CROPIX
VELIKI ADUT

ON DANAS IMA NAJBOLJE BROJKE U HNL-U! Hajdukova vratarska škola proizvela je još jednog majstora, ali on danas briljira u Zagrebu, a ne Splitu

Piše: Frane VulasObjavljeno: 04. siječanj 2019. 00:10

Da je Hajdukova vratarska škola nadaleko poznata po odličnom radu i vrhunskim „proizvodima“ koji iz nje izlaze, pokazuje i poredak vratara po broju utakmica bez primljenog gola u dosadašnjih 18 kola HNL-a.

Na vrhu je baš Hajdukov golman, ali na žalost splitskog kluba, on brani za Lokomotivu, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o Ivi Grbiću koji je u čak sedam utakmica sačuvao svoju mrežu netaknutom. To je u prosjeku gotovo svaka druga. Na nuli je ostavio Inter, Rudeš (dvaput), Rijeku, Goricu, Hajduk i Istru. I baš svaki put je Lokomotiva pobijedila. Ni jednom se nije dogodio remi bez golova.

Generalno je cijela obrana Lokomotive ostavila vrlo dobar dojam. Primila je 18 golova, dakle jedan po utakmici, a samo Dinamo (9) i Rijeka (16) primili su manje. Grbić je branio u svih 18 susreta i ima gotovo maksimalnu minutažu. Propustio je tek drugo poluvrijeme u Gradskom vrtu protiv Osijeka kada je zbog ozljede morao napustiti igru u 44. minuti.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Sve u svemu, splitski vratar, koji će ovog mjeseca proslaviti 23. rođendan, pogodio je dolaskom u Lokomotivu. Podsjetimo, istekom lipnja ove godine istekao mu je i ugovor s Hajdukom u kojem se više nije vidio. Razočaran što nije osjetio kako se na njega računa u budućnosti, prihvatio je poziv momčadi s Kajzerice gdje ga je osobno htio dovesti trener Goran Tomić. To je Ivi svakako pomoglo u donošenju odluke o odlasku iz matičnog kluba.

U Hajduku je neko vrijeme stagnirao, čak i nazadovao, i jednostavno je odlučio presjeći. Nisu ga pokolebali ni odlasci kolega vratara Letice i Stipice ovog ljeta. On je svoju odluku donio.

Kasnije će se pokazati da su baš zbog vratarske pozicije Hajdukovi treneri dobivali glavobolje ovog ljeta i jeseni. U startu se odmah teško ozlijedio Duka, kasnije i nominalno prvi vratar Posavec, pa su morali neočekivano uskakati mladi Ljubić i veteran Blažević. A Grbić je krenuo drugim putem. I nije pogriješio.

U Lokomotivi je dobio sve što je htio. Mir, stabilnost i kontinuitet igara. Odmah se nametnuo treneru Tomiću i na najbolji mu način uzvratio za ukazano povjerenje. Potpisao je na četiri godine, no ako nastavi s ovakvim izdanjima vjerojatno će i puno ranije osigurati neki inozemni angažman. Momčad igra dobro, jednim dijelom jeseni bila je i u samom vrhu, prijetila Dinamu, a i sada dosta dobro stoji na četvrtoj poziciji s tri boda manje od drugoplasiranog Osijeka.

Drugi u poretku, iza Grbića, su Danijel Zagorac (Dinamo) i Kristijan Kahlina (Gorica) koji su po šest susreta završili, a da nisu morali po loptu u mrežu. Pritom je ipak impresivniji učinak Dinamova vratara Zagorca ostvaren u samo sedam nastupa! „Zagi“ je po postotku najuspješniji.

No svakako pohvalu zaslužuje i Kahlina budući da brani za dojučerašnjeg drugoligaša koji je ove sezone hit prvenstva. Prvi vratari Dinama, Rijeke i Osijeka Dominik Livaković, Simon Sluga i Marko Malenica imaju po pet „clean sheetova“, s tim da je Malenica branio u 18 utakmica, Sluga u 17, a Livaković u deset.

A gdje su u ovoj priči Hajdukovi vratari? Goran Blažević i Josip Posavec imaju po jednu utakmicu u kojoj nisu primili gol, Marin Ljubić primao je u sve tri u kojima je branio, baš kao i Tomislav Duka u njegovoj jedinoj – porazu 1:4 u Osijeku u prvom kolu.

Duka je tada kapitulirao dvaput prije nego što je zbog ozljede bio prisiljen prepustiti vrata Ljubiću. Na samom su dnu, očekivano, vratari posljednjeplasirane momčadi Rudeša. Dominik Picak i Ivan Banić branili su po devet dvoboja i ni u jednom nisu sačuvali praznu mrežu.

Sve Grbićeve ‘nule’

Prvo kolo: Lokomotiva – Inter 4:0

Drugo kolo: Lokomotiva – Rudeš 1:0 Osmo kolo: Lokomotiva – Rijeka 2:0

Deveto kolo: Gorica – Lokomotiva 0:3 Jedanaesto kolo: Lokomotiva – Hajduk 2:0

Dvanaesto kolo: Rudeš – Lokomotiva 0:4 Trinaesto kolo: Lokomotiva – Istra 1961 1:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 06:12