Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
NIJE SVIMA IDEALNO

NIJE NOGOMET SAMO NOVAC I BLJEŠTAVILO Predsjednik HUNS-a otkrio brutalnu istinu: plaće neredovite, a poslije karijere kockaju i bankrotiraju...

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. prosinac 2016. 22:14

Kako na kraju svake godine Vlada i sindikati sjedaju za stol i podvlače crtu, pa svaki nateže na svoju stranu i na kraju se, uglavnom, nekako dogovore. U nogometu sindikalisti nemaju s kim sjesti i pregovarati, klubovi i Savez često nemaju baš sluha za njihovu borbu. Barem ne u praksi. No Hrvatska udruga Nogometni sindikat ne odustaje, crta se na kraju godine svejedno podvlači.

Mario Jurić, glavni tajnik HUNS-a, pod bor će ipak servirati dobre vijest. Priča se pokrenula i svake se godine vidi napredak.

- Kao i prošle godine, svoje obaveze prema igračima redovno izvršavaju: Dinamo, Hajduk, Rijeka, Slaven Belupo i Lokomotiva. Raduje nas što se i Osijek priključio klubovima koji redovno izvršavaju svoje obveze. Iz razgovora s igračima Intera također zrači zadovoljstvo zbog poštivanja ugovornih obveza, mjesec do dva kasni plaća u Istri, a Cibalia je isplatila igračima plaću za listopad, što je također odlična vijest - kaže Jurić.

Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX / CROPIX

Treba plaćati obveze

- Međutim, ostao je dug onim igračima iz predstečajne nagodbe. Ako uzmemo u obzir da je opravdan razlog za raskid ugovora kašnjenje plaće od tri mjeseca, onda možemo reći da smo zadovoljni sa situacijom u 9 klubova - govori u predbožićnom raspoloženju Jurić ne skrivajući, dakako, da zadovoljstvo nije potpuno. Bit će kad baš svi klubovi budu izvršavali sve obveze.

- Jako nas brine situacija u Splitu, kojem je od ovog tjedna blokiran račun. Ne zaboravite da su igrači samostalni djelatnici te da su dužni svoje obveze u vidu plaćanje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranja te pretporeza izvršavati redovito uz neredovita primanja. U protivnom im se zaračunava kamata te bivaju blokirani. I stoga apeliramo na sve čelnike klubova da se ne poigravaju ničijim sudbinama. Ne želimo da nogomet stvara socijalne slučajeve. Mi poštujemo sve one koji ulažu u hrvatski nogomet, međutim oni moraju poštivati ugovorne obveze prema igračima.

Split, 100916.
Stadion Park mladezi.
Utakmica 8. kolo MAXtv Prva liga izmedju RNK Split - NK Istra 1961.
Na fotografiji: Josip Jurendic.  
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

Jedna od glavnih aktivnosti HUNS-a upravo je osposobljavanje igrača za život nakon karijera, najkritičnije razdoblje za igrače baš su prve godine nakon “vješanja kopački o klin”. Baš na tome inzistira Mario Jurić, to je tema koja će obilježiti i 2017. i godine koje dolaze.

- Dovoljan je hendikep što zbog obveza koje igrači imaju u sportu dosta njih zapostavlja školovanje i nakon karijere su nekonkurentni na tržištu rada. Pazite ovo, prema jednom istraživanju čak 50% igrača koji su igrali u engleskom Premiershipu bankrotira unutar pet godina od završetka karijere. Čak 60% košarkaša iz NBA lige banrotira poslije karijere. Ti su podaci poražavajući.

Uspije ih samo 2%

Odmah se nadovezao i otkrio koji su glavni razlozi.

- Većinom su to igrači koji imaju samo osnovno obrazovanje. Glavni su razlozi nedostatak znanja u upravljanju financijama, zatim kockanje! Iako, iskreno možemo reći da je cijeli nogomet kockanje. Jer ako nogomet promatramo kroz percepciju javnosti, onda su svi nogometaši uspješni. Ta je percepcija temeljena na iznimno malom broju uspješnih pojedinaca. Naime, uspješnost je u nogometu svega 2%. To će znači da će svega dva od 100 juniora zaigrati Prvu HNL, a da bi netko postao Mario Mandžukić, izgledi su ravni dobitku na lotu. Naša je želja i da onih 98% koji ne uspiju u nogometu ne odu frustrirani iz sporta, nego bogatiji za jedno sportsko iskustvo te da ne zapostave školovanje. Najnovija istraživanja govore da sportaši po završetku karijere pate od posttraumatskog stresa jer godišnje odrade oko 50 “bitaka” tijekom kojih se luče velike količine adrenalina, a po završetku karijere to prestaje. Kada siđete sa scene, stvarnost je da ono što najbolje radite u životu i na osnovu čega ste zarađivali za egzistenciju više ne postoji. Što prije to shvatite to vam je lakše.

HUNS je već četvrtu godinu zaredom organizirao i Kamp za igrače bez ugovora. I, bome, ove je godine bio pun pogodak, jer, gotovo svi igrači koji su sudjelovali na tom kampu, ispunili su želje i Božić čekaju sa sigurnom gažom u džepu.

- Na Kampu je sudjelovalo 17 igrača. Za one igrače koji nisu bili iz Zagreba osigurali smo smještaj i prehranu, trenirali su na stadionu Kustošije. Treninge su vodili Ivica Landeka, Domagoj Penava i Tomislav Pelin. Ono što igračima odmah damo do znanja je kako mi nismo menadžerska agenicija i kako se ne bavimo prodajom igrača. Mi omogućavamo trenažni proces po prvoligaškim standardima, kako bi igrači ostali u formi, te kako bi lakše pronašli klub. Od 17 igrača koji su bili na Kampu 16 ih je pronašlo klub, a neki od tih igrača su igrali u najboljim hrvatskim klubovima: Mesarić, Picak, Šimurina, Sačer, Brlečić, Weitzer, Fuček…. Odigrali smo prijateljsku utakmicu s Interom iz Zaprešića koju smo pobijedili 2:1. Da smo izgubili, smijenili bismo trenera, haha - kaže Jurić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 16:09