Damjan Tadić, CROPIX
ČETVRTO KOLO HNL-A

NI NOVI GOL NAJBOLJEG STRIJELCA LIGE NIJE SPASIO PULJANE Lokomotiva zabila četiri komada Istri, Varaždin s igračem manje do prvog boda

Nakon remija Osijeka i Dinama, u subotu su odigrane još dvije utakmice četvrtog kola hrvatskog prvenstva. Strijelci su bili iznimno raspoloženi, postignuto je devet pogodaka, Lokomotiva je stigla do prvog trijumfa, a Varaždin do prvog boda.
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 11. kolovoz 2019. 01:09

LOKOMOTIVA - ISTRA 1961 4:1 (Datković 34', Ivanušec 38', Drožđek 84', Kastrati 86' / Ćuže 79')

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Grbić – Karačić, Kolinger, Datković, Marković– Petrak (od 73. Halilović), Cokaj – Kastrati, Ivanušec (od 88. Assane), Uzuni – Tuci (od 68. Drožđek)

ISTRA 1961 (4-2-3-1): Čondrić – Grujević, Tomašević, Bosančić, Pavić – Lončar (od 62. Regan), Galilea – Gržan, Ivančić (od 73. Rubić), Ćuže – Perić-Komšić (od 46. Fuentes)

ZAGREB – Nogometni stadion Zagreb. Gledatelja: 300. Sudac: Dario Kulušić (Šibenik)

Napokon je 'procurilo' i nogometašima Lokomotive! Upisali su Lokosi, naime, prvu ovosezonsku pobjedu nakon tri poraza, zabili su svoje prve golove, svladavši Istru 4:1 (2:0) i sad se lakše diše na Kajzerici. Povratak Luke Ivanušeca donio je Lokosima 'bingo', bio je Ivanušec najbolji igrač dvoboja, zabio je gol i u dva navrata je asistirao, a uz njega vrlo dobro je igrao i Lirim Kastrati. S druge, pak, strane, Istra je prekinula svoj niz od dvije pobjede, ali je Mario Ćuže nastavio zabijati u majici Puljana...

Ne zna se što je ove subotnje večeri u Kranjčevićevoj, u prvih pola sata nadmetanja Lokomotive i Istre, više iritiralo – strašna sparina, dosadni komarci ili – loš nogomet. Teško gledljivih 30-ak minuta obilježile su pogreške u dodavanjima, opreznost oba sastava, te tek povremeno 'škicanje' prema suparničkim vratima.

A onda je, nakon pola sata, krenuo Lokomotivin uragan, probudio se povratnik nakon ozljede, ideolog momčadi Luka Ivanušec, koji je u suradnji s raspoloženim i nezadrživim Kastratijem razmontirao gostujuću obranu! Na odmor se otišlo prednošću domaćina 2:0, a koliko je nogometašima Lokomotive bilo stalo do ove pobjede, zorno ocrtava podatak da su nakon prvoga, Datkovićeva pogotka, svi igrači potrčali prema klupi i zgoditak proslavili u klupku s trenerom Goranom Tomićem!

Osim dva postignuta zgoditka, imali su Lokosi još dvije lijepe prilike. Kastrati je tako u 41. minuti dobro odmjerenim udarcem s 20-ak metara iskosa s lijeve strane uzdrmao desnu vratnicu, Čondrić se ispružio koliko je mogao, ali spasila ga je 'štanga'. A pet minuta ranije Uzuni je neshvatljivo propustio sjajnu priliku. Izbio je, naime, sam iskosa s lijeve strane ispred Čondrića, bio je udaljen od vrata nekih desetak metara i umjesto da 'vagne' gostujućeg vratara i pokuša ga svladati, Uzuni je izabrao najgore rješenje – pokušao je dodati loptu Kastratiju, koji je već na leđima imao dvojicu suparnika i tako je propala ova sjajna zgoda. Ostat će nejasno zašto je Uzuni pobjegao od odgovornosti i nije uputio loptu prema vratima...

Kako su padali golovi u Kranjčevićevoj:

1:0 Datković (34., Ivanušec)

Luka Ivanušec izveo je četvrti udarac iz kuta za Lokose i ubacio je visoku loptu na prvu vratnicu. Obrana Istre zaboravila je na Tonija Datkovića, srednji branič domaćina ostao je posve sam na rubu peterca, dobro je skočio i udarcem glavom sa šest metara poslao je loptu prema vratima. Lopta je „liznula” gredu i završila u mreži za vodstvo domaćina.

2:0 Ivanušec (38., Kastrati)

Ivanušec je fantastično proigrao Kastratija iza leđa gostujuće obrane, brzonogi je napadač lako pobjegao i izbio sam ispred vratara Čondrića. Tukao je, ali čuvar mreže Puljana obranio je taj pokušaj. Međutim, lopta se opet odbila do Kastratija, mladi je Kosovar malo pričekao, podignuo je glavu i primijetio natrčalog Ivanušeca. Lijepo mu je dodao „rolicu” i Ivanušec je iz trka, mirno, sa 7-8 metara pospremio nisku loptu uz desnu Čondrićevu vratnicu.

2:1 Ćuže (79. Gržan)

Gržan je s desnog boka mirno spustio loptu natrčalom Ćužeu, koji je snažnim i preciznim udarcem s 18 metara svladao Grbića. Bio je to šesti pogodak Ćužea, Dinamova igrača na posudbi u Puli, u posljednje tri utakmice...

3:1 Drožđek (84., Ivanušec)

Ivanušec je izveo peti udarac iz kuta za Lokomotivu i uputio nisku, oštru loptu u peterac gostiju. Začudo, svi su igrači istre gledali kako lopta putuje do Drožđeka, koji ju je s tri metra zakucao u mrežu!

4:1 Kastrati (86., Drožđek)

Lokosi su povukli protunapad, Drožđek je dodao natrčalom Kastratiju, koji je ušao u 16-erac i udarcem s 12 metara svladao Čondrića. (Predrag Jurišić).

Nastavak je donio očekivano zatvoreniju igru Lokosa, koji su, zadovoljni ostvarenim vodstvom, naizgled prepustili inicijativu gostima, ali su vrebali priliku u protunapadima. Trener gostiju Ivan Prelec pokušao je izmjenama (Fuentes umjesto Perića-Komšića i Regan umjesto Lončara) učiniti svoju momčad opasnijom. I upisali smo do 75. minute tri pokušaja gostiju (dvaput Ivančić i Ćuže), dok su Lokosi prijetili preko Uzunija i Karačića.

Pogotkom u 79. minuti Ćuže je unio dramu u završnicu dvoboja, no sve su sumnje u pobjedu Lokosi otklonili zgodicima Drožđeka i Kastratija, koji je napokon zabio gol, prvi nakon 5. listopada prošle godine (Interu u Zaprešiću u 1:2 porazu)...

TIJEK UTAKMICE:

LOKOMOTIVA - ISTRA 1961 4:1 (Datković 34', Ivanušec 38', Drožđek 84', Kastrati 86' / Ćuže 79')

---------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88' - Posljednja promjena kod Lokosa. Izašao je Ivanušec uz ovacije s tribina, a priliku dobiva senegalski veznjak Pape Assane.

86' - GOOOL! Sijevnula je kontra Lokosa, povukao je Kastrati i pronašao Drožđeka koji mu isprve šalje povratnu na desetak metara, a kosovski je nogometaš probio Čondrića za nedostižnih 4:1!

84' - GOOOL! Nova asistencija Luke Ivanušeca iz kornera... poslao je oštru i jaku prizemnu loptu u pet metara, vjerojatno je takva kombinacija bila uvježbavana na treninzima, a na drugoj je vratnici centaršut dočekao Drožđek i smjestio je pod gredu!

79' - GOOOL! Kakvu je golčinu zabio Mario Ćuže... dobio je sjajnu loptu na vrhu šesnaesterca, ubacio se iz drugog plana i opalio silovito te precizno pogodio donji suprotni kut Grbićevih vrata!

Zagreb, 100819. 
Stadion NK Zagreb.
Utakmica 1. HNL izmedju NK  Lokomotive i NK Istre 1961 na stadionu NK Zagreba.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

72' - Promjena i u momčadi Lokomotive. Umjesto Olivera Petraka u igri je Dino Halilović.

72' - Sve je promjene sada iskoristio Prelec. Iz igre je izvadio Antonija Ivančića, a ući će Petar Rubić.

68' - Prvu izmjenu radi Goran Tomić. Tuci izlazi uz pljesak s tribina, a zamijenit će ga Domagoj Drožđek.

62' - Druga promjena kod Istre. Umjesto Lončara u igri je Obeng Regan.

60' - Najveća prilika za Istru u cijelom susretu! Pavić je probio po lijevom boku i izvrsno centrirao, Ćuže je bio potpuno sam na pet-šest metara od gola, no njegov udarac glavom prošao je pored gola...

55' - Bolje igra Lokomotiva i u nastavku. Na loše postavljenu obranu Puljana stvorili su već nekoliko prigoda, no zasad i dalje stoji rezultat iz prvoga poluvremena.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Kranjčevićevoj. Trener Istre Ivan Prelec odlučio je u svlačionici ostaviti Perić-Komšića, a zamijenit će ga Fuentes.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

38' - GOOOL! Kastrati je prošao kao furija usred obrane Puljana, izbio je sam pred Čondrića, međutim vratar Istre uspio je skinuti taj zicer! Kastrati je ipak iz odbijanca uspio asistirati i pronaći Ivanušeca koji s desetak metara ne griješi!

34' - GOOOL! Ivanušec je ubacio iz kornera, a Datković je bio najviši u skoku i sjajno od grede pogodio u mrežu Puljana! Lokomotiva vodi 1:0.

15' - Nema većih uzbuđenja u Zagrebu. Lokosi su ostavili malo bolji dojam u dosadašnjem tijeku susreta, a i posjed lopte je na strani igrača Gorana Tomića.

1' - Počela je utakmica u Kranjčevićevoj. Glavni sudac je Dario Kulušić iz Šibenika.

---------------------------------------

--------------------------------------

Varaždin do prvog boda s igračem manje

Inter - Varaždin 2:2 (2:1)

ZAPREŠIĆ Igralište ŠRC Zaprešić. Gledatelja 400. Sudac: Ivan Vučković (Zagreb). Pomoćnici: Modrić i Kezele. Četvrti sudac: Linić. Delegat: Roša. Strijelci: 1:0 - Bosec (15), 1:1 - Težak (22), 2:1 - Serderov (28), 2:2 - Glavica (55).

INTER (4-2-3-1): Frelih - Galić (od 77. Mitrović -), Tatomirović, Grgić, Čeliković - Mazalović, Mlinar - Bosec, Conev (od 80. Tchuameni -), Postonjski - Serderov (od 68. Mamut -). TRENER: Samir Toplak.

VARAŽDIN (4-3-3): Nevistić - Sambolec, Senić, Stolnik, Štefulj - Kolarić, Đurasek (od 67. Bajandouh -), Posavec - Težak (od 61. T. Perković), Benko, Glavica (od 77. Lisakovič -). TRENER: Borimir Perković.

Žuti kartoni: Senić (27 - preoštar start), Posavec (31 - preoštar start), Mazalović (36 - preoštar start), Sambolec (46 - preoštar start), Štefulj (80 - preoštar start). Crveni karton: Sambolec (52 - drugi žuti karton).

Nakon dva uzastopna poraza protiv Istre 1961 i Osijeka, Zaprešićani su u srazu protiv novaka u ligi imali pred sobom svojevrsni imperativ pobjede. Zanimljivo je istaknuti da je na klupi Intera sjedio Samir Toplak koji je ostavio podosta traga u povijesti Varaždina kao igrač i trener nekadašnjeg Varteksa, dok je na klupi Varaždina sjedila legenda Intera Borimir Perković, član zlatne generacije zaprešićkog kluba koja je 1992. godine osvojila hrvatski Kup.

Bez obzira što su prvenstvo u elitnom razredu hrvatskog nogometa započeli porazima, Varaždinci se niti u Zaprešiću nisu došli braniti već su igrom pokušali doći do povoljnog rezultata. Ipak, prvi se prednosti radovao papirnati favorit. Nakon idealnog izbacivanja Čelikovića ponovno je Bosec bio strijelac i tako potvrdio odličan ulazak u sezonu s obzirom da je mlada uzdanica zaprešićkog kluba bio strijelac i na gostovanju u Velikoj Gorici. Početak dvoboja i vodstvo sugerirao je poprilično laku pobjedu Intera. No, spomenuti početni dojam vrlo brzo je izblijedio. Nakon nesigurne intervencije vratara Freliha, Težak je preciznim udarcem vratio stvari na početak.

No, radost gostiju kratko je trajala, nakon što je Mlinar oduzeo loptu na sredini terena, Serderov je još jedanput bio hladnokrvni egzekutor za još jedno vodstvo Intera. Na početku nastavka činilo se da su razriješene sve dileme oko pobjednika, zbog drugog žutog kartona, isključen je Sambolec i domaći su uz pogodak prednosti imali igrača više na travnjaku. No, umjesto da izabranici Samira Toplaka pečatiraju pobjedu, dogodilo se potpuno suprotno. Žilavi Varaždinci su i s igračem manje još jednom stigli do izjednačenja kada je smušenu reakciju obrane domaćina iskoristio Glavica i po drugi put savladao vratara Freliha.

Zapresic, 100819.
Utakmica 4. kola 1. HNL-a, Inter Zapresic - Varazdin na stadionu SRC Zapresic.
Na fotografiji: Dejan Glavica i Marin Galic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Potom su gosti mogli u potpunosti šokirati interovce, ali je udarac Štefulja otišao pored gola. U završnici je strateg domaćina Toplak krenuo na sve ili ništa, osim Mamuta u napadu je prigodu dobio i Schuameni, no upravo je taj dvojac propustio dvije izgledne prigode za pobjedu zaprešićke družine.

Varaždinci su bez obzira na igrača manje na travnjaku pokazali silnu borbenost i upornost da osvoje premijerni prvoligaški bod što su prema prikazanoj igri i zaslužili. Inter je prerano pomislio da je utakmica riješena, s obzirom na brojčanu prednost, što mu se u konačnici i osvetilo. Osvojeni bod sigurno neće zadovoljiti ambicije domaćina koji su praktički izgubili dva boda na koja su računali. Dok će Varaždinci s puno više samopouzdanja krenuti u nove okršaje.

TIJEK UTAKMICE:

INTER - VARAŽDIN 2:2

---------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

81' - Posljednji put mijenja i Toplak. Umjesto Coneva u igri je Kamerunac William Joel Tchuameni.

78' - Posljednja zamjena kod gostiju. Iz igre će strijelac Glavica, zamijenit će ga Bjelorus Vitalij Lisakovič.

77' - Druga zamjena kod Zaprešićana. Izašao je Galić, ušao je Josip Mitrović.

68' - Mijenja sada i Toplak. Izašao je strijelac drugog pogotka Serderov, u igri je Ivan Mamut.

67' - I drugu zamjenu radi Borimir Perković. Izašao je Đurasek, zamijenit će ga Jamal Bajandouh.

62' - Prva zamjena kod Varaždinaca. Ušao je Dominik Perković umjesto Karla Težaka.

54' - GOOOL! Nevjerojatno je loše reagirala obrana Intera kod cijele akcije Varaždinaca. Lopta je došla do Glavice koji se namjestio na slabiju, lijevu nogu i s desetak metara poentirao za novo izjednačenje! Trener Zaprešićana Samir Toplak samo je bez riječi sjeo na klupu...

51' - CRVENI KARTON DOBIO JE SAMBOLEC! Napravio je tri prekršaja u vrlo kratkom periodu, ovaj posljednji na Postonjskom, i sudac Vučković pokazao mu je drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Zaprešiću. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

28' - GOOOL! U Zaprešiću pogoci padaju kao na traci... Mlinar se iskupio za pogrešku kod izjednačujućeg gola i sjajno asistirao Serderovu koji u ovoj situaciji ne griješi i rutinski pogađa suprotan kut Nevistićeva gola! 2:1 za Inter!

22' - GOOOL! Varaždinci su vršili visok presing i to je napokon urodilo plodom... zagužvalo se u šesnaestercu domaćih, lopta je došla do Težaka koji sjajno koristi zbunjenost obrane Intera i lijevom nogom pogađa za izjednačenje!

14' - GOOOL! Tatomirović je ubacio s lijeve strane, Nevistić je otišao u prazno, a Bosec je sjajno pratio akciju, dočekao je ubačaj na drugoj vratnici i ubacio loptu u praznu mrežu! Inter vodi 1:0.

7' - Prilika za Varaždin. Benko je ostao sam na vrhu šesnaesterca, no njegov slab udarac brani Frelih.

1' - Počela je utakmica u Zaprešiću. Glavni sudac je Ivan Vučković iz Zagreba.

---------------------------------------

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:17