HNL

NOGOMETNI OSCARI Modrić najbolji hrvatski igrač, najtrener Mamić se ispričao

AUTOR:
 • Dražen Krušelj

 • OBJAVLJENO:
 • 04.06.2015. u 20:14

 • Posebnog Oscara nazvanog Dobri duh hrvatskog nogometa dobio je Davor Vugrinec, najbolji strijelac u povijesti HNL-a, koji je završio igračku karijeru

  Luki Modriću ponestaje mjesta u trofejnoj vitrini nakon što je sinoć po treći uzastopni put osvojio Oscara kao najbolji hrvatski nogometaš sezone prema izboru HNL-ovih profesionalaca. Mladi dinamovac Marko Pjaca dvostruki je laureat; 20-godišnjak nije samo najbolji mladi nogometaš nego i generalno prva violina domaćih stadiona ispred Kramarića i Henriqueza.

  Modrića na putu prema novom kipiću nisu mogli zaustaviti niti petomjesečna stanka uzrokovana ozljedama niti podatak da je u Realovu sezonu za 25 nastupa ugradio skroman učinak od jednog gola i dvije asistencije. Realov veznjak je u anketi slavio nestvarnom većinom, osvojio je 168 glasova. Ivan Rakitić koji se upravo sprema napasti povijesni “treble” s Barcelonom dobio je samo 16 glasova, dok su Danijel Subašić (najbolji vratar francuske lige) i Ivan Perišić (važna karika u sjajnoj Wolsburgovoj sezoni) natječaj završili plasmanom ispod crte što u konačnici vodi prema zaključku da su glasači ovaj put birali “Mistera simpatičnosti” umjesto igrača s najboljim učinkom.

  - Iza mene je vrlo teška sezona. Imao sam razdoblja sjajnih igara u dresu Reala i reprezentacije, ali i puno peha s ozljedama – rekao je slavodobitnik.

  Na decentnoj svečanosti u organizaciji Nogometnog sindikata (HUNS) i SN-a najboljim trenerom sezone proglašen je Zoran Mamić, koji je kipić ugrabio u ciljnoj ravnini. Dinamov trener je, naime, dobio sedam glasova kao i Ante Čačić, a pobjedu je odnio jer pravila favoriziraju trofejne trenere. Mamić je izlazak za govornicu iskoristio za ispriku zbog bijega sa šampionske proslave.

  - Dužan sam ispriku hrvatskoj javnosti, Dinamovim navijačima i Rijeci. Događaju se ponekad i takve stvari. Velike zasluge za Oscara pripadaju mojim izvrsnim suradnicima u stožeru, kao i sjajnoj grupi igrača. Imam veliku sreću što mi je klub osigurao kadar od 25 sjajnih igrača – rekao je Mamić.

  Najboljim vratarom za 2014-15 kampanju proglašen je Hajdukov Lovre Kalinić uz obrazloženje da je momčadi “donio barem 10 od 50 osvojenih bodova”. Odmah nakon toga nova mala kontroverza – Kalinića nema u idealnoj momčadi HNL-ove sezone, s vrata ga je izgurao “zagrebaš” Dominik Livaković. Njemu na terenu društvo prave četvorica Rijekinih defanzivaca (Tomečak, Lešković, Mitrović, Leovac) te Pavičić, Ćorić, Ademi, Pjaca, Henriquez i Radonjić.

  Nakon dvije godine dominacije Ivan Bebek sudačkog Oscara prepustio je Bruni Mariću. Posebnu nagradu “Dobri duh hrvatskog nogometa” za kraj karijere uzeo je Davor Vugrinec, 40-godišnjak koji se nakon 23 godine aktivnog igranja i 146 HNL golova okreće svojoj strasti kolekcionara umjetnina…