CROPIX
PROIZVOD GAZDE HOFFENHEIMA

ODSAD I DINAMO IMA 'NAJBOLJEG 12. IGRAČA' Modri prvi u Hrvatskoj koriste tehnologiju kao bundesligaši, njemačka reprezentacija, Manchester City...

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 10. siječanj 2019. 12:48

Tko je najzaslužniji za naslov svjetskog prvaka? Naš 12. igrač, istaknuo je kapetan njemačke reprezentacije Philipp Lahm nakon Brazila 2014. i potom skinuo upitnike s lica začuđenih novinara koji su bili svjesni da “elf” nema najbolje navijače: - SAP!

Štiklec iz uvoda čuli smo na SoccerExu u Manchesteru još prije četiri godine. Radi se o softveru koji je razvio Dietmar Hopp, gazda Hoffenheima, preuzela ga je cijela Bundesliga, a njemački nogometni savez (DFB) godišnje ulaže u razvoj SAP Sports One softvera milijun i pol eura. U Hrvatskoj ga je prvi počeo koristiti Dinamo, prije nekoliko mjeseci, a puna primjena bit će moguća kad se poveže s aplikacijom COMET koju koristi HNS; u Maksimiru se nadaju - od početka sljedeće sezone.

- Danas-sutra bit će nemoguće prodati igrača ako mu se ne zna ‘pedigre’, povijest svih treninga, utakmica i ozljeda u digitalnom zapisu - istaknuo je Matija Biško, Dinamov “SAP project manager”, kako mu službeno glasi funkcija u klubu. Najbliži suradnici su mu Josip Hećimović i student Matej Mlakić.

Screenshot (Jutarnji list)

Aplikacije

- Uskoro ćemo na jednom mjestu imati podatke o igračima svih 12 natjecateljskih i osam momčadi Otvorene škole. Ukupno će 50-ak trenera u klubu proći edukaciju za rad s jednom ili više SAP-ovih aplikacija: Team One (“WhatsApp za nogometaše i trenere”), Scout One, Fitness, Medical, Analytics i Challenger Insight. Bio je ovdje četiri dana čovjek iz SAP-a koji je obučavao nas nekoliko trenera i dostupan nam je Skypeom sljedećih godinu dana, za slučaj da nešto zašteka - dodao je Biško i ispričao nam i pokazao koje sve prednosti donosi taj softver.

Ukratko, olakšava se individualno praćenje treninga i općenito stanja igrača, primjerice razina umora, jer se u aplikaciju Fitness unose podaci iz Catapulta (sustava za praćenje fizičke aktivnosti igrača preko čipova u famoznim grudnjacima) kojeg vodi Karlo Reinholz. Analitiku radi Jasmin Osmanagić, koji i snima treninge.

- Na jednom mjestu imamo kalendar treninga, skautinga, zdravstvene kartone, kolege iz Biotreninga, primjerice, unose što je koji igrač radio, svatko preko svog smartfona. Kupili smo dodatna računala i tablete kako bismo mogli koristiti što više mogućnosti SAP-ove tehnologije, pomoću koje ćemo ranije prepoznati talente. Povezani smo već s našom Ambulantom, liječnici odmah mogu vidjeti kako se točno i zašto neki igrač ozlijedio i potom dati dijagnozu i pratiti njegov oporavak i kontrolirati potreban intenzitet vježbanja.

Zagreb, 050119.
Stadion Maksimir.
Pocetak priprema igraca Dinama , otvoreni trening.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX

Kako su spavali?

Preko SAP-a se i skautira suparnika, kao i bilo kojeg igrača iz baze podataka, primjerice, Viktorije Plzen te daju nalozi koga pratiti i na što obratiti pozornost. Tijekom utakmice, pak, kad se glavni trener odluči na zamjenu, pomoćnik na tabletu pokazuje igraču s klupe na što treba pripaziti, nema više listanja “tekice”. I svi podaci se ažuriraju u realnom vremenu, jer partneri SAP-a su InStat, Opta, Prozone, Golstats...

- Algoritam izračuna najvjerojatnije postave suparnika, za svakog igrača postoji video s akcijama u kojima je sudjelovao, olakšana je priprema utakmica, analiza suparnika, ali i vlastite momčadi. Preko Team One aplikacije igrače se svaki dan pita kako su spavali, boli li ih štogod i kako se osjećaju, a njihova subjektivna ocjena (od 1 do 5 ili 10) uspoređuje se s podacima s treninga i lakše se procijeni razina spremnosti i preveniraju ozljede.

U prostorijama svjetski glasovite Dinamove nogometne škole vidjeli smo samo djelić mogućnosti, ali praćenje razvoja igrača SAP-om se dovodi na višu razinu, kao i skauting suparnika i potencijalnih pojačanja. Vidjeli smo zapise o nekim igračima, od 10-godišnjaka koji je ozlijeđen do prvotimaca koji pucaju od zdravlja. Zabilježeno je tko je i kada unio koji podatak, a lako se regulira tko ima ovlasti što gledati.

- SAP smo izabrali među 10-ak ponuda, a razvoj hrvatskog softvera bio je preskup. Zasad ga koristi 29 klubova iz 11 zemalja, osim njemačkih, primjerice, Manchester City i Anderlecht, a nakon susreta s nama i Fenerbahce. Nadamo se da će ga u dogledno vrijeme početi koristiti cijela naša liga, na obostranu korist - poručio je Biško.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 10:23