Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
VELIKO POJAČANJE BIJELIH

ODAVNO NA RUJEVICU NIJE STIGAO IGRAČ TAKVIH, KAPETANSKIH ODLIKA Od njega se očekuje mnogo, igrao je s velikim igračima: 'On će biti naš Dilaver!'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 14. siječanj 2020. 23:19

Potraga za središnjim braničem na Rujevici je došla do kraja, 27-godišnji Nino Galović potpisao je ugovor na godinu i pol dana s opcijom za još jednu godinu i postao novi stoper Rijeke. Ovaj bivši igrač Splita i Slaven Belupa na Rujevicu dolazi nakon što je jučer raskinuo ugovor s japanskim Sagan Tosuom za kojeg je odigrao samo sedam utakmica.

Okončana je tako na Rujevici potraga za središnjim braničem, tražili su čelnici riječkog prvoligaša kvalitetno rješenje, figuru koja će se igračkim kvalitetama i iskustvom nametnuti u riječkoj obrani i došli do Galovića koji je u karijeri skupio preko 200 nastupa u prvim ligama Hrvatske, Izraela, Bjelorusije i Japana.

- S Rijekom sam bio u intenzivnim kontaktima dvadesetak dana, ali situacija s mojim japanskim klubom se odužila. Srećom, sada je sve riješeno, presretan sam što sam potpisao za Rijeku i od danas sam najveći navijač kluba - rekao je Galović za klupsku stranicu nakon potpisa ugovora.

Tom prigodom nije skrivao zadovoljstvo što se vratio kući u Hrvatsku, iz koje je otišao u ljeto 2016...

HNK Rijeka

- Izrael mi je bilo prvo iskustvo vani, nekako i najteže, jer sam kao mladi igrač prvi put otišao u inozemstvo. Bjelorusija mi je kao drugi dom, bio sam tamo 2,5 godine, pa čak i kapetan, o tome mogu reći sve najbolje. Zadnja avantura bila mi je u Japanu, imao sam priliku igrati s dobrim igračima i također tu epizodu mogu označiti dobrim iskustvom u karijeri.

Bez obzira što je dugo vani, dobro je upućen u stvarnost HNL-a...

- Nezahvalno je odmah govoriti o očekivanjima i davati nekakva obećanja, ali znam dosta igrača. Mnogi prijatelji su mi prošli kroz klub, neki su i dan-danas tu, na primjer Franko, kojeg znam dugi niz godina, tako da u principu mogu reći da dobro poznajem hrvatski nogomet, a Rijekinu ekipu, dok se ne upoznam sa svim suigračima, ajmo reći, polovično - podvukao je Galović.

Joao Escoval, Darko Velkovski i Jasmin Čeliković (koji po svemu sudeći neće na novu posudbu) dobili su tako konkurenciju, ali nema baš nikakve dvojbe da na Galovića u riječkom prvoligašu gledaju kao na pojačanje. Uostalom, nisu ga slučajno čekali 20-ak dana koliko mu je trebalo da raskine suradnju s japanskim prvoligašem.

Na Rujevici od njega očekuju da postane lider obrane, nadaju se da na neki način može postati riječki Emir Dilaver, odnosno igrač koji će homogenizirati svlačionicu i postati tihi lider iste na travnjaku i izvan njega. Rijeci je dugo falio takav igrač u zadnjoj liniji, nakon Darija Kneževića zadnji koji je imao kapetanske odlike bio je Slovenac Miral Samardžić, dok svi ostali u zadnjoj liniji, uz sve igračke kvalitete koje su posjedovali, ipak se u toj mjeri nisu uspijevali nametnuti.

Uz to, riječ je o igraču s popriličnim iskustvom, iako nije igrao u velikim klubovima prošao je nešto svijeta i dobio priliku stasati uz bok kvalitetnim suigračima. Poput Ivice Križanca uz čiji je bok igrao u Splitu ili Fernanda Torresa s kojim je dijelio svlačionicu u Sagan Tosu.

Hoće li se potez pokazati dobrim za Galovića i za Rijeku vidjet ćemo u idućim mjesecima, ali u svakom slučaju Bijeli su popunili stopersku poziciju, a Galović se vratio u Hrvatsku gdje će pokazati da je danas još bolji igrač nego što je bio prije šest godina kada je otišao iz Splita.

GALOVIĆEVE SELIDBE

Srpanj 2015.

- posudba iz Splita u Slaven Belupo

Prosinac 2015.

- povratak iz Splita u Slaven Belupo

Srpanj 2016.

- transfer iz Splita u Ashdod

Siječanj 2017.

- transfer iz Ashdoda u Dinamo Minsk

Siječanj 2019.

- transfer iz Dinama Minsk u Sagan

Srpanj 2019.

- posudba iz Sagana u Dinamo Minsk

Prosinac 2019.

- povratak iz Dinama Minsk u Sagan

Siječanj 2020.

- transfer iz Sagana u Rijeku

Bijeli otputovali u Umag

Nogometaši Rijeke otputovali su na prvi dio dvotjednih priprema u Umagu. Bijeli će na zapadnoj obali Istre boraviti dva puta po pet dana (od 13. do 17. i od 20. do 24. siječnja) te odigrati tri pripremne utakmice. U autobusu koji je poveo Riječane u Umag našlo se 26 imena s kojima je Simon Rožman ušao u zimske pripreme, te Daniel Štefulj i Nino Galović koji su se jučer priključili momčadi kako bi pojačali konkurenciju u obrani. Prvu pripremnu utakmicu Rijeka igra sutra protiv češkog prvoligaša Slovačko.

Linker
23. travanj 2024 22:31