Foto: Goran Mehkek / CROPIX
MOGUĆI I NOVI ODLASCI

NENAD BJELICA IZNIO DETALJAN PLAN ZA NASTAVAK SEZONE Evo tko će zamijeniti Olma i koji klinci stižu u prvu momčad! Jedan dvojac sve je bliže posudbi

NENAD BJELICA Dinamov trener nakon odrađenih rovinjskih priprema i uoči nastavka prvenstva
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. siječanj 2020. 21:01

Modri su se vratili s rovinjskih priprema, u subotu Bjeličine dečke čeka već prva proljetna utakmica sa Slavenom Belupom u Koprivnici. Ne brinite, nećemo posegnuti za onom klasičnom rečenicom “ovo su bile najbolje pripreme do sada”, ali stvarno je u Rovinju sve bilo idealno i Dinamo izgleda dobro, uostalom, prema očekivanjima.

Novost je, dakako, da od subote kreće razdoblje bez Danija Olma. Vizija je maksimirskog kluba jasna: primarno je, naravno, održati kontinuitet europskih dostignuća. Sljedeće sezone minimalni je cilj nastaviti barem sa sličnim rezultatima, a jurišat će se i na proljeće u Ligi prvaka, koje je ove sezone pobjeglo za milimetar.

Nije bilo lagano

Nakon priprema u Rovinju porazgovarali smo s trenerom Nenadom Bjelicom, nogometnim magom koji je za kratko vrijeme u Maksimiru nanizao velike uspjehe.

- Zadovoljan sam svime što smo napravili, ostvarili smo sve planirano, odradili sve treninge, ne samo u Rovinju nego od dana otkako smo se okupili. Na pripremama smo imali dosta mladih igrača i pokazali su se jako dobrima, a zadovoljan sam i ponašanjem stožernih igrača koji su iznijeli jesen i koji su stvarno prednjačili u radu. Nismo imali nekih većih ozljeda osim Ademija i Atiemwena, koji su došli nezaliječeni - Ademi još od jeseni, a Atiemwen s upaljenom tetivom, dok je Kulenović bio u procesu povratka. Dakle, 32 igrača su trenirala, mogu biti prezadovoljan, jer nije bilo lagano - kazao je u uvodu Bjelica.

Kad smo ga pitali bi li mogao izdvojiti neka imena koja su ga posebno razveselila u pripremnoj priči, veli sljedeće:

- Stožerni su igrači potvrdili što znamo o njima, to su vrhunski igrači koji će biti vrlo bitni za Dinamo i na proljeće i u budućnosti. Iznenadili su me mladi igrači, koji su se sa svim naporima nosili stvarno vrhunski, koji nisu tražili nijedan dan da ih se oslobodi neke vježbe. Budući da su ove pripreme bile možda i malo napornije nego prethodne, čestitam im na tome.

Dani Olmo je otišao, počinje borba za njegovu poziciju u momčadi.

- Odlaskom Danija Olma otvara se mjesto za koje će se boriti dva-tri igrača. Lovro Majer, Luka Ivanušec i Amer Gojak su bili na vrhunskoj razini i moram ih pohvaliti, no svi su igrači odradili pripreme vrhunski i neka nastave tako.

Ćuže na čekanju

Tko će ostati u kadru prve momčadi od svih ovih mladih igrača koji su bili na pripremama?

- Ostaju Marin, Gvardiol i Đira, no njih više ne računamo pod mlade. Vidjet ćemo kad se završi prijelazni rok u najjačim ligama, 1. veljače, pa kad vidimo tko je ostao u kadru. Onda ćemo odlučiti tko će možda još ostati s nama, tko će u drugu momčad, a tko na posudbu.

Tko su kandidati za moguću posudbu?

- Dva su igrača kandidati za posudbu, to su Ćuže i Mišković. Mišković je jesenas došao praktički nepripremljen i nije dobio svoje minute koje je očekivao, ali nije ni igrao na razini koju smo mi očekivali, no u nekim bi HNL-momčadima sigurno imao svoje mjesto i držimo da bi se mogao razviti. A kad je u pitanju Mario Ćuže, čekamo kraj prijelaznog roka da vidimo hoće li otići još koji vezni igrač. Ako ostanemo ovakvi kakvi smo sada, vjerojatno će na posudbu, ne znamo još kamo, odlučit će on, njegovi menadžeri, klub. Žele ga svi, tako da neće biti problem naći klub za njega, želi ga pola HNL-a. Znam samo da neće igrati protiv Slavena Belupa u subotu da bi, ako se tako odluči, mogao na posudbu. Slično je s napadačima. Ne trebaju nam četiri napadača. Ako ne bude odlazaka, možda ćemo nekoga posuditi.

Pričalo se o mogućim odlascima Gavranovića, Hajrovića, Oršića...?

- Može otići bilo tko za koga dođe dobra ponuda. Mi smo spremni ako ode netko od stožernih igrač. Nemamo potrebu za prodavanjem, to sam odavno rekao, ali ako dođe ponuda koja je nemoralna za igrača i za klub, onda morate sve to skupa uzeti u obzir. Morate igraču izaći u susret, jer i klub od toga profitira. No, takva ponuda nije na vidiku, dakle, to je hipotetsko pitanje. Kako su igrali u posljednjih godinu i pol dana, ne bi me iznenadila ponuda za svakog od njih...

Hoće li Theophile potpisati novi ugovor?

- Razgovaramo s njim i njegovim menadžerom, nemaju oni ništa protiv produženja, nadam se da će se do kraja tjedna riješiti na ovaj ili onaj način.

Mi ćemo uvijek naći

Što ako bude na “onaj način”, hoće li biti u B-planu?

- Čujte, mi imao četiri stopera, Dilavera, Perića, Theophilea i Gvardiola, za sve će biti minuta. Theophile je vrhunski profesionalac i kako god odluči, mi ćemo ga do kraja tretirati kao svakog drugog igrača naše prve momčadi. I siguran sam da će nam do kraja sezone pomoći u ostvarenju naših ciljeva.

Kako gledate prema novom europskom pohodu, nedostaje li nešto za još jedno europsko veselje?

- Trenutačno ne nedostaje ništa! Dolazi Euro, na ljeto su možda ponovno mogući odlasci, a na Euru bismo mogli imati četiri reprezentaivca, a imamo i po dva švicarska i BiH-reprezentativca koji bi mogli na kontinentalnu smotru. Ne znam ni kakva će biti situacija uoči početka ljetnih priprema. Morat ćemo na vrijeme reagirati što se tiče eventualnih odlazaka da bismo spremni mogli u europske kvalifikacije. Ukoliko neki odu već na početku ljetnih priprema, morat ćemo dovesti dva-tri nova igrača kako se ne bi osjetili izostanci.

Olmo je otišao, Oršić bi mogao, ali na ljeto bi se moglo dogoditi da odu Petković i Livaković. Dosta bi to bilo odlazaka, zar ne?

- Moguće, sve ovisi o ponudama... Ali prisjetite se kad su dolazili k nama? Gdje su bili na tržištu? Dakle, Dinamo će uvijek naći igrače, koje kvalitetnim radom, atmosferom i rezultatima možemo poboljšavati. Momčadskim duhom stvorit ćemo novog Olma, Petkovića ili Oršića - zaključio je Bjelica.

Na lijevom krilu, gdje je sada Oršić, tamo mi je najkritičnije

Postoji li neka pozicija koja bi mogla biti oslabljena ako do kraja ovog prijelaznog roka netko zgotovi transfer?

- Na lijevom krlu, gdje je Mislav Oršić, tamo mi je najkritičnije. Imamo Marina, koji je mlad, tako da bi Oršićev eventualni odlazak sigurno bio veliki hendikep za nas ako ne bismo našli alternativu. A za desno krilo imamo Kadziora, Hajrovića i Atiemwena. Imamo Atiemwena i za lijevo krilo, ali on mjesec dana ne trenira, ne znamo uopće kad će biti spreman. Dakle, bilo bi najteže kompenzirati Oršića na lijevom krilu. U vezi imamo još Ćužu, pa ako netko ode, ne bi bilo potrebe za dovođenjem igrača. Eventualno bismo odlazak Petkovića morali nadoknaditi, ali to sad nije u planu.

Linker
18. travanj 2024 21:57