Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
VJERUJE U PREOKRET

NOVI KAPETAN DINAMA UPOZORAVA RIJEČANE 'Naš je cilj sve do kraja pobijediti, nemamo pravo više na ijedan kiks', 'Reprezentacija? To pitajte izbornika'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. listopad 2016. 21:45

Kad nema Domagoja Antolića, vrpcu preuzima cimer. Josip Pivarić, uvijek zahvalan sugovornik, momak s najduljim stažem u ovom Dinamu. Ali, ni njega kao ni Antolića ozljede nisu zaobilazile, često su prekidale zahuktalu karijeru. Sad je on zdrav, Antolić je izvan travnjaka, nikako da zajedno “ubiru plodove” karijere. Možda kad bi se malo razdvojili?

- Ha-ha, mislite da mi ne pričamo o tome, stvarno nam se “lijepe” te ozljede. Ali, bit će dobro i Antola uskoro, vratit će se on na teren jači nego prije - kaže Pivarić.

A suigrači, jesu li se naviknuli na novog kapetana?

- Pa, nemaju se što naviknuti. Sve se zna, sve je isto kao i prije, samo što Antole nema na terenu, nedostaje, naravno. Ali, to što sam ja kapetan nije promijenilo ništa u funkcioniranju momčadi na terenu i izvan njega.

Dobro, krenuli smo s ležernijim temama, idemo na one ozbiljnije. Dakle, Rijeka je i dalje na plus šest, a Dinamove igre ne ulijevaju neki ekstra optimizam.


Bez prava na kiks

Pogotovo nakon utakmice u Bjelovaru?

- Gledajte, naša je računica sasvim jasna. Moramo do kraja polusezone u najgorem slučaju smanjiti zaostatak. Znači, naš je cilj sve do kraja pobijediti, nemamo pravo više na ijedan kiks. Pa što bude.

Koliki bi vas zaostatak prije stanke zadovoljio?

- Pa, računica je jednostavna. Ako mi sve do kraja pobijedimo, a jednom igramo i s Rijekom, onda će zaostatak biti tri boda. To je ono što ovisi o nama. A ako još k tome i Rijeka kiksa, pa minus bude i manji, tim bolje.

Zagreb, 190816. 
Stadion u Maksimiru.
Nogometna utakmica prve MAXtv lige izmedju Dinama i Splita.
Na fotografiji: Josip Pivaric.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Josip Pivarić

Eto, Rijeka se namučila u Rudešu, je li to možda neki znak da bi Kekova momčad mogla krenuti silaznom putanjom i da će joj u nastavku prvenstva biti teže?

- Ma, ne treba raditi zaključke na osnovi te utakmice. Kup je to, pokazalo se opet koliko je drugačiji od prvenstva, nepredvidljiv. Isto bih rekao i za nas u Bjelovaru. Prošli smo mi, prošli su oni, vikend donosi nove utakmice, prvenstvo je različita priča. I ne trebamo previše gledati Rijeku, mi se moramo baviti sobom i gledati kako da budemo bolji iz utakmice u utakmicu, pobjeđivati. To nam je osnovna preokupacija.

Nije igrao protiv Seville. Odluka koja je mnoge iznenadila, je li i njega? Iako je trener Petev kazao da ga želi odmoriti.

- Moram priznati da jest. Znate da ja uvijek želim igrati, i jednom nogom, ako treba, nikad nisam rekao da sam umoran, da ne mogu ili ne želim. Pogotovo u Ligi prvaka, tko ne bi volio igrati takve utakmice. Ali, pričao sam s trenerom, rekao mi je da će tako biti, ja poštujem njegovu odluku, nemam s time problema, niti sam ikad imao.



Salzburg, Austrija, 240816.
Red Bull Arena.
Uzvratna nogometna utakmica play-offa Lige prvaka, GNK Dinamo protiv FC Salzburga.
Na fotografiji: Josip Pivaric i Wanderson.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Josip Pivarić i Wanderson.


Sve sam bolje

Je li tu trenerovu poruku shvatio kao poruku da nije u pravoj formi, da Petev nije zadovoljan kako igra?

- Ni, nipošto. A i ta priča s formom... Uvijek kad se potencira moja forma, uspoređuje se s mojim lanjskim partijama. Gleda se to kroz jedan ili dva gola, neku asistenciju, centaršut. I odmah je sve bilo bolje prošle godine? Nije to baš tako jednostavno, puno se toga mora poklopiti da zabiješ u Ligi prvaka, ili ostvariš neki dobar učinak, nije to samo forma.

Naravno, dojam je i da je čitava momčad prošle jeseni igrala osjetno bolja nego sad?

- Upravo tako, općenito je momčad lani igrala bolje, pa sam i ja u toj igri izgledao bolje. Kad momčad igra dobro, uvijek iskoči neki igrač. Ali pojedinac ne može sve sam, igre svih nas uvijek ovise o igračima oko nas, o momčadi. Tako je uvijek, tako je i sad. Zato ne mogu sad odgovoriti na pitanje poput “koliko sam postotaka udaljen od lanjske forme”. Velim, puno faktora utječe na to, a ja sam barem uvijek poznat po tome da dajem maksimum, nikad se ne štedim. A ne možeš uvijek odigrati dobro... Bio sam ozlijeđen, imao i nekih sitnijih poteškoća kad sam se vratio na teren, ali sad se osjećam odlično, sve bolje i bolje. I vjerujem da će i igre čitave naše momčadi biti sve bolje.

Bez obzira što zapravo tek sad slijedi najteže razdoblje. Loši tereni, umor od velikog broja utakmica, motivirani protivnici u HNL-u...

- Sve je to istina, ali, ne podcjenjujući nikoga, sve ovisi o nama. Ako mi budemo pravi, a vjerujemo da ćemo, unatoč svemu, biti, onda ćemo i pobjeđivati.


Moravske Toplice, 280616.
Hotel Livada.
Pripreme GNK Dinamo, Josip Pivaric.
Na fotografiji: Josip Pivaric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / Cropix
Josip Pivarić

Možemo do kojeg boda

Što može Dinamo u Ligi prvaka, nakon ovih 0:8 u prve tri utakmice? Imaju li Modri više uopće ikakve ambicije u tom elitnom natjecanju?

- Slažem se s onima koji kažu da je ovo najteža naša skupina u Ligi prvaka dosad, sve tri momčadi su sjajne, uistinu nije bilo lako igrati protiv njih. Sve smo tri utakmice zasluženo izgubili, nema se to što dodati. Ali, da imamo cilj, imamo, do kraja ćemo dati sve od sebe, vjerujem da ima tu prostora za osvojiti koji bod. Zašto ne? Svakoj utakmici pristupit ćemo maksimalno, negdje bi nam se moglo vratiti.

Vruća tema je uvijek i reprezentacija. Spominje se povratak Leovca u nacionalnu momčad, je li to dokaz da izbornik nije zadovoljan konkurencijom na poziciji lijevog beka?

- Mi smo svi tu da dajemo maksimum i dokazujemo se, a izbornik je taj koji onda odlučuje. Kažem, nikad nisam s tim imao problema, igrati za reprezentaciju posebna je čast, a svaka je konkurencija dobrodošla. Hrvatska je reprezentacija s puno dobrih igrača, svi koji su tu nečime su to zaslužili.

Osjeća li veći pritisak u Dinamu ili u reprezentaciji, gdje je lakše igrati?

- Vidite, ja nisam u reprezentaciji igrao gotovo godinu dana, zbog ove ozljede. Možda bi bilo drugačije da nije bilo te ozljede, ali ovako sam, praktički, kretao ispočetka. Kao da se uvijek moram ponovno pokazivati, u svakoj utakmici moram dokazati da vrijedim, da nisam slučajno tu gdje jesam, javnost uvijek stavlja neke upitnike. No, naviknuo sam, takav je nogomet, svaka je utakmica novo dokazivanje, nema života od prošlosti. S time živim i svi se moramo pomiriti da je tako. A i pritisak je uvijek, teško je reći gdje je lakše igrati. Uvijek se traži pobjeda, uvijek se očekuje da odigramo dobru partiju. I u Dinamu i u reprezentaciji.

To je istina, do zime se očekuju same pobjede. Za Dinamo smo to već definirali, ali i od Hrvatske se nadamo pobjedama, prije svega protiv Islanda?

- Ha, računica je i ovdje jasna, ako pobijedimo sve do kraja, sigurno smo na SP-u. Tako moramo i razmišljati, u svakoj utakmici tražiti tri boda. Island je pokazao koliko može biti opasan, pokazao je da zna igrati i srušiti favorite, sigurno to nije bezazlen suparnik. Međutim, mi smo spremni.

Mitrović
Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media


Hrvatska je moćna

Lagano neće biti, pitanje je hoće li biti Modrića, nema Pjace, neki su umorni, neki tek oporavljeni, Hrvatska se doima ranjivom?

- Opet kažem, na višu silu se ne može utjecati. Mi moramo dati sve od sebe, napraviti maksimum u segmentima na koje možemo utjecati, ne zamarati se ostalim. Naravno da je bolje da smo kompletni, da su svi zdravi, ali imamo širinu i kvalitetu i vjerujem da i bez nekoliko igrača imamo dovoljan arsenal da ostvarimo željeni cilj. Hrvatska je moćna.

Skadar, Albanija, 061016.
Uoci danasnje nogometne utakmice Kosovo - Hrvatska, hrvatski reprezentativci danas su se prosetali centrom Skadra.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
CROPIX

------------------------------------------------------------------

Ne razmišljam o odlasku iz Dinama
Uskoro će i zima, a Pivarić se spominje među onima koji bi mogli napustiti Maksimir?

- Ja vam o tome ništa ne znam, niti razmišljam o odlasku. Prošle godine isto se pričalo, bilo je i ozbiljnih kombinacija, na kraju sam se ozlijedio i ništa ni od čega. Zato je doista jedino o čemu sad razmišljam idući trening, iduća utakmica. Idem korak po korak, koncentriran maksimalno na rad i ono što slijedi do zimske stanke. Znate, imam prekrasnu i sretnu obitelj, a kad čovjek ima takvo nešto, onda shvati koliko su neke druge stvari u životu nebitne. Potpuno sam miran, usredotočen na nogomet, zdrav, fizički i psihički se odlično osjećam i samo razmišljam pozitivno.

Dižem se iz utakmice u utakmicu
Odigrao je dvije utakmice, protiv Kosova i Finske, misli li onda da je time osigurao svoje mjesto u prvih 11?

- Ne znam, kažem, to je pitanje za izbornika, ja o tome ne odlučujem. Ja samo igram najbolje što mogu. Mislim da se dižem iz utakmice u utakmicu, želim tako i nastaviti.

Linker
20. travanj 2024 17:29