Screenshot
EVO KAD BI MOGAO MEĐU VATRENE

NJEGOVA HRVATSKA AVANTURA JE ŠOKIRALA ŠPANJOLSKU! Dani Olmo za SN progovorio o svom nevjerojatnom putu, reprezentaciji, hrvatskom državljanstvu...

DANI OLMO Mladi Španjolac u Dinamu lani je potvrdio da se  dobro razvija, a ove godine je eksplodirao
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. kolovoz 2018. 17:00

Četiri godine kasnije. Od dana kad je došao sa skepsom, uz podsmijehe da bi sigurno ostao u Barceloni da nešto vrijedi, da ne bi došao u Dinamo. Malo tko je, iskreno, vjerovao da je Dinamo “ubrao bingo”, da je uistinu uzeo dobar plod iz zvučne La Masije, a ne njezin “otpadak”.

Sjećamo se kao danas, kontaktirali smo tih dana, dok je Olmov dolazak još bio glasina, jednog novinara Mundo Deportiva, Barcelonina kroničara, pitali ga je li moguće da Dani Olmo dolazi u Dinamo.

- Ne, nemoguće, kolega, imate krivu informaciju. On je kapetan svoje generacije, jedan od najboljih igrača, odlazi u Arsenal ili Manchester City. Nema nikakvog razloga da ode u Dinamo.

Kad je sve postalo službeno, kad se Olmo predstavio u Dinamovu dresu, nazvao je kolega iz Barcelone.

- Doista nevjerojatno, mi smo ovdje svi šokirani. Dinamo je dobio sjajnog igrača!

Odlična momčad

Dani Olmo i njegova obitelj odabrali su neobičan put, pristali na Dinamovu priču i uvjete, vidjeli u Dinamu možda i lakši put do seniorske adaptacije. Bilo je na tom putu svega, ozljeda, kočenja, kasnije šanse, pitanja koja je njegova prava pozicija. Bilo je i premišljanja je li dobro odlučio, sigurno mu je kroz glavu prolazilo svašta, dvojba za dvojbom. Dođeš iz Barce u Dinamo i onda te nema “na mapi”. Ali, lani je Olmo pokazao da se dobro razvija, da je pred njim prava karijera, a na početku ove godine dodatno je eksplodirao.

- Mi smo odlična momčad, pokazali smo to u ovim dosadašnjim utakmicama. Imali smo tešku utakmicu u Astani, zabili za 1:0, onda i za 2:0, ali znamo da nas i u Zagrebu čeka teških 90 minuta. Ništa još nije gotovo - kazao je Olmo, pred kojim je bilo, za maksimirske prilike, puno mikrofona i kamera, dokaz da je, na neki način, postao zvijezda.

Je li uopće svjestan toga da je najbolji igrač Dinama?

- Ne osjećam se tako. Niti kao zvijezda, niti kao najbolji igrač Dinama. Mi smo momčad od 30 igrača i svi su jednako važni, svi zajedno napravili smo ovaj rezultat. Ali, nismo još napravili ništa, i dalje nas čeka težak rad, još puno posla.

Prepoznaju li ga ljudi u Zagrebu na ulici nakon zadnjih odličnih utakmica?

- Ha-ha, ne previše, možda malo.

Skroman i samozatajan, još uvijek s aparatićem na zubima. Igrač kojega odjednom svi priželjkuju u hrvatskoj reprezentaciji, među njima i puno onih s početka teksta koji su se ismijavali njegovu dolasku u Maksimir. Ali, to je nogomet, tko je tada mogao znati da će uopće krenuti priča o igranju za hrvatsku reprezentaciju.

Stalno mu postavljamo to pitanje, on još uvijek odgovara isto:

- Još nemam hrvatsko državljanstvo. Kad ga dobijem, onda ćemo vidjeti. Tada ćemo o tome pričati.

Vinkovci, 230518.
Stadion Cibalije.
Utakmica Finala Hrvatskog nogometnog Kupa, 
GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Dani Olmo, Filip Benkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Razmišlja španjolski

Treba u toj priči nešto naglasiti. Dakle, osim što Olmo još ne može igrati za Hrvatsku, jer nema papire, Dani, iako je Katalonac, “razmišlja” španjolski, njemu je nastup za španjolsku reprezentaciju veliki san. A, da malo budemo i bahati, Hrvatska je druga na svijetu, a Španjolska? Je li uopće bila na SP-u? Ako ne može trenutno igrati za Furiju, kako bi igrao za Vatrene? Malo se šalimo, naravno, nije Olmo sadašnjost, već budućnost, međutim, od stalnog nagovaranja i “futranja” nema koristi. On mora odlučiti, za reprezentaciju se igra srcem, sve drugo nema smisla.

Pričekajmo da dobije dokumente, pa ćemo onda vidjeti, to što će imati hrvatsku putovnicu ne mora ništa značiti za konačnu odluku, to je tek mogućnost izbora. A i veliko je pitanje koliko će Olmo, bude li ovako igrao, ostati u Dinamu, kad će stići “nemoralna” ponuda?

- Ne razmišljam o tome. Sad sam fokusiran samo na Ligu prvaka, želim da se plasiramo u elitno natjecanje i tamo ostavimo trag. Samo mi je to u glavi, ne zamaram se ostalim stvarima, što će biti, bit će. Gledam samo kako da se što bolje pripremim za idući susret. Stvarno ne znam.

Promjene su, inače, i u španjolskoj U-21 reprezentaciji. Otišao je izbornik Celades, novi je šef Luis de la Fuente, je li možda okrenuo broj Danija Olma?

- Nije, zasad me nitko iz španjolske nije kontaktirao, bit će mi drago ako me izbornik pozove.

Ali vidimo da su španjolski mediji počeli pisati o svome mladiću koji vodi Dinamo prema Ligi prvaka. Naletjeli smo u okolici Maksimira i na Danijeva oca Miguela, nasmiješenog i zadovoljnog. Baš je prelistavao SN s naslovnicom “Grande Olmo”, osmijeh je razvukao od uha do uha. I on je, vjerujemo, prošao svašta u zadnje četiri godine, od nagovaranja da se vrate u Barcelonu do tih dvojbi jesu li dobro postupili. Sad je, očito, svjestan koliko je to bila dobra odluka.

Eduardov put

A Dani? Grabi krupnim koracima, onako kako je u jednom trenutku počeo grabiti Eduardo. I došao do dresa reprezentacije, postao ključan igrač. Hoće li ovo biti slična priča?

Tko zna, činjenica jest da je Olmo ostao puno vezaniji za Španjolsku, nego Dudu svojevremeno za Brazil. Dani je ovdje s obitelji, Španjolska nije daleko, Eduardo je bio sam, bez obitelji, dom je bio predaleko, našao je hrvatske prijatelje i djevojku (kasnije i ženu), pustio ovdje korijene.

Sve to utječe na konačnu odluku i Hrvatska tu nema prednost. Tek ako ne stigne poziv iz Španjolske, tek tada bi Olmo mogao reći “da”.

Do tada, uživajmo u njegovim igrama u Dinamu, jer, kako je krenuo, teško da će se u Maksimiru dugo zadržati.

PRAVILA FIFA-e Olmo bi za Hrvatsku mogao igrati na kraju natjecateljske sezone 2020/21.

Budući da je Dani Olmo u Hrvatskoj od 2014. godine, a FIFA ima pravilo da igrač može nastupiti za drugu reprezentaciju u odnosu na državu u kojoj je prvo stekao nogometno državljanstvo ako u toj drugoj živi pet godina u kontinuitetu, pomislili smo da bi Olmo uskoro, ako uzme hrvatsku putovnicu, imao pravo nastupa za Vatrene. Jer za Španjolsku A vrstu nije nastupio, što je jedan od uvjeta.

Ali ne, pravilo FIFA-e kaže da se to odnosi tek od trenutka kad napuni 18. rođendan. Stoga, da bi Olmo, koji je rođen 7. svibnja 1998. godine, imao pravo igrati za Hrvatsku, morao bi kruh HNL-a jesti još tri godine.

To pravo stekao bi na kraju natjecateljske sezone 2020/21. Kako mu raste rejting, teško je očekivati da će Olmo još tri godine nositi modri dres. A ako ranije ode iz Hrvatske ništa od naše reprezentacije. Iako, čini se da on i tako preferira Španjolsku i to treba respektirati. D. Antolić

NENAD BJELICA Nadam se da će se odlučiti za Hrvatsku

Što o Daniju Olmu kaže njegov trener Nenad Bjelica? Pogotovo u kontekstu igranja za reprezentaciju?

- Nema diskusije, ako bude htio igrati za hrvatsku reprezentaciju, treba mu to omogućiti. Svatko vidit da ima ima nemoguću kvalitetu. On je u Astani praktički preokrenuo utakmicu, individualnom akcijom. Iako, do tog trenutka nije bio perfektan. Podigao nas je sve, čitavu momčad, pa je onda utakmica otišla u pravom smjeru. On je vrhunski igrač, nadam se da će se odlučiti za Hrvatsku - rekao je Bjelica. (tn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 14:07