Foto: Goran Mehkek / CROPIX
U MAKSIMIRU OČEKUJU PROMJENE

NEOBIČAN ODNOS BJELICE I DALIĆA Trener Modrih izborniku poslao jasnu i glasnu poruku: 'U sedam mjeseci nisam razgovarao s njim o igračima Dinama!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. siječanj 2019. 09:10

Krenuo je Dinamo, započele su u subotu pripreme za to čuveno, opjevano europsko proljeće. Dobro, ne samo europsko, nije dvoboj protiv Viktorije iz Plzena jedino iskušenje, ali je svakako najveće i najupečatljivije.

Nenad Bjelica prvog je dana na teren s umjetnom travom odveo čak 34 igrača, kao što je i najavljeno, vrlo im je brzo dao i loptu u noge, nije kondicijski stručnjak - neki će reći i fanatik - Martin Mayer dobio previše vremena da se razmaše.

Zagreb, 050119.
Stadion Maksimir.
Pocetak priprema igraca Dinama , otvoreni trening.
Na fotografiji:  Nenad Bjelica
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

- Imamo dosta toga na čemu trebamo raditi, između ostaloga na igri s posjedom lopte, koja jesenas nije bila perfektna. Posebno smo imali problema kada smo napadali protivnika koji se branio s 10 igrača iza lopte, tu također želimo biti bolji. I od prvog smo treninga već krenuli s uigravanjem nekih automatizama. Lopta je kod mene sastavni dio svakog treninga, nema puno suhog trčanja, sve se radi s loptom. Sada smo zbog privikavanja na terene i hladnoću radili 90 posto s loptom, 10 posto bez lopte. Međutim, inače u pravilu sve vježbe radimo s loptom, tako će biti u Turskoj - rekao je Bjelica, a najviše je upita, naravno, bilo o Viktoriji Plzen. Je li protivnike u Turskoj tražio prema kvaliteti i načinu igre češkog prvaka odnosno hoće li sad možda tražiti nekog dodatnog suparnika koji bi glumio momčad Pavela Vrbe?

- Protivnike smo unaprijed dogovorili. Ima među njima momčadi čiji stil podsjeća na Viktoriju, no ipak se mi u Turskoj nećemo pripremati samo za Viktoriju. Ne možemo čitave pripreme koncipirati tako da se pripremamo za jednog protivnika, a onda kasnije igramo protiv nekog drugog. Pripremamo se prije svega da mi budemo bolji, imamo još prostora za napredak, a Viktoriju gledamo, pratimo, analiziramo kako igraju... Ići će netko iz stožera gledati Čehe na pripremama u Španjolskoj, nismo još odlučili tko. Imamo i prije Plzena dvije potpuno različite utakmice, s Rudešom i Istrom, dakle ne možemo sve pripreme koncipirati samo za Viktoriju.

Oršić, Petković...

Nekoliko riječi o dosadašnjim dojmovima o Viktoriji?

- Viktoria je izuzetno iskusna momčad koja u svakom trenutku zna što želi na terenu, nema nervoze, već je momčad cijelo vrijeme fokusirana na svoj cilj. Pojačali su se Česi, imaju dosta igrača starijih od 30 godina, igra im se temelji na dugim loptama na visokog centarfora i radi se o pragmatičnoj momčad.

Pred Dinamom je, znači, zanimljivo proljeće. Osim te europske utakmice, Modri ganjaju još jednu dvostruku krunu, a ono što bi, svakako, svi željeli jest da Dinamo u bližoj budućnosti ima više hrvatskih reprezentativaca nego dosad. Dominik Livaković usamljeni je jahač na listi Zlatka Dalića, dobro, to je i dokaz snage hrvatske reprezentacija, ipak smo drugi na svijetu, međutim mnogi u Dinamu - pa i trener Bjelica - vjeruju da u svlačionici pod jugom ima potencijala za Vatrene. Da se barem neki igrači, budu li nastavili u jesenskoj formi, nađu za početak na nekom širem popisu ili da ih se barem dodatno prati kao reprezentativne kandidate. Dinamova je sezona ipak uspješna i povijesna, nije da se neki nemaju razloga nadati.

Zapresic, 091218.
Igraliste, SRC Zapresic.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 17.kolo, seniori, utakmica: Inter Zapresic - GNK Dinamo.
Na fotografiji: Bruno Petkovic, Marin Zulim.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Osvojio srca navijača

- Nadam se da izbornik prati naše utakmice i da u njegovoj bilježnici ima pokoje ime iz Dinama, da su naši dečki to svojim igrama već zaslužili. I Oršić i Petković recimo, vraća se sad Moro, Šunjić, Livaković... Imamo mi kandidata i materijala za reprezentaciju, vjerujem da će izbornik Dalić nagraditi naše igrače pozivom - jasno je i glasno rekao Bjelica, koji, zanimljivo, otkad je na Dinamovoj klupi, nije još imao nikakav kontakt s izbornikom Dalićem.

- Nažalost, u sedam mjeseci nisam razgovarao s izbornikom u vezi s igračima Dinama! Ali sad postoji šansa da se čujemo - kaže Bjelica, siguran da u ovom Dinamu koji je jesenas osvojio srca svojih navijača, ali i poštovanje široke javnosti, ima igrača koji mogu odgovoriti izazovu svjetskog srebra. Nije Bjelica pritom ulazio ni u kakve velike rasprave ili polemike, logično je i očekivano da hvali svoje igrače.

Neće biti presudno

No nije tajna da se u Maksimiru, uza sav respekt i skidanje kape za veličanstven uspjeh prošlog ljeta, ipak čude što izbornik Dalić barem jednom ove jeseni nije došao pogledati Dinamo u nekom europskom dvoboju. Kad već, općenito, nije bio čest gost ni na ostalim HNL-stadionima. Jasno, svi ti spomenuti igrači moraju pokazati da imaju kvalitetu za reprezentaciju, ni ne treba slati pozive nakon dvije-tri dobre utakmice, ali kome ne bi bilo drago da im izbornik malo dâ na značaju? Utakmica protiv Viktorije iz Plzena nova je prilika za Dalićev dolazak u Maksimir, ništa ga ne košta da na licu mjesta provjeri imaju li Bjeličine pohvale ikakvog temelja. Normalno je svuda u svijetu da izbornici i treneri najboljih klubova redovito komuniciraju i razmjenjuju informacije, ali Dalić s Bjelicom zasad nema takvu praksu.

Inače, Modri će od danas do polaska u Tursku 10. siječnja trenirati uglavnom dvaput dnevno, a u srijedu će Nenad Bjelica organizirati i jednu utakmicu u Maksimiru.

- Igrat ćemo jedni protiv drugih, bit će to uvod u ono što nas čeka u Beleku.

A Modri u veljači opet ulaze u niz utakmica koje će igrati uglavnom u Maksimiru; po sadašnjem planu, osim u Plzenu, izvan Zagreba (računajući i Veliku Goricu) igrat će prvi put tek na Poljudu 3. travnja. Može li i to pomoći u pripremi za utakmicu s Česima?

- Ma dobro, tako je bilo i jesenas, prvo smo igrali sve doma, onda se govorilo da nas čeka težak raspored jer sve igramo u gostima, ali mi smo bili dobri bez obzira na raspored. Možda je dobro što nećemo puno putovati, međutim ne mislim da će to biti presudno - zaključio je Bjelica.

Pripreme počela 34 nogometaša

Kad bismo sastavljali momčad od onih koji su se odazvali pripremama prvoga dana, mogli bismo dobiti tri uistinu snažne, a ujedno i perspektivne momčadi.

Zagreb, 050119.
Stadion Maksimir.
Pocetak priprema igraca Dinama , otvoreni trening.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

Znači, čak 34 igrača na prvom treningu, naveli smo ih i jučer, ali evo koji se sve igrači nalaze na Bjeličinom popisu: Livaković, Zagorac, Horkaš, Josipović, Stojanović, Moharrami, Matel, Rrahmani, Perić, Theophile-Catherine, Franjić, Šutalo, Dilaver, Lešković, Leovac, Musa, Ademi, Gojak, Šunjić, Moro, Majer, Gjira, Hajrović, Kadzior, Olmo, Šitum, Oršić, Marin, Menalo, Budimir, Gavranović, Petković, R. Baturina i Ćuže. (tn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 16:28