Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
NAPADAČKI NOGOMET

NEMA LJEPŠEG UVODA U DRUGI DIO SEZONE ZA NAVIJAČE: TUDOR JE U SAMO MJESEC DANA PROMIJENIO HAJDUK! Novi sustav, novi stoperi, bekovski par...

HAJDUK Splićani u superiornom stilu zaključili siječanjske turske pripreme, nanizavši pritom tri pobjede i jedan remi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. siječanj 2020. 00:23

Hajduk je u superiornom stilu zaključio pripreme, Bijeli su nanizali tri pobjede, uz jedan remi s Grasshopperom. Nastavio je i Tudor tradiciju odličnih rezultata na pripremama u Turskoj. U tri pobjede zabilježili su gol-razliku 9:2, skinuvši pritom Honved, Vardar i Dynamo Kijev. Jasno, pravi će test kvalitete priprema Bijeli imati u nedjelju u Varaždinu jer, kako jednom Carrillo reče, “sve uspjehe s priprema mijenjao bih za pobjedu na startu proljeća”.

Nije Carrillo doživio da mu se želja ispuni, a Tudor je napravio čitavu lepezu promjena, sve u cilju da se na početku sezone promijeni i rezultat.

Novi je sustav, novi su stoperi, promjena je u bekovskom paru, u sredini su veznjaci okrenuti ofenzivi, a pitanje je što će biti u napadu, hoće li Kreković istisnuti skupog Eduoka. Puno je promjena, ostaje još samo “mijenjati” rezultat u prvenstvu.

Tudor je krenuo s novim sustavom, u zadnju liniju postavio je trojicu, a dva ofenzivna beka pretvorila su se u ključne igrače.

Ozlijeđenog Simića u stoperskoj liniji zamijenio je 19-godišnji Stipe Radić, Solinjanin na kojeg se u startu malo računalo, ali igrom i pristupom izborio se za svoje mjesto kod Tudora. Kada je još na kraju zabio i pobjednički pogodak protiv Dynama, bilo je evidentno da je Radić najveći dobitnik priprema. Pored njega, u startnu se postavu vraća i Stipe Vučur.

Nema Tudor puno rješenja na početku proljeća, dva su stopera ozlijeđena (Sinić, Vušković), a Mujakić je tek s nekoliko treninga u Hajduku i bez natjecateljske utakmice još od kraja rujna. Zato je Vučur logična opcija za Varaždin.

Puno promjene

U Tudorovoj koncepciji Vučur ima ulogu srednjeg stopera, praktički je zamjena za Bradarića na premijeri proljeća. U bekovskom paru, u odnosu na kraj jeseni, oporavio se ozlijeđeni Juranović, dok je Jakoliš sasvim novo rješenje. Nekadašnji napadač s krila je povučen natrag, pa će ispred sebe imati golemi prostor za sprinteve u oba smjera.

Ofenzivni su bekovi, to je evidentno, a napadački je nastrojen i prvi tandem veznjaka. Bradarić je otišao u Celtu, a Tudor je, prema viđenom u Turskoj, kao primarnu opciju u sredini promovirao internacionalni tandem Jradi - Hamza. Jesenas su to bili Bradarić i Nejašmić, znao im se priključiti i Jurić, a Burić je na kraju dobivao silne kritike - “igraš s tri zadnja vezna”. Tudor je ofenzivnije postavio veznjake, a ispred njih je Caktaš, jedan od rijetkih koji poziciju mijenjaju “metar gore, metar dolje”. Caktaš je u svakom slučaju polušpica, praktički napadač koji dolazi iz drugog plana.

U napadu je Jairo siguran, a za drugo mjesto borit će se Eduok i Kreković. Nigerijac nije nikoga oduševio u Turskoj, a još je manje uvjerio da je prvi napadački izbor. Jasno je da je Eduok previše skup da bi sjedio na klupi, njegov godišnji ugovor, koji premašuje 500.000 eura, jednostavno ga gura u momčad, jer ulaganje se mora nekako isplatiti. Međutim, igrama nikako ne opravdava uloženo, Kreković mu puše za vratom i pitanje je koliko će Tudor trpiti Nigerijca ako se ubrzo ne pretvori u ključnog igrača koji će zgodicima stvarati prevagu.

Puno je toga Tudor promijenio, i sustav i igrače, cijelu je momčad ofenzivno postavio, ali u konačnici se samo rezultat piše. Pobjedu na gostovanju Hajduk čeka još od ljeta, kratki rukavi i japanke nosili su se kada su Bijeli pobijedili u Varaždinu krajem srpnja. Da test novog trenera bude pravi, da usporedba bude na preciznom nivou, u nedjelju je opet Varaždin. Tudor je u manje od mjesec dana promijenio metodu i sastojke, ali još ne zna je li njegov proizvod ukusniji i bolji.

Pet novih startera u odnosu na kraj jeseni

Ako je suditi po susretu s kijevskim Dynamom, onda je Hajdukova startna postava za Varaždin već razvidna. U odnosu na zadnju utakmicu Damira Burića, dvoboj s Istrom (2:1) na završetku jeseni, pet je novih startera, s time da se u momčad vraćaju tada ozlijeđeni Posavec i Juranović.

HAJDUK NA KRAJU JESENI

(4-2-3-1)

Ljubić - Tahiraj, Ismajli, Simić, Čolina - Nejašmić, Bradarić - Eduok, Caktaš, Jakoliš - Jairo.

HAJDUK ZA START PROLJEĆA

(3-4-1-2)

Posavec - Ismajli, Vučur, Radić - Juranović, Jradi, Hamza, Jakoliš - Caktaš - Eduok, Jairo.

PRIPREME KROZ TRI IGRAČA

Najveći dobitnik

Stipe Radić

Igrač koji je protiv kijevskog Dyanama odigrao svih 90 minuta razvidan je Tudorov izbor za jednog od tri stopera. Unatoč činjenici da je konkurenciju pojačao 21-godišnji Mujakić, dvije godine mlađi Solinjanin zasad je uzeo mjesto startera. Stoper dominantne lijeve noge plijeni skokom, prepoznaje igru u defenzivi i odlučan je napraviti iskorak u karijeri. Kada se tome doda i “čista glava”, što dobro pamtimo iz njegova prvog intervjua s nekoliko novinara s druge strane stola, Radić je zasluženo dobitnik priprema. Prošle jeseni jedna, debitantska utakmica, ali na proljeće bi mogao ući u seriju.

Najveće iznenađenje

Marin Jakoliš

Od napadača je postao - lijevi bek. Kada je to zaigrao protiv Honveda, činilo se kao tek usputni eksperiment. Međutim, Jakoliš je i sljedeća dva susreta bio lijevi bek. Nije slučajno. Po svemu sudeći, dobio je prednost u odnosu na Čolinu i Dolčeka, dvojicu 19-godišnjaka koja su prošlog ljeta dovedena na poziciju lijevog beka. Kao što je Ćiro Blažević od Stanića krila napravio Stanića beka, tako je i Tudor Jakoliša špicu pretvorio u Jakoliša beka. Bitno je da ima odgovornost u defenzivi, moć ponavljanja i brzinu, a ofenzivni je segment ionako navikao igrati.

Najveći napredak

Leon Kreković

LK7 njegov je ‘logo’, Leon Kreković, 19-godišnjak iz Knina, napredovao je od igrača B momčadi do sigurnog putnika za Varaždin. Jedina je dvojba hoće po početi od prve minute ili kreće s klupe. Tri pogotka na pripremama u Turskoj Krekovićeva su putovnica za let u prvu momčad. Brz, neugodan dribler koji puca s obje noge, a odlično se snalazi na odbijance u kaznenom prostoru. Kreković je “best newcomer” ovih priprema, igrač koji je zasjao ulaskom iz druge momčadi postavši član 18-orice na koju se računa na proljeće. Bila bi šteta da scenarij njegova razvoja ode u bilo kojem drugom smjeru. (jr)

Linker
22. travanj 2024 14:02