Duje Klaric / CROPIX / CROPIX
KAPETANSKI MIJO

ON ĆE DEFINITIVNO BITI NAJVEĆA UZDANICA VULIĆA U PODIZANJU HAJDUKA Ponovno igra kao nekada: Nakon takvih izdanja nitko ne pita kolika mu je plaća

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. rujan 2018. 20:59

Kapetanski Mijo. Nema što se dodati. S dva pogotka ključni igrač u pobjedi Hajduka nad Rudešom. Jedini izdanak omladinske škole u početnih 11 Bijelih. Igrač sa 50 pogodaka u Hajduku. Malo se današnjih igrača može pohvaliti takvim dosegom čak i u perspektivi, jer najbolji rano odlaze u inozemstvo pa ne stignu napraviti velika djela u bijelom dresu.

Mijo Caktaš je u Hajduku prošao omladinsku školu kao igrač iz dopunske selekcije, potom je s profesionalnim ugovorom otišao na posudbu u Dugopolje, svoj rodni gradić u kojem je počeo nogometnu karijeru. Na Poljud ga je vratio Hrvoje Maleš. U Caktašu je tadašnji predsjednik Hajduka vidio klasu.

- To je igrač budućnosti za Hajduk - govorio je Maleš u jesen 2011.

Split, 090818.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 3. pretkola Europske lige, HNK Hajduk - FC Steaua Bukurest
Na fotografiji: Mijo Caktas
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX / CROPIX

Zabio pet u sedam

S nepunih 20 vratio se Caktaš u Hajduk, a tri i pol godine kasnije Hajduku je donio milijun eura odštete odlaskom u Kazanj. Poslije dvije godine u Rusiji opet se vratio u Hajduk i danas ima najbolji ugovor na Poljudu. U veljači 2012. krenuo je s ugovorom od mjesečnih 10.000 kuna bruto. Danas ima puno više mjesečno negoli je prije šest godina zarađivao godišnje. Sportski direktor Saša Bjelanović javno je prije mjesec i pol dana potvrdio da je Caktaš najplaćeniji igrač Bijelih s 500.000 eura godišnje. Ali, nisu novci u prvom planu. Igra i pristup su ono što se primarno ocjenjuje kod Caktaša. Protiv Rudeša je napravio ono zbog čega je doveden, jer nakon takvih izdanja kapetana nitko ne pita koliko je plaćen.

Split, 090818.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 3. pretkola Europske lige, HNK Hajduk - FC Steaua Bukurest
Na fotografiji: Mijo Caktas
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX / CROPIX

- Najiskusniji moraju podnijeti odgovornost - poručio je Vulić u objašnjenju zašto je Caktašu dao kapetansku vrpcu umjesto dosadašnjeg kapetana Juranovića.

Caktaš je, a to nije nebitno, jedini iz omladinske škole u Vulićevoj startnoj postavi protiv Rudeša. I taj podatak govori o tome kako je radila omladinska škola zadnjih sezona, ali nećemo odlaziti u širinu i dubinu velikog problema. Zadržat ćemo se samo na Miji Caktašu, prvom strijelcu Hajduka ove sezone. Prošlog proljeća zabio je šest pogodaka u 13 nastupa, zajedno s Gyurcsom bio je najbolji strijelac Bijelih i u zadnjoj polusezoni. U sedam nastupa ove sezone ima već pet pogodaka na svom kontu, stoga nema dvojbe, bit će Caktaš najveći kandidat za prvog strijelca Hajduka. Ima sjajan osjećaj za ulazak iz drugog plana, jer Mijo trese mreže i kada igra na mjestu zadnjeg veznog. Dođe iz duboke sredine, prati akcije i zabija. Upravo je to radio protiv Rudeša, baš se mora reći kako se uopće nije osjetilo da je tri tjedna imao stanku zbog ozljede koljena. Što bi se reklo “prošlo kao rukom odneseno”. Srećom za Hajduk da je Mijo opet zdrav, da je dolaskom novog trenera spreman i opet igra kao nekoć. Mijo Caktaš bit će definitivno najveća uzdanica Vulića u podizanju Hajduka ove jeseni.

Prava i obaveze

Za kraj samo jedan mali detalj, jedna sitnica koja ide uz kapetansku vrpcu. Caktaševi prethodnici odgovorno su shvaćali svoju dužnost, pa su pred medije dolazili i kad se pobjeđivalo i kad se gubilo. Jer, kapetan je uvijek prvi, kapetan predvodi momčad u svim situacijama. Nakon Rudeša prošao je Caktaš pokraj novinara s porukom “drugi put”, ali to definitivno nije model komunikacije kapetana Hajduka koji su u prošlosti bili lideri na terenu i nogometaši prepoznatljive osobnosti izvan travnjaka. To isto očekuje se i od Mije Caktaša, jer uloga kapetana nosi prava, ali i obaveze.

Linker
23. travanj 2024 11:46