Robert Matić / hajduk.hr
BORO PRIMIORAC NA POLJUDU

'ODAVNO U KLUBU NIJE POSTOJAO NETKO TAKAV...' Za novog šefa Hajdukove akademije dolaze samo hvalospjevi: 'Može puno pomoći klubu, veliki je znalac'

POVRATAK VELIKANA Poljudski klub na čelo škole Luka Kaliterna postavio proslavljeno nogometno ime
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 17. kolovoz 2019. 10:31

Hajduk je objavio da je Boro Primorac (64), nekadašnji igrač Hajduka, novi voditelj Akademije Luka Kaliterna, a na dužnost stupa službeno od ponedjeljka.

Što o imenovanju Bore Primorca za šefa Hajdukove Akademije Luka Kaliterna kažu njegovi suigrači iz slavnih dana Bijelih? Poznato je da je od brojnih svojih kolega možda najviše vremena provodio s Draženom Mužinićem, legendarnim Frfom, s kojim se družio u posljednje vrijeme u Splitu, a dugo su bili u kontaktu dok je Primorac bio u inozemstvu. Čak ni Frfa nije znao da će Primorac preuzeti omladinski pogon Bijelih…

- Nisam znao za to, zadnji put kada sam ga vidio, rekao mi je da ima nekog posla za obaviti u Londonu. Bilo je to prije desetak dana, možda malo više. Rekao mi je da ćemo se vidjeti kada se vratim, a onda sam pročitao da preuzima funkcija. Još ga od toga nisam čuo ni vidio, vidjet ćemo se u narednim danima sigurno - za početak će Frfa.

Soccer Football - Premier League - Newcastle United vs Arsenal - St James' Park, Newcastle, Britain - April 15, 2018   Arsenal manager Arsene Wenger and coach Boro Primorac before the match    REUTERS/Scott Heppell    EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS/Scott Heppell / REUTERS
Boro Primorac i Arsene Wenger

Neprocjenjive veze

Strogo čuvana je očigledno bila tajna o dolasku trenera s takvim iskustvom, koji ima preko 1200 utakmica kao asistent velikom Arseneu Wengeru, a povratak u Hajduk za Primorca je očigledno povratak i korijenima, ali i veliki izazov jer na takvoj funkciji puno toga može dati. O Primorcu Mužinić govori biranim riječima kao o suigraču koji je kao stoper znao čitati igru i bio besprijekoran u glavi i igri glavom…

- On je pravi profesionalac i veliki znalac jer je radio sa svjetskim trenerima i to dovoljno govori. Jedan od uzora bio mu je Tomislav Ivić kada je počinjao karijeru. Znam da su on i Wenger dolazili kod Ivića u Marseille. Mislim da je Boro jedan od trenera koji može puno pomoći Hajduku te da je ovo jedan od najboljih poteza Hajduka u zadnjih deset godina. Neprocjenjiva su njegova poznanstva i kontakti u Europi i u svijetu. Tako da može pomoći na svim planovima.

Hajduk na pripremama 1981  Vedran Rozic, Mladen Pralija, Boro Primorac, Jelikic i vratar Simovic
Arhiva

S engleskoga se mora sada prebaciti na hrvatski nogomet, to sigurno iziskuje prilagodbu?

- Obitelj mu je ovdje, a vjerujem da je on sigurno dobro upoznat s materijom, a zna nešto i iz priče s nama. No, danas preko satelita možeš pratiti sve lige, tako da vjerujem da je i on pratio. To je manje važno, važnije je da zna što je to Hajdukova nogometna škola i da je uvijek davala najbolje plodove i bila cijenjena u Europi. Mislim da će on nastaviti tim putem, napraviti selekciju i imati kadar koji će moći ispuniti njegove zamisli. Odavno Hajduk nije imao takav kalibar, samo je pitanje da mu dopuste ono što je on zamislio. To bi bilo dobro za Hajduk, a hoće li on imati tu slobodu, ne znam. Ne znam kako danas funkcionira klub, ali ako mu daju ovlasti, on je čovjek za velike stvari - poručio je Mužinić.

Trebat će vremena

Ivica Šurjak, još jedna Hajdukova legenda, ima samo riječi hvale za svoga suigrača iz Hajduka te kolegu iz francuske lige.

- Radio je u Francuskoj, bio dugo godina uz Wengera u Londonu kao jedan od skauta. Radi se o skromnom čovjeku, nenametljivom, zna svoj posao i vjerujem da je to pravi potez u organizaciji omladinske škole - kazao je Šurjak koji se čuo s Primorcem prije dvije-tri godine, nije htio puno smetati nekome tko je kao on bio u velikom poslu.

- Prijatelji smo bili i ostali, još iz Francuske. Kao igrač je bio jako zahvalan, jako dobar. Drago mi je da se vratio u Split kako bi pomogao u organizaciji omladinskoga pogona u nadi da ćemo u budućnosti, iz dana u dana, imati sve više naše djece unutar prve momčadi Hajduka. Uvijek kažem da se unutar ovih stotinu kilometara, Splita i okoline, može sastaviti jedna dobra momčad Hajduka uz ljubav koju ljudi imaju prema klubu. Dva-tri igrača sa strane, te sve ostalo odavde i ničega se ne boj. Trebat će malo vremena, ali ovdje se talenti rađaju sami po sebi, ne samo u nogometu, nego i u ostalim sportovima. Uz dobru organizaciju sasvim sigurno puno se toga dobroga može napraviti - kaže nekadašnji sportski direktor poljudskoga kluba.

Pravi izbor

Legendarni Zlatko Vujović također smatra da je imenovanje Primorca pravi potez Uprave poljudskoga kluba…

- Mislim da je to prava stvar, jer ima neprocjenjivo iskustvo rada s Wengerom kojemu je bio pomoćnik i skaut. On je u tih više od 20 godina rada puno naučio,skupio iskustva. Ovo je odličan izbor, no trebat će mu malo vremena za uklopiti se, jer ga dugo nije bilo u Splitu. On je neutralan i neovisan, dolazi čiste glave i ponavljam da je pravi izbor s obzirom da ga znam jer smo skupa igrali i trenirali, ali ga poznajem i kao čovjeka. Inteligentan je, lako usvaja, takav je bio kao igrač, brzo će pohvatati konce. Prošlo je relativno dosta vremena bez šefa škole, ali uprava je pametno sačekala i izabrala pravoga čovjeka za tu funkciju. Nadam se da će se brzo uhodati. Ne mogu reći da do sada nije štimao omladinski pogon, ali trebaju rezultati koji su važni uz proizvodnju igrača za prvu momčad. Tko nije prošao Hajdukovu školu, taj nije ništa prošao. Govorim to iz vlastitoga iskustva kao igrač, ali i kao netko tko je radio u klubu - rekao je Zlatko Vujović.

Linker
19. travanj 2024 22:19