Damjan Tadic / CROPIX
SINDROM DRUGOG POLUVREMENA

NI ONI NAJVJERNIJI RIJEČANI NE SJEĆAJU SE OVAKVOG NEGATIVNOG NIZA, A SADA SE MORAJU 'VADITI' PROTIV DINAMA Na Kvarneru već tri mjeseca odzvanja tišina

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 10. studeni 2019. 09:05

Na Kvarneru su se još nosili kratki rukavi kada se na Rujevici zadnji put ispaljivao vatromet koji prati sve riječke pobjede.

Ta tradicija koja traje već dugi niz godina počela je zbog želje Damira Miškovića da cijeli grad čuje da je Rijeka pobijedila, a već tri mjeseca subotom ili nedjeljom s Rujevice odzvanja - tišina.

Rijeka je 94 dana bez domaće pobjede ako gledamo sva natjecanja, 99 ako se ograničimo samo na HNL (pet utakmica), što je niz bez uspjeha kakvog se teško prisjetiti.

Razni faktori

Trebalo je prevrtjeti popriličan broj sezona da bi se takvo što pronašlo, a ako Riječani ne pobijede Dinamo, s nizom od šest utakmica bez domaće pobjede došli bi na trag negativnog rekorda od prije 23 godine, kada su bez domaćeg trijumfa bili od 20. rujna 1995. do 17. ožujka 1996., odnosno čak sedam utakmica. Zimska stanka taj je niz produžila na puno dulji period od aktualnog, baš kao što su utakmice bez pobjede protiv Osijeka, Intera, Marsonije, Varteksa, Croatije, Hajduka i Segeste (četiri remija i tri poraza) skrojile najduži negativni niz u klupskoj povijesti kada govorimo o prvenstvenim utakmicama.

Rijeka, 150919.
Stadion Rujevica.
Utakmica 8. kola 1. HNL, HNK Rijeka - HNK Hajduk.
Na fotografiji: igraci HNK Rijeke nakon utakmice.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Na Rujevici se čvrsto nadaju da će tako i ostati, odnosno da će se uskoro početi pisati pozitivne rekorde. Za ovaj možemo slobodno reći da se dogodio pomalo i spletom raznih okolnosti, objektivnih i subjektivnih faktora koji su njemu kumovali i definitivno ga usmjerili. Primjerice, počeo je sudačkim previdima u domaćim remijima protiv Osijeka i Intera. Oba je puta bilo 1:1, a suci Strukan i Čuljak propustili su dosuditi najstrože kazne koje bi Riječanima uvelike približile pobjedu.

Gubljenje bodova

Digao je glas tada Damir Mišković, Rijeka je s četiri boda koja su njoj nedostajala iz te dvije utakmice mogla biti prva na ljestvici, no ispalo je da su sudačke odluke koje nisu išle Bijelima u prilog samo maskirale problem drugog poluvremena koji se sve više javljao. Pogotovo na domaćem terenu, gdje Bijeli na četiri od pet utakmica gubili bodove u drugih 45 minuta utakmice. Taj sindrom drugog poluvremena do izražaja je jasno došao u još dva domaća remija identičnim rezultatom (1:1) protiv Hajduka i Lokomotive, a na sve se nadovezao domaći poraz od Gorice (1:2), koja je jedina momčad koja je osvojila Rujevicu u posljednjih godinu dana. I to dvaput!

Dinamo definitivno nije idealan suparnik za vađenje, prekidanje nizova i loših serija, ali je utakmica koja bez dvojbe može okrenuti riječku sezonu u pozitivnom smjeru. Pobjedom, dakako. Bijeli su prošle sezone već pobjeđivali Modre kada su im mnogi izglede mjerili u promilima, taj predznak derbija nerijetko smanji razliku u kvaliteti, ali Rijeka ponovo mora biti ona momčad koja u svom domu neće suparniku ostavljati puno nade u pozitivan ishod. Ako Rijeka želi visoko, Rujevica ponovo mora postati neosvojiva tvrđava.

RIJEKA U DOMAĆIM UTAKMICAMA OVE SEZONE

Rijeka - Varaždin 2:1

Rijeka - Sl. Belupo 3:1

Rijeka - Aberdeen 2:0

Rijeka - Osijek 1:1

Rijeka - Gent 1:1

Rijeka - Inter 1:1

Rijeka - Hajduk 1:1

Rijeka - Lokomotiva 1:1

Rijeka - Gorica 1:1

Linker
24. travanj 2024 15:06