Foto: Srecko Niketic / CROPIX
RASPORED NIJE SAVEZNIK

NEMA MIRA OKO POLJUDA: MOŽE LI KOPIĆ POSTATI SPASITELJ IVANA KOSA? Navijači traže odlazak šefa, a s njima 'rat' nije dobio - nitko! Ma koliko trajao..

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. studeni 2017. 11:25

Željko Kopić mandat na klupi Hajduka započeo je pobjedom, podigao je Hajduk na drugo mjesto, ali o tome dan nakon Pule malo tko u Splitu priča. Torcida je zasjenila izvedbu Kopićeve momčadi. Baklje na terenu, poruke na tribinama i jasna netrpeljivost prema rukovodstvu izbile su u prvi plan. Uz to, navijači su vrijeđali igrače koji nose dres kluba za koji navijaju. Apsurdno, ali istinito.

Navijači su svoju odluku još jednom potvrdili, rezultat u Puli nije promijenio njihov stav. Na transparentu je uz poruku “Odgovornost, a ne demagogija” osvanuo je crtež ptice kos na raketi. Jasna je poruka s Drosine upućena predsjedniku Hajduka Ivanu Kosu. Prošla su dva tjedna od susreta s Rudešom, ali ništa se nije promijenilo, navijači i dalje traže odgovornost. Primarno traže odlazak predsjednika Kosa, a zatim i sportskog direktora Marija Branca.

Nije ugodno

Kako je Kopiću raditi u takvom ozračju? Svakako nije ugodno.

- Naš je zadatak jedino pokazati koliko smo spremni bacati se na glavu za pobjedu u svakoj utakmici - kazao je Kopić nakon pobjede u Puli.

Raspored mu nije saveznik. Mogao je Kopić imati i bolji, lakši trenutak za niz uspješnih utakmica. Jer, slijedi Osijek u prvenstvu, zatim isti Osijek, ali u Kupu u Gradskom vrtu, pa odlazak na Rujevicu kod “ranjene” Rijeke. Raspored teško može biti lošiji, ali na muci se poznaju junaci. Kopić je zaista na muci, a tek mora postati junak. Ako uspješno prođe seriju utakmica koja slijedi, onda će zaista biti junak. Ali, trebat će mu puno sreće i znanja. Za početak je dobro krenuo, položio je prvi ispit ma koliko Istra bila suparnika u raspadu, momčad s puno početničkih pogrešaka u obrani. Ali, nije ni Rudeš kvalitetom puno bolji od Istre, pa je prouzročio potres na Poljudu i promjenu trenera. Neobična je i kompleksna situacija iz koje se ne vidi lagani izlaz, ali ipak Kopić drži sve ključeve.

Zašto Kopić, a tek je došao u Hajduk? Zato što će samo pobjede održati Kosa na mjestu predsjednika. Da situacija bude jasnija, treba naglasiti kako Nadzorni odbor uopće ne pomišlja udovoljiti zahtjevu navijača za smjenom Kosa. Čvrsto stoje iza predsjednika čiju ostavku nisu htjeli usvojiti ni poslije poraza od Rudeša. Nadzornici su uz Kosa, a Kos je uz Branca čiju ostavku nije prihvatio. Lančano se svi drže, ali tjedni prolaze, čak je Hajduk upisao i prvu pobjedu nakon 35 dan, međutim nema pomaka ni promjena. U međuvremenu, dok su Kos i Nadzorni odbor u pat poziciji s navijačima, Hajduk će se naplaćati kazni za pirotehniku bačenu s tribina. Nakon što su platili 120.000 kuna za tri poljudske utakmice (Rudeš, Dinamo, Lokomotiva) čeka ih nova sankcija zbog četiri prekida susreta u Puli. Jasno je, nema smisla, ali i to je dio strategije kako do cilja, odnosno ostavki čelnih ljudi Hajduka što zahtijeva Torcida od početka studenoga..

Trpe posljedice

Kako će igrači proći u toj situaciji, hoće li i njih spasiti pobjede? Vrijeđali su ih na dvoboju s Rudešom, vrijeđali su ih u protekla dva tjedna i nastavili u Puli. Hajduk je drugi na ljestvici, ali igrači i dalje trpe posljedice loših izdanja iz protekla dva mjeseca. Pobjede bi mogle spasiti igrače, promijeniti njihov status u očima navijača, ali ako navijači ostanu jedinstveni, Kos će nastaviti živjeti u agoniji spram navijača u koje se do jučer zaklinjao. Prije 12 godina Grgić je osvojio dva naslova prvaka zaredom, ali svaku je utakmicu na tribinama gledao transparent “Uprava odlazi”. I tada su navijači izbijali u prvi plan sa svojim zahtjevima.

Uspije li Kopić nanizati dobre rezultate u seriji, uspije li proći Kup, sigurno je da će se tribine makar na tren umiriti, ali Poljud i ovaj tjedan živi u ozračju navijačkog zahtjeva “Odgovornost, a ne demagogija”. Predsjednik Kos pritom ne izlazi u javnost, čeka rasplet Kupa i nada se prolazu u polufinale. Nadzornici čuvaju Kosa, on sam ne pomišlja na odlazak. Najavio je da želi zajedno s Brancom odraditi još jedan prijelazni rok. Pat-pozicija, ali treba znati, nitko nije s navijačima “rat” dobio. Ma koliko dugo trajao...

PET USPOREDBI KOPIĆ - CARRILLO

1 SAVVAS DOBIO NOVU POZICIJU

Dobio mjesto korektora veznog reda, dok je Radošević premješten na njegovu poziciju desnog veznog. Time je Kopić želio dobiti mirnoću u igri distributera lopti u sredini terena, dok je Radošević uzeo poziciju veznjaka koji može češće doći do šuta kako bi ugrozio suparnička vrata, jer Savvas ionako jako rijetko postiže pogoke i nije opasan po protivnički gol.

2 HAMZA DESNA POLUŠPICA

Dobio je ulogu desnog polušpica, može se čak reći i krilnog napadača. Odgovara li Hamzi više pozicija na desnoj strani ili u sredini iza dva napadača, pokazat će vrijeme, jer susret s Istrom nije mjerilo kvalitete. No, jasno je da se Hamza odlično snalazi na obje pozicije.

3 SAID POSTAO GLAVNI NAPADAČ

Devetka umjesto Almeide, dok je Ohandza ozlijeđen, pa je tako Ganac s talijanskom putovnicom, Hajdukov nestašni centarfor postao glavni napadač. Said je igrao i kod Carrilla, ali uglavnom je bitne utakmice počinjao s klupe ili ih je gledao s tribina.

4 VISOKI PRESING

Nekoć ga je pokušavao igrati i Carrillo koji je tražio oduzetu loptu u središnjici trenera za brzu tranziciju. Hajduk je u Puli zahvaljujući visokom presingu tjerao igrače Istre na pogreške u zadnjoj liniji, tako su Bijeli došli do šansi i pogodaka.

5 FORMACIJA 4-3-3

Nekoć ju je pokušavao igrati i Carrillo koji je tražio oduzetu loptu u središnjici trenera za brzu tranziciju. Hajduk je u Puli zahvaljujući visokom presingu tjerao igrače Istre na pogreške u zadnjoj liniji, tako su Bijeli došli do šansi i pogodaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 21:58