Matjaž Kek
 Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
NJEGOVA JUBILARNA UTAKMICA

NIJE REKAO NIŠTA, A ZAPRAVO JE REKAO SVE Kek nakon nove utakmice bez pobjede: 'Mislim da su igrači u okviru svojih mogućnosti pružili maksimum'

NIJE REKAO NIŠTA, A ZAPRAVO JE REKAO SVE Kek nakon nove utakmice bez pobjede i zabrinjavajuće situacije: 'Jednostavno nam treba pobjeda, a igračima nedostaje samopouzdanje!'
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 01. listopad 2018. 10:33

Slaven Belupo došao je po bod na Rujevicu i zasluženo ga osvojio, igrači Tomislava Ivkovića odigrali su korektnu utakmicu u obje faze igre što je bilo dovoljno da sačuvaju nulu i produže Rijekin niz bez prvenstvene pobjede na pet utakmica. Posljednja se dogodila 19. kolovoza protiv Rudeša, riječke ambicije u rujnu nisu pratile najave klupskog vodstva o borbi za sam vrh HNL-a, no što je još važnije za nastavak sezone, Rijeka ničime nije pokazala da može bitnije podignuti kvalitetu igre u odnosu na ono što je pokazala protiv Osijeka, Lokomotive ili Slaven Belupa. Sjever Rujevice svoje je rekao povicima na kraju utakmice ("igrajte ped...!"), nezadovoljstvo s tribina se počelo sve glasnije izražavati i pred svima u riječkom prvoligašu delikatan je trenutak iz kojeg se treba što prije izvući.

Rijeka je počela bez Hebera, Acosty se oporavio i ostao na klupi (u zapisniku nije bilo ni Velkovskog, Prskala, Kvržića, Mamića…) dok je Matjaž Kek pomalo i iznenadio sa Stjepanom Lončarom na lijevom krilu što je izgledalo dopadljivo u prvom dijelu kada su Bijeli stvorili i ponešto prilika kojima je utakmica mogla krenuti u drugom smjeru.

Rijeka, 300918.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Slaven Belupo, nogometna utakmica, Hrvatski Telekom Prva liga, 9. kolo.
Na fotografiji: Srecko Juricic i Matjaz Kek, trener Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Ipak, Rijeka su odigrali još jednu utakmicu koja je pokazala da će njihova igra ići nekim drugim smjerom, više nema onog karakterističnog visokog pritiska na zadnju liniju, baš kao i onog ritma kojim su Riječani prethodnih sezona znali lomiti suparnika.

A Slaven Belupo se na trenutke činio spreman za takvo što, u nekim dijelovima utakmice kao da su gubili raspored u fazi obrane nakon izgubljene lopte, no Rijeka bez one gladi za svakom loptom jednostavno nije uspijevala zbiti goste pred Markovića. Baš naprotiv, Tomislav Ivković je, kao i mnogo puta s Lokomotivom, došao na Kvarner s idejom kako ugroziti gol Rijeke, ovoga puta ona je ležala u nogama Gordane, Bongonguija i Jelića koji su već u prve tri minute imali tri opasne polukontre kojima je samo bolji završni pas nedostajao za ugroziti Slugu.

Rijeka je uzvratila na isti način (Čolak i Lončar su zakasnili) prije nego je Capan u 13. minuti osvojio loptu na 30-ak metara od suparničkog gola i pripremio stopostotnu priliku Čolaku koji je ostao sam pred Markovićem, ali vratar Slavena Belupa izašao je kao pobjednik ovog dvoboja. Čolak je prošle srijede postigao pet pogodaka protiv Radnika u kupu, ali sinoć definitivno nije bila njegova večer jer je propustio još dvije dobre prilike (39. i 45.) koje u ovakvim utakmicama moraju rezultirati pogotkom. Veliku priliku na glavi je imao i Punčec (30') koji je pucao glavom poslije Zutina slobodnjaka, ali zamalo promašio gol.

Slaven Belupo pritom nije bio promatrač, Nowak je u 25. minuti u nastavku akcije nakon kornera imao loptu za vodstvo na glavi, u 44. je Zuta ispred Bongonguija očistio stopostotnu priliku i ozbiljno upozorio užu obranu Bijelih koja je pokazivala dosta nesigurnosti.

Odnosi se to na situacije iz 47. minute kada je Bongonguij ubacio, Jelić prenio glavom, a Gordana na drugoj vratnici s desetak metara prebacio gol. U 63. gosti su složili školsku kontru u kojoj je Gordana ostao sam na lijevoj strani pa nakon lažnjaka pucao u Slugu što je bio jasan znak da se Rijeka morala trgnuti ako želi pobijediti.

Kek je malo nakon poluvremena reagirao s Puljićem umjesto Capana, u 70. minuti je i Acosty zamijenio indisponiranog Čolaka, ali Rijeka je do same završnice ostala na jednom dobrom pokušaju Pavičića (56.) za kojeg je Marković bio dobro postavljen. Nešto živosti je unio Acosty koji je u 76. minuti imao dobru priliku, ali kada se sve zbroji premalo od momčadi koja se želi boriti za vrh hrvatskog nogometa.

Kek: Igrači su dali maksimum u okviru svojih mogućnosti

Tomislav Ivković s pravom je mogao biti zadovoljan remijem (0:0) na Rujevici nakon loših rezultata protiv Lokomotive i Rudeša.

- Suprotstavili smo se Rijeci na jedini način koji smo mogli, a to je agresijom odgovoriti na agresiju. Domaćini su bili bolji prvi dio, mi smo imali bolje šanse u drugom i mislim da je rezultat realan. Rijeku ne bih komentirao jer previše cijenim kolegu Keka - rekao je kratko Ivković.

S druge strane, Rijeka je sa sjevera ispraćena uvredama, navijači drugu utakmicu zaredom skandiraju "igrajte, pe**ri" dok su centralne tribine pljeskale. Očito je dojam Armade da igrači ne daju sve od sebe.

- Mislim da su igrači u okviru svojih mogućnosti pružili maksimum protiv Belupa - bila je 'najjača' Kekova rečenica na konferenciji.

Nije rekao ništa, a zapravo je rekao - sve.

- Nezadovoljni smo rezultatom, pogotovo zbog promašenih šansi u prvom poluvremenu. Imamo problema u igri na postavljenu obranu, igračima nedostaje samopouzdanje, nedostaje nam i Heber... Jednostavno nam treba pobjeda! Podjela navijača? Igrali smo kod kuće i naravno da nitko nije zadovoljan sa 0:0.

Linker
04. svibanj 2024 05:59