CROPIX
OSTVARIO LIJEP JUBILEJ

NENAD BJELICA U PRVIH 50 UTAKMICA USPJEŠNIJI OD SVIH MODRIH TRENERA Rekordi padaju u obrani, napadu, a već u petak sprema se novo slavlje

DINAMO Trener najbolje hrvatske momčadi u Puli u subotu ostvario lijep jubilej
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. travanj 2019. 21:26

Ovisi kako tko gleda, neke mu internetske stranice utakmicu u Puli vode kao 50. na Dinamovoj klupi, druge, pak, kao 49. Naravno, stvar je gledanja na onaj susret s Benficom u Zagrebu kad Bjelica nije bio na klupi, ali nije bio ni daleko od nje. Uostalom, trenerski posao nije samo vođenje utakmice, već i priprema, trening, analiza danima i satima prije.

Ali, dobro, ne mijenja to previše bit priče, Bjelica je dočekao prvih 50 utakmica na Dinamovoj klupi ili će je dočekati u petak u Koprivnici, a već sad se može reći da je napravio više od svih prethodnika koji su u uspjeli povezati “prvih 50” otkad je HNL-a.

Zanimljivo, ni takvih nema baš previše, Bjelica je tek osmi čovjek koji je u prvom mandatu (gledamo samo od 1992. naovamo pa smo brojili i Ćiru Blaževića i Josipa Kužea iako su ranije već bili na Dinamovoj klupi) uspio uopće i doživjeti toliko dvoboja na vrućoj maksimirskoj klupi. I u tom je poretku na samom vrhu uspješnosti.

Dakle, Ćiro Blažević, Zlatko Kranjčar, Josip Kuže, Nikola Jurčević, Branko Ivanković, Kruno Jurčić i Zoran Mamić uspjeli su dogurati do “prvih 50” u tom prvom HNL mandatu.

Split, 030419.
Stadion Poljud, 
Nogometna utakmica HT Prva HNL , 27.kolo, derbi HNK Hajduk - GNK Dinamo.
Na fotografiji:trener Dinama nenad Bjelica
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Europski doseg

Za bolji pogled na odnos njihovih uspjeha, jer ipak je teško korelirati različite ere, uzmimo da je svaka pobjeda nosila tri boda (tu smo brojili i pobjede nakon produžetaka i jedanaesteraca, a remi bod. Po toj je računici Bjelica u 49 utakmica osvojio 119 bodova, dok Branko Ivanković ima jedan više, 120. Ako, pak, Bjelici pribrojimo tu pobjedu protiv Benfice, onda je uspješniji i od Ivankovića. No, ako mu je i ne brojimo, već remijem u Koprivnici, Bjelica bi se “bodovno” izjednačio s Ivankovićem, uz jedan važan dodatak - Bjelica je uspio ono što Ivanković nije, prezimiti u Europi.

Aktualni trener Persepolisa bio je blizu one sezone kad je s Dinamom srušio Ajax u Areni, kad je Dinamo igrao vrlo dobar nogomet i u skupini Lige UEFA-e, ali ipak ostao kratak. Znači, gledajući taj konačan uspjeh, ipak je Bjelica nadmašio Ivankovića, a kažemo, ne izgubi li u Koprivnici nadmašit će ga i po svim kriterijima. Uz to, Bjelica je od svih nabrojanih trenera najmanje puta izgubio u prvih 50 utakmica, samo četiri puta! Triput u Europi (Young Boys, Viktoria, Benfica) i samo jednom u HNL-u, na Rujevici.

Primjerice, Ivanković je skupio osam poraza. Ono u čemu je Ivanković još uvijek neuhvatljiv jest onaj njegov niz u HNL-u, onih 28 pobjeda u prvih 28 utakmica ili u 30 prvenstvenih susreta koje ulaze u “prvih 50” čak 29 pobjeda i samo jedan poraz. U svojih dosadašnjih 30 HNL dvoboja Bjelica ima skor 24-4-1. Ali, na kraju ipak taj europski doseg diže Bjelicu na sam tron uspješnosti. Recimo i da je ovo razdoblje u Dinamu i Bjeličinih najuspješnijih prvih 50 u ijednom klubu dosad. Dosegao je tu brojku (i prebacio) u WAC-u, Speziji i Lechu, najbolje je prošao u Lechu s 28 pobjeda, 13 remija i devet poraza. U Dinamu je, eto, debelo premašio brojku od 30 pobjeda (37 ili 38 ovisno brojimo li mu Benficu), a ima samo četiri poraza. Fantastičan skor. Do kraja sezone pred Bjelicom je još osam ili devet utakmica, ovisno o tome hoće li Modri izboriti finale Kupa pa taj svoj omjer može dodatno i poboljšati.

Soccer Football - Europa League - Round of 16 Second Leg - Benfica v GNK Dinamo Zagreb - Estadio da Luz, Lisbon, Portugal - March 14, 2019  Dinamo Zagreb coach Nenad Bjelica reacts     REUTERS/Rafael Marchante
REUTERS/Rafael Marchante

Ugovor do 2020.

A, kažimo i ovo. Bjelica ima ugovor s Dinamom još godinu dana, do ljeta 2020. i svi vjeruju kako će ga do kraja odraditi te bi tada preskočio i 100 utakmica na modroj klupi u jednom dahu, što je dosad, pak, uspjelo samo Zoranu Mamiću. Znamo da je Bjelica nedavno u javnom istupu ostavio mogućnost da se po tom pitanju nešto i promijeni, iako je isto tako kazao i da mu je u Dinamo super, da ima ugovor i da ga ništa ne tjera iz Maksimira. Kako čujemo, u Dinamu također razmišljaju kako je Bjeličin ostanak neupitan, on je sam već počeo gledati potencijalne nove igrače i osmišljavati novu sezonu pa se ipak čini da je nastavak Bjeličina posla u Maksimiru i napad na Ligu prvaka najizvjesniji ishod. Iako je jasno i da su njegovi rezultati u Dinamu u zadnjih godinu dana “otišli u svijet” i da postoje klubovi koji bi ga htjeli dovesti.

PRVIH 50 UTAKMICA NA DINAMOVOJ KLUPI

Nenad Bjelica 50 38 8 4

Branko Ivanković 50 39 3 8

Zoran Mamić 50 37 5 8

Miroslav Blažević 50 34 10 6

Josip Kuže 50 36 5 9

Kruno Jurčić 50 32 9 9

Nikola Jurčević 50 31 12 7

Zlatko Kranjčar 50 32 7 11

BJELIČINIH PRVIH 50 PRIJE DINAMA

WAC 50 25 7 18

Spezia 50 22 14 14

Lech 50 28 13 9

Ali, žele li to sad, morat će platiti i odštetu, jer Bjelica u ugovoru ima takvu klauzulu. U svakom slučaju razgovor o daljnjim planovima i potencijalnim promjenama igračkog kadra bit će na meniju, što je i normalno, s obostranom željom da suradnja u idućih (barem) godinu dana bude još bolja i plodnija. Pa da već nakon Koprivnice ili polufinala Kupa Bjelica krene u lov na “prvih 100”. Prvih 50 ili 49, Bjelica je odradio perfektno...

Čeka se i 100. gol pod Bjelicom, rekorde juri i modra obrana

U dosadašnjih 50 utakmica, opet, ako Bjelici brojimo i susret s Benficom, Dinamo je zabio 98 golova. Ako ga ne brojimo, onda jedan manje - 97. U svakom slučaju Modri bi već u idućoj utakmici u Koprivnici mogli stići do 100. pogotka u Bjeličinoj eri. Naravno, dohvatit će ga do kraja sezone, vjerojatno i debelo prijeći, ali baš bi dobro zvučalo u statistici, 50 utakmica, 100 golova.

Neke rekorde do kraja sezone može srušiti i Dinamova obrana. Naime, Modri nisu primili gol u zadnje četiri utakmice (zadnji od Gorice bio je s bijele točke), a niz s najviše utakmica bez primljenog gola drži momčad Krune Jurčića koja u sezoni 2012./13. nije primila gol čak 10 utakmica zaredom. Znači, ako do kraja ne prime ni gol Bjeličini dečki premašit će i ovaj rezultat. Također, Dinamu trebaju još četiri utakmice bez primljenog gola da obore i vlastiti “clean sheet” rekord. Trenutno su na 18 HNL dvoboja ove sezone u kojima suparnik nije zabio, u sezonama 2010./11. i 2011./12. Dinamo u čak 21 utakmici nije primio gol. U sezonama 2014./15 i 2015./16. dogurali su do 20 utakmica, a u sezoni 2016./17. stali su na brojci 19. Eto novog izazova za Modre. (tn)

Rezultati by SofaScore

Linker
25. travanj 2024 16:46