Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
PETAK U 18.00

'NERIJEŠENO PROTIV OVAKVOG DINAMA NA MAKSIMIRU BIO BI VAU' Hajdukov trener najavio najveći hrvatski derbi i potvrdio - njegova momčad je oslabljena

Piše: Frane VulasObjavljeno: 21. studeni 2019. 14:50

Hajdukovu prvenstvenu pauzu i iščekivanje derbija s Dinamom (petak 18 sati) obilježili su brojni izostanci zbog nastupa igrača u reprezentacijama i jednako tako brojni problemi s ozljedama. Sve je to otežalo treneru Damiru Buriću pripremu najvećeg derbija.

- Svi ti nastupi naših igrača za reprezentacije su dokaz dobrog rada u klubu. Neki su se vratili zdravi, neki ozlijeđeni, neki su se vratili, neki su još u Zagrebu... - rekao je na presici trener Burić, prenosi Slobodna Dalmacija.

*Tko neće putovati u Zagreb, Posavec, Bradarić, Jairo, Nejašmić...?

- Juranović sigurno ne putuje, Posavec, Bradarić, Jairo, Bulos koji je ozlijeđen... Po pitanju Nejašmića je još sve otvoreno. Vidimo da mu je bolje. Bilo bi lijepo kad bi igrao, ali neće igrati pod svaku cijenu. Ako liječnička služba kaže da može igrat će – najavio je Burić.

*Kakav Dinamo očekujete, u najjačem sastavu ili kombiniranom?

- Bez obzira koju momčad Dinamo stavio na teren to su sve jako kvalitetni igrači. Na klupi je tu bezbroj kvalitetnih igrača. Nema tu A ili B momčadi, to je sve A momčad, visoka klasa. Vjerujem da će Dinamo igrati u najboljem sastavu kao i dosad protiv Hajduka. Spremni smo za najjači sastav Dinama – naglasio je Burić.

*Ima li Hajduk momčad za borbu za prvo mjesto?

- Hajduk je sastavio momčad koju je sastavio. Vidjeli smo da je trebamo optimirati na određenim mjestima. Imali smo određene probleme tijekom sezone koje smo jako dobro rješili. Nijedan nogometni ekspert prije početka ove sezone nije nas vidio u vrhu, nego Osijek, Rijeku. Tu se vidio kontinuitet rada, trenera, novac. Hajduk je tu bio tek četvrti, peti. Tu smo sada gdje jesmo i želimo svim silama to mjesto zadržati – naglasio je Burić.

*Je li cilj biti prvak?

- Objasnio sam gdje je Hajduk bio i koje probleme imamo. Nećemo posustati u svojim ciljevima i željama. Naučili smo dobru lekciju da neke svoje ciljeve i razmišljanja ne govorimo naglas, nego ih zadržimo za sebe i ostanemo ustrajni. Želimo da naš kadar koji je malen, kvalitetan, dobar bude zdrav. Kada se dogodi ono što se sada dogodilo, onda nam fali nekih opcija, iskustva. Mi smo najmlađa momčad u ligi, s tim mladim momcima moramo biti ustrajni. A u svakoj utakmici moramo ići na pobjedu, uvijek je jurnjava za rezultatom, dok usporedo moramo podizati vrijednosti mladih igrača. To je težak i kompleksan posao.

*Zaslužuje li Hajduk više reprezentativaca?

- Mi imamo tri reprezentativca, koji su dio reprezentacije. Bradarić je bio na SP-u u Rusiji, Caktaš je u zadnje vrijeme bio pozivan, sada je u kadru bio i Juranović. Do jučer smo imali i u U21 reprezentativce Posavca, Jakoliša... Imamo mlad i perspektivan tim, a s druge strane reprezentacija Hrvatske ima izuzetnu internacionalnu klasu. S ovim igračima koji dolaze u Hrvatskoj nema straha za budućnost reprezentacije. Konkurencija je velika u reprezentaciji, vidjet ćemo još koji će igrač iskočiti. Još je dosta vremena do Eura. Naš Niksi Vlašić je primjer stvari koje nas vesele. Htjeli bismo još Vlašića, ali treba raditi na tome.

*Koga ćete s obzirom na izostanke priključiti iz druge momčadi?

- Dva igrača koji su to igrama zaslužili su Jakov Blagaić i Stipe Radić.

*Hoćete li nam otkriti o kojim rješenjima razmišljate na pozicijama desnog beka, zadnjeg veznog, u napadu?

- Vi se igrajte malo, ja imam svoje opcije. Imamo i razmišljanja u nekom drugom pravcu. Suprostavit ćemo se Dinamu dobrom momčadi – naglasio je Burić.

*Uz osmoricu ozlijeđenih, još osmorici prijete treći žuti kartoni zbog kojih bi preskočili susret s Rijekom?

- Imamo to što imamo. Ako se sjećate prve utakmice protiv Dinama isto smo imali problema sa sastavom, nije bilo vratara, Caktaša..., ali smo pored svega uspjeli angažiranom i dobrom igrom u drugom poluvremenu pobijediti jaki Dinamo. Ponekad, ne uvijek, taj mentalitet pobjedi kvalitet. Nadam se da će moja momčad opet pokazati taj mentalitet i dobru igru, vjerujem u njih – kazao je Burić.

*Hoćete li uputiti poruku igračima da se pripaze kartona?

- Ne. Ne možemo. Odgajamo igrače u duhu fair playa, a i dalje ćemo biti fair i korektni.

*Među igračima koji imaju problema s ozljedama su i dvije ozljede pubičnih kostiju, dva puknuća mišića, istegnuću mišića... Sve su to ozljede uvjetovane učestalim promjenama tvrdoće podloge na kojima radite. Je li to posljedica neadekvatnih uvjeta za rad s kakvim se borite, da ste bez petorice ostali zbog toga?

- Dobro ste rekli, to se i događa mijenjanjem podloge i tvrdom podlogom. No, to je ono što imamo, s time se moramo nositi. Neke igrači smo poput Simića pokušavali sačuvati toga opterećenja, ali ne uspiješ to uvijek. To je sigurno naš problem koji ćemo morati riješiti. Kako, ne znam.

*Što je po vama najjača snaga Dinama?

- Imaju jako široki kadar koji može igrati razne sustave. Tu su neki igrači fenomenalne klase poput Olma, Petkovića, koji svojim igrama i akcijama pokazuju razliku. Dinamo je momčad koja individualnom klasom i momčadskom kvalitetom igra Lige prvaka, a nastupa u HNL-u.

*Bi li vas i bod zadovoljio s obzirom na sve probleme oko sastava?

- Pobjeda je uvijek pobjeda, protiv jednog velikog rivala. Ali kada vidiš da su pobijedili Atalantu i druge susrete u Ligi prvaka koje su igrali, onda i na bod u Zagrebu kažeš "vau", dobro. No, ne možemo to kazati. Straha nemamo, ali želje za nadigravanjem imamo. Vidjet ćemo što će biti na kraju.

*Jradi je igrao za Libanon, Barry se vraća iz Gambije, Ismajli je igrao za Albaniju...? Svi su igrali za reprezentacije na dalekim destinacijama s kojih je bio dug povratak natrag?

- Hamza je još u Zagrebu, to vam valjda sve govori koliko su to teška putovanja. Sada trenira u Zagrebu s jednim našim trenerom. Jradi je u zadnjoj utakmici odigrao petnaest minuta. Danas je s nama odradio trening. Razgovarat ćemo još s igračima, svi žele igrati derbi, ali moramo složiti optimalnu momčad – pokušao je sve te probleme u ovoj pauzi oslikati Burić.

*Koliko je izgledno da s obzirom na sve probleme s izostancima zaigrate u sustavu 3-5-2?

- Moguće je.

*Tko će biti kapetan s obzirom da nema Juranovića?

- Sačekajmo sutra – ostao je zagonetan Burić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 19:11