privatni album
SVE JE KRENULO 2014.

NEMA STRAHA ZA BUDUĆNOST! NIZ UGLEDNIH IMENA TRENIRA SINOVE PLETIKOSE, TUDORA, ĐOLONGE Velika priča legendarne braće: 'Kod nas nema nabijanja...'

ŠKOLA BRAĆE VUČKO Jurica i Luka s Nogometnom školom Union ušli u suradnju s Primorcem iz Stobreča
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 13. siječanj 2019. 12:21

Prije nešto više od godinu dana Nogometna škola Union potpisala je sa stobrečkim Primorcem ugovor o suradnji, odnosno preuzela je omladinski pogon nekadašnjega hrvatskoga prvoligaša iz splitskoga predgrađa. Zaštitna su imena Uniona nekadašnji igrači Hajduka, braća Jurica i Luka Vučko, a predsjednik je Luka Ćelić, bivši igrač Splita. Tereni na TTTS-u, gdje su počeli, postali su im pretijesni s obzirom na broj djece, a ambicije veće jer se vrlo dobro radilo, pa je tako došlo do potpisa s Primorcem, ugovorom na 10+10 godina.

- Škola je s radom započela 2014. godine kao Union, a kako je broj djece rastao iz dana u dan, susreli smo se s problemom koje imaju sve škole nogometa, a to je da po HNS-ovim propisima možete imati dijete do 12. godine, a nakon toga, da biste igrali na velikom terenu i u najboljim ligama, morate biti klub. Projekt je ambiciozan, uložen je privatan kapital. Imali smo dosta ponuda za suradnju, a onda je došla ona koja je nama najbliža - iz stobrečkog Primorca. Predsjednik Primorca Zdravko Voloder prepoznao je naš rad, našu školu i nas kao ljude. Primorac nam je bio zanimljiv jer je blizu, tereni na TTTS-u od njihova su stadiona udaljeni samo tristotinjak metara, a oni igraju u svim prvim dalmatinskim ligama, pionirima, kadetima, juniorima. Tu smo vidjeli mogućnost razvoja naše djece, da mogu s maloga terena prijeći na veliki, pa se oni preregistriraju pod imenom Primorca - u uvodu nam je rekao predsjednik Ćelić.

privatni album

Uči se abeceda

Stariji Vučko, Jurica, nije bio od samoga početka, kada su bila dvojica Luka, Vučko i Ćelić, Jurica se uključio nakon što je otišao iz PAOK-a, gdje je bio pomoćnik Igoru Tudoru.

- Ja sam predsjednik Uniona, a znam reći da sam u školu nogometa Union uspio dovesti trenera iz PAOK-a. To je odlično za nas, neću ni govoriti kakve sve Jurica ima kvalitete i tu je sada s nama u cijelom projektu, koji je ambiciozan. Imamo mir u poslu, nema politike, tu smo nas trojica - govori Ćelić.

Union i Primorac sveukupno imaju 16-17 trenera, na plaći su 24 radnika, a iako su zajedno, što se tiče pravno-financijskih poslova, djeluju odvojeno. O tome kako škola djeluje u nogometnom smislu, u pitanju strategije razvoja igrača, govorio je stariji Vučko.

- Uvidio sam da je inače rezultat koji djeca ostvaruju primaran, a kod nas je to postavljeno obrnuto. Mi smo u potpunosti promijenili rad, tako da rezultat nije na vrhu piramide. Ne bih govorio o uzorima, ali mogu reći da njegujemo način koji razvija djecu. Uči se abeceda nogometa, primanje, predaja, kretnje. Nema nabijanja, razvijamo igru od vratara do svih pozicija na terenu - objašnjava Jurica.

Drugačiji nogomet

Što se terenâ tiče, imaju onaj na TTTS-u, koji ima oko tri tisuće kvadrata, tamo treniraju mala djeca Uniona, a u Stobreču imaju Primorčevu infrastrukturu, glavni i pomoćni teren te još jedan mali boks od tisuću i pol kvadrata na kojemu se vježba tehnika. Premda im rezultati nisu primarni, mogu se pohvaliti s dosta osvojenih turnira u kratkom periodu. Od prošle godine imaju i vlastiti turnir, koji se zove Grand Cup i koji je u prvom svom izdanju okupio 75 momčadi u listopadu.

privatni album

S obzirom na to da je uložen privatni kapital, sigurno je da se razmišlja i povratu novca, ali i nekakvoj zaradi u budućnosti. O tom je segmentu govorio Luka Vučko, koji kao i brat Jurica radi kao trener djece.

- Mi smo dobri što se tiče rezultata, turnira i pozicija na tablici, pogotovo kada se uzme u obzir da igramo malo drugačiji nogomet, nogomet koji se bavi razvojem djece, a ne rezultatom. Rezultat je za nas da stvorimo prave igrače, koji će vrijediti na tržištu i koje ćemo danas-sutra moći nekome ponuditi.

Je li onda cilj da djeca doguraju do prve momčadi Primorca, koji je trenutno u Trećoj ligi, pa da onda klub iz Stobreča, koji je svojevremeno bio u Prvoj ligi, napravi rezultatski iskorak?

- Trenutno se bavimo omladinskim pogonom; usko smo vezani s prvom ekipom Primorca, ali nemamo upliv u nju. U perspektivi je sve moguće, a ako dođe do toga, naš je cilj da prva momčad Primorca bude satkana od juniora Primorca plus dva-tri iskusnija igrača - govori Luka Vučko, a stariji brat Jurica dodaje:

- Naših je šest-sedam juniora već debitiralo za prvu ekipu, čak i nekoliko kadeta. Stvarno imamo jako dobru suradnju s klubom općenito. Naš je cilj stvoriti igrače. Mislimo da se dobro radi, ljudi to prepoznaju, a djeca dolaze u Primorac i u Union.

Impozantan podatak

Broj djece varira između ljeta i zime, ali se kreće oko pet stotina, što je zaista impozantan podatak. Ima i poznatih imena jer nogometnu lozu nastavljaju djeca nekadašnjih igrača Hajduka, pa tako su tu potomci Igora Tudora, Stipe Pletikose, Vlatka Đolonge, Tonćija Martića i Marija Božikovića... Trenerska imena koja rade u Unionu također imaju svoju povijest u Hajduku: osim Jurice i Luke Vučka, s djecom rade Zvonimir Milić, koji je bio kapetan Hajduka II, Tonći Žilić, koji je igrao u Italiji, pa Predrag Šimić, koji je kratko bio na Poljudu, a javnost ga zna kao igrača Zagreba i Splita, dok s vratarima radi Milenko Bikić. Član je uprave poznati splitski odvjetnik Davor Radić. Jurica i Luka Vučko nekadašnji su igrači Hajduka, s kojim su osvajali i trofeje. Jurica je i radio u Hajduku.

privatni album

- Radio sam s u Hajduku pet-šest godina, s Tudorom u prvoj momčadi te s s Harijem Vukasom u omladinskoj školi. Radili smo s djecom od kojih njih 15 danas igra ozbiljan nogomet. Poslije smo bili u seniorima, a otišli smo jer smo otišli. Luka i ja imamo svoj projekt; Hajduk će uvijek biti naš klub, ali nas trenutno ne zanima.

Često se provlači teza da u Hajdukovoj Akademiji nema bivših igrača.

- To je pitanje koje se logično nameće, nije baš vjerojatno da u ovom bazenu nema trenera za Hajduk. Ja garantiram da ima. Znamo to i jedan i drugi i treći. Pratimo sve lige, ne samo naše trenere nego i druge. Kada dođeš na utakmicu, vidiš kako igra ekipa i znaš kakav joj je trener. Ima domaćih trenera koji bi mogli raditi u Hajduku, ali mi se ne miješamo, to je njihova stvar - kazao je Jurica Vučko.

Na pitanje o Hajduku nadovezao se i mlađi brat Luka:

- S bivšim smo se predsjednikom Kosom dva ili tri puta sastali, a imali smo sastanak i s novim predsjednikom Huljajem. Razgovaralo se o suradnji, koja između nas postoji, ali nije definirana na papiru. Nikada nismo nikome branili da ide u Hajduk; to je, u konačnici, i logično, da pravi igrač ide na Poljud, u klub koji bi trebao biti nositelj kvalitete. Ali nikakva formalna suradnja još nije dogovorena, što je, po meni, malo čudno jer se zna kako se kod nas radi. Otvoreni smo za suradnju; bilo bi najnormalnije da nekakav vrhunski talent iz naše škole gravitira prema Hajduku, ali i da i mi od toga imamo nekakvu korist. Mi se borimo, kuburimo, živimo od članarina, što sigurno nije lako - poručio je Luka.

Nagrade svima

Postoje načini kako bi njihova škola u perspektivi bila nagrađena ako igrač ode u neki drugi klub.

- Zna se što je suradnja u poslovnom svijetu, to su postoci, zar ne? Recimo da danas-sutra neki naš igrač završi u Hajduku i napravi nekakav transfer. Normalno da je netko s tim igračem radio po buri, kiši i jugu. Netko mu je i prao opremu, krenuvši od čistačica koje su u klubu. Trebalo bi biti da su svi u tome nagrađeni, to je ono što nas zanima. A kapice, čunjeve, navlake..., to će si klub priuštiti sâm, kao i dosad - kazao je Ćelić za kraj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 12:11