada Muhar, Miklić, Đurasek nisu bili “na mapi”, trenirali su s Dinamom II i ganjali naslov u Drugoj HNL.

Proljeće kao prilika

Rumunj Alexandru Matel bio je jesenas veliki konkurent Petru Stojanoviću. Sad, u završnici sezone Stojanović je jedan od onih igrača za čije se zdravlje molio Nikola Jurčević, jer Slovenac danas nema zamjenu. Gdje je, primjerice, početkom sezone bio Dino Perić? Daleko od svih kombinacija, a danas je igrač za kojega će mnogi reći da je bolja opcija od Rrahmanija uz Benkovića na poziciji stopera.

- Proljeće je prilika svima da se dokažu, da pokažu napredak i da vidimo s kime ćemo na ljeto napasti Ligu prvaka. Nitko nije nezamjenjiv i nitko ne može reći da je siguran - govorio je tijekom zimske stanke Mario Cvitanović, koji sam nije dočekao kraj sezone na klupi. A momčad se, definitivno, dosta promijenila. Onda, Olmo... Španjolac se na ljetnim pripremama kod Peteva ozlijedio, propustio je sve pripremne utakmice. Petev je otišao, a onda kod Cvitanovića prošao sve. Od pričuve do glavnog igrača, da bi se kod Jurčevića opet ozlijedio. Ili Nikola Moro, koji je bio otkriće sezone, pa se također ozlijedio. I tek je onda Dinamo shvatio koliko mu je značio, za Mora nije našao pravu zamjenu. Ipak, dogegao se Jurčević do naslova prvaka, unatoč svim problemima i promjenama.

Puno je upitnika

- Ispali smo od Skënderbeua, ali iskoristit ćemo ovu sezonu za stvaranje momčadi za idući pohod na Europu - bio je Dinamov plan prošle jeseni, kad je u Elbasanu momčad ostala i bez Europske lige.

Međutim, dojam je da na kraju te iste sezone u Maksimiru nemaju čistu sliku s kojom će momčadi ući u iduću sezonu. Puno promjena i procjena, čak 33 igrača koji su prodefilirali kroz HNL u Dinamovu dresu. I za mnoge od njih još se ne zna hoće li ostati i na ljeto ili će otići iz Maksimira.

Henriquez, Fernandes, Schildenfeld, Sigali, Pivarić, Antolić. To su sve igrači koji su startali u sezonu, a sad ih više nema. Dinamo je bez njih osvojio naslov, ali koliko će promjena još biti do nove sezone, tek ćemo vidjeti...

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
24. travanj 2024 20:11