Vladimir Dugandzic / CROPIX
'NIKADA TO NEĆU PREŽALITI'

ODLUKA KOJU APSOLUTNI HIT HNL-A NIKADA NEĆE ZABORAVITI 'Ne mogu to prežaliti! Imali smo tada sjajnu momčad, bili su tu Budimir, Brozović...'

Piše: Toni RoićObjavljeno: 24. kolovoz 2018. 20:24

Nakon pobjede na Poljudu, HNK Gorica postala je hrvatski nogometni hit, pravo pozitivno osvježenje lige i klub čiji uspon, zapravo, tek počinje. Većina je, naravno, iznenađena jer se dosad malo znalo o planovima ljudi koji vode velikogorički projekt, ali pronašli smo i čovjeka kojem je ovo samo logički slijed događaja još od 2009. i nastanka novog kluba.

To je 55-godišnji zagrebački trener Damir Petravić, koji je 16. srpnja 2009. preuzeo Goricu i u sljedeće dvije sezone s njom dvaput bio prvak! Najprije je pokorio 3. HNL, a onda i 2. HNL, čime je u ljeto 2011. stekao pravo na prvoligašku konkurenciju, ali kontroverzna odluka HNS-a o uskraćivanju licence zaustavila je Goricu na tom putu.

"Kao trener nikada neću prežaliti što već tada nismo postali prvoligaši jer je i to bila sjajna momčad. Predvodnik je bio Ante Budimir, uz Marcela Brozovića danas najpoznatiji velikogorički nogometaš, a malo je poznato da je Brozović tog ljeta 2011. s nama bio tri tjedna na pripremama jer smo vjerovali da se spremamo za 1. HNL", otkriva Petravić, koji je prvi surađivao sa sadašnjim sportskim direktorom Gorice Mindaugasom Nikoličiusom.

Ante Baranic / CROPIX
CROPIX

"Početkom 2012. postao sam trener litvanskog Žalgirisa, a Nikoličius je kao vrlo mlad bio sportski direktor kluba iz Vilniusa. On danas ima čak 15 osvojenih trofeja, a prvi sam mu donio ja. U finalu Kupa 2012. pobijedili smo tada moćni Ekranas te izborili Europsku ligu, u kojoj smo igrali protiv bečke Admire", prisjeća se Petravić i tvrdi da je Nikoličius bio ključan za ulazak Gorice u 1. HNL ove godine.

"Uvijek je Gorici nešto malo nedostajalo za taj završni skok, a onda je došao Niko, kako ga svi zovu, doveo nekoliko pravih igračkih pojačanja i plan je ispunjen. Nikoličius je u Litvi zakon, radio je u Škotskoj, govori nekoliko jezika i ima veze svugdje u Europi."

Točka na i

Koliko su realne najave o europskom mjestu za koju godinu?

"To će pokazati vrijeme, ali kako ja odlično poznajem stanje u Gorici, kao i njezina sportskog direktora, moguće je i to. Predsjednik Črnko i Nikoličius dva su najambicioznija čovjeka koja sam upoznao u nogometu! Oni, jednostavno, žive za uspjeh i samo ih to zanima i pokreće."

Kako vam se dopada sadašnja momčad Gorice?

"Jako respektabilna momčad s tri stranca, Atiemwenom, Zwolinskim i Miyom, koja donose prevagu, a i svi su su protiv Hajduka bili sjajni. To je bila izuzetno bitna pobjeda koja ih je psihološki izvukla i donijela im energiju i podstrek za dalje."

Hoće li Jakirovićev sastav i nastaviti u pobjedničkom stilu?

"Kapacitet imaju, a po meni, Rudeš im je u subotu prekretnica. Ne smiju se zavaravati da će biti lako, jer Rudeš je davljenik i sve je utakmice dosad tijesno izgubio, ali Gorica je kvalitetnija momčad i trebala bi slaviti. Ako to naprave, stavili su točku na i na trijumf protiv Hajduka i poslije toga će sve biti lakše, skoro da će ići samo od sebe i moći će pobjeđivati čak i kada budu igrali malo slabije", smatra Damir Petravić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:15