Deniz Calagan/Bongarts/Getty Images
NOVI TRENER FARMACEUTA

OD DEVETE DO BUNDESLIGE TRNOVIT JE PUT 'Radio sam po bauštelama, tvornicama automobila, krpao se iz dana u dan, a onda je stigao poziv velikana

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. listopad 2019. 20:53

Tomislav Stipić od utorka je i službeno postao trener Slavena Belupa. Na klupi Farmaceuta naslijedio je Ivicu Sertića s kojim je ugovor sporazumno raskinut te će se vratiti na poziciju voditelja klupske Škole nogometa. Stipić se pred novinarima pojavio u 15.15, a na njegovu predstavljanju nije bio nitko od klupskih direktora, što je dosad uglavnom bio običaj kad bi u Koprivnicu dolazio novi trener.

- Stvarno sam sretan što sam ovdje, što mogu voditi ovaj klub i prvi put raditi u Hrvatskoj - rekao je 40-godišnji Stipić.

U trenerskoj karijeri vodio je njemačke klubove Hitzhofen-Oberzell, Denkendorf, Ingolstadt, Erzgebirge Aue, Stuttgarter Kickers, mladu momčad Eintrachta iz Frankfurta, kineskog drugoligaša Nantong Zhiyun te švicarski Grasshopper.

Trenerskim poslom bavi se 14 godina. Što bi izdvojio kao najveći trenerski uspjeh?

- Kad dođete kao imigrant s nepunih 11 godina u tuđu zemlju, kad ne znate ni riječ njemačkog jezika, kad radite po bauštelama, stolarijama, tvornici automobila, kad se krpate iz jednog u drugi dan, kad igrate nogomet i osjetite da niste dio sustava u kojem živite, nedostaje vam malo emocionalne hrane. Tako sam počeo biti igrač-trener u devetoj ligi, pa dogurao do druge Bundeslige, radio u Kini i Prvoj švicarskoj ligi. Kad to sve probate, kad imate hrabrosti i volje, vjerujete u sebe i u ljude oko sebe, sama ta priča je uspjeh.

REUTERS/Arnd Wiegmann
REUTERS

Napadačka igra

U promo-materijalu koji je novinarima podijeljen na presici ispod Stipićeva imena stoji “trener, učitelj, vizionar”. Kakav mu je trenerski stil?

- Volim napadački nogomet, volim hrabru igru s loptom i bez nje.

Klupski cilj uoči početka sezone bilo je peto mjesto i plasman u Europu, no Stipić je ostao suzdržan na pitanje o rezultatskim ambicijama.

- Mi smo se došli ovaj tjedan upoznati, onda ćemo vidjeti kakve su nam ambicije i ciljevi. Naravno, želimo što brže ostvariti pozitivan rezultat i utakmice završavati kao pobjednici.

Pomoćni trener bit će Sandro Bloudek, kondicijski Miro Petrić, dok je pitanje trenera vratara još otvoreno. A koliko Stipić poznaje nogometne prilike u Hrvatskoj?

- Zadnjih mjeseci sam jako intenzivno pratio HNL, vidio sam dosta utakmica uživo. Mislim da sam dobro upoznat s hrvatskim nogometom. Zemlja viceprvaka svijeta, ima mnogo talenata. Ovo je oaza mladih, ambicioznih, talentiranih momaka. Kad se oni uklope u ovu ligu, dobiju jako dobru platformu. Zadnjih desetljeća pokazalo se da Hrvatska proizvodi najbolje igrače u svijetu, i čast mi je biti trener u ligi koja stoji za razvoj, za talent, za emociju, i to je to.

Gledao je i Slavenove utakmice, što je bio najveći problem zbog kojeg su izostali željeni rezultati?

- Što je bilo u prošlosti, to me uopće ne zanima, ne želim komentirati nešto za što ja nisam zaslužan.

Hoće li uspjeti prenijeti njemački mentalitet na ovu momčad?

- Bitno je da voliš ono što radiš. Isto je tako bitno da se ja što prije priviknem na ovu sredinu, na ove okolnosti i ove ljude. Ključ uspjeha je da postanem dio ove organizacije, dio ovog naroda ovdje, da budem jedan od nas. To je prvo što trebam napraviti, a onda ćemo vidjeti koliko mogu promijeniti ekipu, način razmišljanja i intenzitet.

Sa Stipićem neće biti dosadno. U Njemačkoj je uzburkao duhove prijedlogom da i suci nakon utakmica daju izjave, poput trenera i igrača.

- Izazvalo je to urnebes u tamošnjim medijima. Nije mi bila takva namjera, no u tom trenutku je to bilo tako - zaključio je Stipić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 17:25