Hajduk
 Goran Mehkek / CROPIX
ŠTO ČEKA BIJELE?

NEMA RAZLOGA ZA ALARM NA POLJUDU, ALI POSTOJI BOLNA TOČKA ZA KOJU SE MORA PRONAĆI RJEŠENJE Hajduk bez hajdučkog pristupa nije momčad za velike domete

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. listopad 2019. 10:58

Već smo nekoliko puta pisali kako ova momčad Hajduka bez maksimalno agresivnog pristupa teško može pobijediti ozbiljnu momčad. A Lokomotiva je ozbiljna momčad koja igra dobar nogomet.

Lokomotiva, međutim, ima jednu vidljivu slabost, teško podnosi agresivne suparnike, posebno kada je na terenu predvode veterani Budimir i Sammir. Stoga je bilo još teže shvatiti način na koji su Splićani odigrali prvo poluvrijeme u Kranjčevićevoj. Ne samo bez agresivnosti, nego i nekako sporo, lagano, bez želje da Lokose makar probaju natjerati na žešću utakmicu. Bilo je to još jedno u nizu razočaravajućih gostujućih poluvremena Hajduka...

Damir Burić odlučio se za postavu s tri po vokaciji defenzivnija veznjaka - Bradarić, Jurić i Hamza - te s Caktašem ispred njih. Još je jednom Hajdukov trener izabrao žrtvovati igru u klasičnoj 4-3-3 formaciji pretpostavivši gušći vezni igri preko bokova. U prvih 45 minuta bio je to promašen izbor, veliki zicer koji je promašio Hamza bio je premalo da bi popravio sliku pospanog Hajduka.

Iako je Hajduk na isti način otvorio i nastavak, Burić je prvu promjenu napravio tek u 65. minuti. I tada se, međutim, nije odlučio za promjenu sustava i širenje napadačke formacije, nego je tek Jradija zamijenio Eduokom. Isti je rasplet donijela promjena Caktaš - Teklić. Konačni epilog stoga je bio predvidljiv i Hajduk je ostao bez pobjede na petom gostovanju u nizu te je nakon pet kola prepustio vodeće mjesto na ljestvici Dinamu. Pravdat će se Splićani da su promašili dva zicera i neke polušanse, ali slabašna igra bila je presudna za nastavak lošeg gostujućeg niza.

Hajduk u sljedećem kolu na Poljudu dočekuje Slaven Belupo, pa mu do reprezentativne stanke slijede dvije neugodne utakmice. Najprije u Gorici, da bi potom ugostio Osijek na Poljudu.

Osvoje li Bijeli sedam bodova u tom razdoblju, vjerojatno će učvrstiti drugo mjesto na tablici jer im izravni suparnici imaju teži raspored. Rijeka mora u Osijek te dočekuje Dinamo, a najteži raspored ima Osijek koji će - osim Hajduku - u goste i Dinamu, a u Gradski vrt dolazi Rijeka.

Bolna točka

Na Poljudu, dakle, nema razloga za paljenje alarma, ali problem gostujućih utakmica ostaje Burićeva bolna točka koju hitno mora riješiti. Jedinu je ostvario koncem srpnja u Varaždinu (3:0).

Tada je igrao u sustavu 4-3-3, agresivno, okomito, s puno prodora preko krila i bokova. Možda bi se ipak trebao vratiti takvoj igri, jer Hajduk doista bez hajdučkog pristupa nije momčad za velike domete...

Linker
27. travanj 2024 05:08