Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
11 VELIČANSTVENIH

ODABRANA NAJBOLJA MOMČAD DINAMA SVIH VREMENA Pogledajte tko je sve ušao u maksimirski Dream Team, slažete li se s izborom?

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 27. prosinac 2016. 15:16

Nikad nećemo znati pravu istinu! Nikad nećemo moći biti sigurni je li Luka Modrić bolji igrač od Štefa Lamze, je li Robert Prosinečki, koji je Dinamo uveo u prvu Ligu prvaka, trebao biti u idealnoj Dinamovoj momčadi svih vremena. Ili Slaven Zambata, čiji su golovi Dinamo doveli do finala Kupa velesajamskih gradova? I je li pravedno da se u idealnih jedanaest nije “kvalificirao” najbolji Dinamov strijelac svih vremena Igor Cvitanović.

Pokušao sam odabrati najmeritorniji žiri, i mislim da boljeg nema! Glasovala su dvojica hrvatskih izbornika i uspješni treneri Dinama Ćiro Blažević i Otto Barić, petorica maksimirskih kroničara (oldtajmeri Fredi Kramer, Miroslav Rede, Anton Samovojska, Milivoj Nikolić i novinar novog vala Predrag Jurišić), jedan novinarski fantast Zvonimir Magdić, najkompetentniji TV komentator Božo Sušec i najstariji živući funkcionar Ante Pavlović, koji je, osim što je bio direktor Dinama u šampionskoj ‘82., obnašao i dužnost generalnog sekretara FSJ-a. Imali su punu slobodu čak i u odabiru kriterija; odabrati igrače koji su najviše dali Dinamu, ili ih zbog njihove ukupne klase treba uvrstiti u Dream Team.

OVO JE DREAM TEAM DINAMA SVIH VREMENA:

Vratar: Dražen Ladić

Desni bočni: Rudolf Belin

Stoper: Velimir Zajec

Stoper: Ivica Horvat

Lijevi bočni: Tomislav Crnković

Desni vezni: Luka Modrić

Zadnji vezni: Željko Perušić

Zadnji vezni: Zvonimir Boban

Lijevi vezni: Marko Mlinarić

Napadač: Dražan Jerković

Napadač: Davor Šuker

Dražen Ladić
Alex Livesey /Allsport/GettyImages / Getty Images
Dražen Ladić

Dražen Ladić

Po tom kriteriju ni Zajec, ni Modrić, ni Šuker ne bi bili u momčadi. Ali, zbog različitosti kriterija iz idealnih jedanaest ispao je Slaven Zambata, a Cico Kranjčar, iz moga kuta vjerojatno i najsuptilniji Dinamov igrač uopće, rezerva je Davoru Šukeru. Primjerice, Miroslav Rede se rukovodio kriterijem - 300 utakmica za “modre” i deset godina u Dinamu.

Zagreb, 221216.
Kraljeviceva ulica.
Rudi Belin jedan je od najvecih Dinamovih nogometasa svih vremena.
Na fotografiji: Rudi Belin.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX / CROPIX
Rudolf Belin

Rudolf Belin

Najmanje je bila upitna obrana, najviše glasova su dobili Rudi Belin (9), Tomislav Crnković (8) i Velimir Zajec (7), zatim vezni igrači Marko Mlinarić (6), Luka Modrić (6) i Zvonimir Boban (5). Od napadača je uvjerljivi pobjednik Dražan Jerković (7), Davor Šuker (5) i Zlatko Kranjčar (4), u konkurenciji 11 napadača.

Zagreb, 120710.
Konferencija za novinare nogometnog kluba Dinamo u novinarskoj lozi stadiona na Maksimiru, trenera Velimira Zajeca pred kvalifikacijsku utakmicu 2. kola Lige Prvaka protiv slovenskog Kopra.
Foto: Drago Sopta / CROPIX
Drago Sopta / CROPIX / CROPIX
Velimir Zajec

Velimir Zajec

Zanimljivo, u idealnih jedanaest samo je jedan osvajač Kupa velesajamskih gradova (Belin), i dvojica nogometaša iz Dinama ‘82. Od novije generacije, u konkurenciji je bio samo Luka Modrić, a spominjao se i Eduardo da Silva.

Nisam se uključio u žiri, da moje, magdićevsko poimanje nogometa ne bi ugrozilo istinu. U mojem dream teamu bili bi i Štef Lamza i Robert Prosinečki i Drago Vabec. No, to je već iz sfere “ki bi - da bi”. Svako mišljenje ima Ahilovu petu, nekad su iluzije bitnije nego istina.

Ivica Horvat

Ivica Horvat

Otto Barić je najserioznije pristupio poslu:

- Gledam Dinamo 71 godinu, vidio sam sve generacije i odmah sam se našao pred dvojbom, kakav kriterij zauzeti? Za Dinamo je, primjerice, Željko Perušić bio vredniji od Luke Modrića, koji je u Dinamu igrao malo, a ne postoji ekspert za golmane koji će procijeniti je li Škorić bolji od Ladića. Kao trener, postavio sam u momčad Petra Bručića, jer takvog igrača moraš imati pored fantazista, ali nikako nisam mogao naći mjesta za Dragu Vabeca. Za mene je, na primjer, Cimermančić bio bog, a u današnjem nogometu bog ne postoji. Također mislim da je s Dinamova aspekta Zambata bio veći igrač od Šukera.

Tomislav Crnković

Tomislav Crnković

Ćiro Blažević je u prvoj rečenici rekao da je to nemoguća misija, ali je, ipak, sastavio momčad. U napad je postavio Zlatka Kranjčara i Igora Cvitanovića, da bi se pet minuta kasnije javio:

- Sine, križaj Cvitanovića i stavljaj Šukera, narod će misliti da sam poludio i posenilio...

Ćiro, a Prosinečki?

- Upravo sam se posvađao sa suprugom zbog njega. Prosinečki je dobar “za čašu vina”, izvrstan je kao trener...

Z
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
Luka Modrić

Luka Modrić

Miroslav Rede, dugogodišnji šef nogometa u Sportskim novostima iz najslavnijih dana toga lista, a kasnije i glavni urednik SN Revije, 1960. godine bio je u naj-momčadi Dinama: Irović, Šikić, Gašpert, Rede, Crnković, Perušić, Lipošinović, Čonč, Jerković, Matuš, Dugandžija. Njegov kriterij je bio poseban, 300 utakmica za Dinamo i deset godina u Maksimiru:

- Uvažavam Modrića, Bobana i Šukera, ali, za Dinamo je više dalo mojih jedanaest.

Željko Perušić

Željko Perušić

Fredi Kramer je najstariji Dinamov kroničar (86) i veliki borac da se i povijest Građanskog ugradi u Dinamove anale. U njegovoj momčadi najviše je Dinamovih igrača iz prve generacije:

Božo Sušec, all round TV komentator, možda i najbolji poznavatelj sporta među novinarima, pokušao je biti duhovit:

- Nudim jedan team u sustavu 4-3-3, koji bi sasvim sigurno pobijedio tvoju momčad, sastavljenu od profinjenih šmekera - gurača lopti kroz noge, nastalog pod vječnim utjecajem “Amigo academy” promišljanja. Dok si ovo čitao, već vodimo 1-0...

Anton Samovojska je poslao momčad, uz komentar: “Ovaj Dinamo bi pobijedio u Ligi prvaka.”

3 Sep 1995:  Portrait of Zvonimir Boban of Croatia during a European Championship qualifying match against Estonia in Croatia. Croatia won the match 7-1. \ Mandatory Credit: Ben  Radford/Allsport
Ben Radford/Allsport / Getty Images
Zvonimir Boban

Zvonimir Boban

Milivoj Nikolić, jedan od najdugovječnijih Dinamovih kroničara, nije u sastav postavio ni Bobana, ni Šukera, ni Prosinečkog, uz obrazloženje da su “premalo dali Dinamu”. Žali što u dream team ne može postaviti Rudija Cveka, koji je sedamdesetih godina bio ispred svog vremena, a s njegova popisa izostao je i Slaven Zambata. “Morao sam naći mjesta za najbolje desno krilo u Dinamovoj povijesti Cimermančića”, kaže Nikolić.

Zagreb, 140515.
Stadion Maksimir.
Trener Marko Mlinaric na treningu sa Dinamovim juniorima.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
Marko Mlinarić

Marko Mlinarić

Predrag Jurišić, novinar Večernjeg lista, ne skriva svoje emocije prema Dinamu ‘82., a u sastav je postavio malo neobične igrače. “One koje sam gledao”, obrazlaže svoj kriterij. I on je pobornik mišljenja da Boban, Šuker i Modrić nisu dali puno Dinamu.

Ante Pavlović (83), generalni sekretar FSJ-a u opasno, predratno vrijeme, bio je česta žrtva “tiskarskih felera”. U potpisima pod njegovu sliku, u beogradskim listovima umjesto Ante Pavlović, često bi se zalomilo - Ante Pavelić. Vratio se u Zagreb, radio u HNS-u, danas je u dubokoj penziji. Bio je Dinamov tajnik u šampionskoj ‘82. godini i glavni savjetnik tadašnjem Dinamovom predsjedniku, generalu Đuki Priliki.

Dražan Jerković

Dražan Jerković

Zvonimir Magdić se nije, kao što sam očekivao, zaustavio na Građanskom iz 1937. godine i sastavu - Glazer, Brozović, Dubac... koji su 1944. godine pobijedili mađarski Nagyvarad 4-0... Amigo me iznenadio visokim mišljenjem o Luki Modriću, u momčad je uz Ivicu Horvata postavio i Krešu Pukšeca. Na golu je, naravno, Monsider. “Amigo, ono što Ladić jedva odbije u korner, Monsider hvata jednom rukom”, znao je reći Magdić, prilikom usporedbi današnjeg i predratnog nogometa.

Zagreb, 130911.
Maksimirski stadion.
Davor Suker bivsi igrac Dinama i Real Madrida sa salom koji ce se sutra prodavati pred utakmicu 1. kola Lige Prvaka izmedju Dinama i Real Madrida.
Foto: Drago Sopta / CROPIX
Drago Sopta / CROPIX / CROPIX
Davor Šuker

Davor Šuker

-------------------------------------------------------------------------------------

Ćirinih 11: Ladić, Belin, I. Horvat, Jazbinšek, Crnković, Modrić, Zajec, Mlinarić, Boban, Kranjčar, Šuker.

Magdićevih 11: Monsider, Belin, I. Horvat, Pukšec, Jazbinšek, Modrić, Cimermančić, Wölfl, Jerković, Boban, Šuker.

Barićevih 11: Ladić, Belin, I. Horvat, Zajec, Crnković, Bručić, Boban, Mlinarić, Kranjčar, Zambata, Jerković.

Jurišićevih 11: Vlak, Šimić, Hadžić, Zajec, Krznar, Prosinečki, Mlinarić, Cerin, Kranjčar, Cvitanović, Eduardo da Silva.

Kramerovih 11: Monsider, Belin, Jazbinšek, I. Horvat, Crnković, Modrić, Cimermančić, Wölfl, Jerković, Matuš, Lamza.

Sušecovih 11: Škorić, Belin, Zajec, I. Horvat, Crnković, Modrić, Perušić, Prosinečki, Šuker, Jerković, Ž. Čajkovski.

Redeovih 11: Ladić, Belin, Zajec, Perušić, Crnković, Kranjčar, Mlinarić, Lamza, Jerković, Wölfl, Zambata.

Samovojskinih 11: Ladić, Belin, Zajec, Perušić, Crnković, Boban, Modrić, Prosinečki, Lamza, Jerković, Šuker.

Nikolićevih 11: Ladić, Ramljak, I. Horvat, Zajec, Crnković, Belin, Modrić, Mlinarić, Cimermančić, Jerković, Rora.

Pavlovićevih 11: Ladić, Belin, I. Horvat, Crnković, Boban, Perušić, Prosinečki, Modrić, Lipošinović, Šuker, Rora.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. ožujak 2024 07:28