Hajduk - Gorica
 Duje Klaric / CROPIX / CROPIX
NIZ NELOGIČNOSTI

NETKO KAO DA VRŠI ATENTAT NA POLJUDSKI KLUB, NAVIJAČIMA JE DOSTA! Ovakav Hajduk nije samo problem sam sebi već je opasnost za cijeli hrvatski nogomet

OSVRT Niz nelogičnih odluka na Poljudu dovodi do njegova stalnog srozavanja
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. kolovoz 2018. 00:47

Ovakav Hajduk nije samo problem sam sebi već je opasnost za cijeli hrvatski nogomet. Gubitak Majstora s mora i njegovo pretvaranje u nekakvu provincijsku momčad, što sada gledamo, bio bi nenadoknadiv i nepodnošljiv za našu nogometnu scenu. Njegovo propadanje značilo bi i definitivno gašenje Dalmacije kao nogometne regije jer ni Zadar, Split i Šibenik više nisu prvoligaši.

Valjda ne trebamo nabrajati koliko je Dalmacija dala velikih igrača, reprezentativaca, koliko je zadužila nogometnu igru u Hrvata. Hajduk je, naravno, tu na prvom mjestu. Danas Majstor s mora nema reprezentativaca, a nema ni onih koji bi u perspektivi to mogli postati. Događaji na Poljudu gotovo su nestvarni, nude sliku kluba kojim vladaju ljudi koji su se posve pogubili, koji uopće ne znaju kako izaći iz krize koja prijeti potpunim kaosom i srozavanjem.

Ne znamo kakvi odnosi vladaju u Hajduku, tko vuče sve konce, kakvi su istinski odnosi u svlačionici, kakav autoritet ima trener Kopić, tko koga drži znate već za što... Možemo samo naslućivati. Ali definitivno znamo da navijači vole Hajduk, da su oni ostali jedino čime se splitski klub može ponositi.

Respekt do neba

Pazite, nakon što su ispali iz Europe, od zaista skromnih Rumunja, nakon što usto u tri kola nisu uspjeli doći do pobjede, protiv novog prvoligaša Gorice na Poljud dođe preko 11 tisuća ljudi! Hej, preko 11 tisuća onih koji žele gledati i voljeti momčad koja izgleda grozno. To se, gospodo iz Hajduka, mora respektirati, respektirati do neba. A što vi radite? Nemate poštovanja prema tome, prema tim ljudima. Na kraju navijači više ne mogu izdržati, dosta im je takvog Hajduka, počinju s vrijeđanjima, prijetnjama, bakljama gađaju igrače. Naravno da se to ne može pravdati ni braniti, ali njima je već puna kapa lažnih obećanja, demagogije, populizma, duge ceste, rezultata kao trenda... Navijači žele gledati nogomet, dobru igru, golove, Hajdukove pobjede. Većinu nije briga za nečije svjetonazore, ideologije, politike, modele upravljanja klubom. Na Poljudu se treba igrati nogomet, dajte nogomet Hajduku, vratite mu loptu.

Novi predsjednik Hajduka Huljaj jučer nije prihvatio ostavke trenera Željka Kopića i sportskog direktora Saše Bjelanovića. Kako je to moguće kad su mu dali mandat na raspolaganje? Zašto nije prihvatio njihov odlazak, koji su sami tražili? Oni su, zapravo, postupili kako su trebali, normalno je da su nudili odlazak kad nisu ništa napravili, osim što su razjarili navijače, koji su se okomili na igrače, koji su najmanji krivci. Oni igraju koliko mogu i znaju...

Nitko ne odgovara

Netko ih je doveo, netko ih je trenirao, zar ne? Kako će sad Kopić voditi momčad koju je želio napustiti, kakav će autoritet imati u svlačionici? I zašto bi sad uspio ako dosad nije? Konačno, davši mandat na raspolaganje, priznao je da se ne može nositi s poslom koji obavlja. Isto tako i Bjelanović. Ne želiš otići ako misliš na nisi odgovoran i ako vjeruješ da možeš popraviti stvari. Ne mašeš ostavkom ako želiš raditi taj posao.

Hajduk je vodio katastrofalnu kadrovsku politiku, netko za to mora odgovarati. Nitko nas ne može uvjeriti da Gorica ima veći budžet od Hajduka, ali vidjeli smo u nedjelju da u momčadi ima nekolicinu igrača koji su debelo bolji od Hajdukovih. Naravno da nam ne pada na pamet podcjenjivati Goricu, novog prvoligaša, ali kako su oni uspjeli dovesti takve igrače, kako to nije uspio Hajduk? Za lošu kadrovsku politiku krivac je sportski direktor, za lošu igru krivac je trener; nema tu nekakve velike filozofije. Kopić je pokazao da nije dorastao voditi Hajduk, konačno, sam je to priznao davši mandat na raspolaganje. Pa nije valjda da mu netko naređuje tko mora igrati, a tko ne? Zar Kopić nije mogao kazati, recimo, ove igrače ne trebam, nisu za Hajduk?

Nakon svega toga, nakon što je momčad Hajduka potonula poput podmornice i ne vidi se kako se može vratiti na površinu, u klubu odlučuju da ostanu i trener i sportski direktor!? Netko bi mogao zaključiti da netko vrši atentat na Majstora s mora, da želi da i dalje bude ovako, nikako.

Opet podsjećamo, na utakmicu s Goricom, usprkos svemu, došlo je preko 11 tisuća ljudi... Koji su na kraju bili jako ljuti. U Hajduku moraju paziti da ne postanu još ljući, sve ima svoje granice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 07:35