Stipe Radić (lijevo)
 Vlado Kos / CROPIX / Vlado Kos / CROPIX
MLADI TALENT

ON JE BIO JEDINA SVJETLA TOČKA U DEBAKLU HAJDUKA! BURIĆ GA NAHVALIO NA SVA ZVONA, A ON OTKRIVA 'Volio bih jednog dana igrati u Real Madridu!'

Piše: Frane VulasObjavljeno: 04. prosinac 2019. 21:35

Ako se uopće smijemo usuditi u 0:4 katastrofi Hajduka protiv Rijeke tražiti neku svjetlu točku, onda je to debi mladog stopera Stipe Radića. Devetnaestogodišnji Solinjanin je neočekivano gurnut u vatru u Jadranskom derbiju, a koliko god blesavo to može zvučati nakon ovakvog rezultata, to povjerenje je i opravdao.

Hajdukova igra se u globalu raspala u posljednjih desetak minuta, a neiskustvo Radića na koncu u tome nije imalo nikakvu veću ulogu. Dapače, kada je Hajduk krenuo na sve ili ništa, Burić je debitanta Radića ostavio u igri. Upario ga je s veznjakom Hamzom Barryjem, a kolegu mu stopera iskusnijeg Oleksandra Svatoka povukao je na klupu.

- Zadovoljan sam debijem, ali ne i rezultatom. Sigurno ga neću pamtiti po dobrom. Počeli smo odlično, pogodili dvije stative. Nedostajalo nam je i malo sreće. Da je jedna ta lopta ušla, možda bi to bila posve drugačija utakmica. Zadnjih desetak minuta smo išli na sve ili ništa. Moramo sada ispraviti te greške i već u iduće dvije utakmice protiv Intera i Istre pokazati zašto smo u Hajduku, zašto se borimo za ovaj dres, osigurati to drugo mjesto na polusezoni – kazao je Radić za Slobodnu Dalmaciju.

Kada ti je trener najavio da ćeš debitirati?

- Početkom prošlog tjedna mi je rekao da budem spreman, da počnem polako razbijati tremu. Nije mi rekao da ću igrati, ali je sve više pričao sa mnom. Igrači koji igraju na mojoj poziciji Simić i Ismajli su mi pritom bili velika podrška. Dan prije utakmice trener mi je rekao da će za sve što se dogodi on preuzeti teret na sebe, da se opustim, zaboravim na pritisak.

Je li ipak bilo pritiska, treme?

- U prvih pet minuta nije bilo nimalo zgodno. Nije isto igrati s Hajdukom II na Poljudu ili ovako pred 15 tisuća navijača. No, uz podršku momčadi, točne pasove, dobijene duele sam to prebrodio.

Jesi li poslije pogledao utakmicu?

- Jesam. Sigurno je da sam neke stvari mogao napraviti bolje. Najviše me smeta što sam kod trećeg gola sucu vikao da je zaleđe. Kvalitetniji i iskusniji u prvoj ligi to iskoriste. Trebao sam se vratiti ranije prema igraču, zatvoriti prostor i treći gol se možda ne bi dogodio. Kod prvog gola nisam od Hamze mogao izaći u blok, već je bio na igraču.

Što ti je kazao trener?

- Rekao mi je da sam odigrao jako dobro, da ne smijem sada potonuti. Rekao mi je da će nova prilika doći, da moram biti spreman. Zadovoljan sam dijelom svojom igrom. Smatram da sam dijelom opravdao njegovo povjerenje, ali i da sam mogao još i puno bolje odigrati.

Poslije odrađenih kazni zbog kartona u kadar se sada ipak vraćaju Ismajli i Simić?

- Imamo i iskusnije Vučura i Svatoka. Ja sam jedan od najmlađih u momčadi. Na meni je da radim i čekam priliku da se otvori kao što s otvorila protiv Rijeke. Hvala treneru na povjerenju.

Uzori?

- Raphael Varane i Sergio Ramos. Najviše ih pratim, gledam ih na Youtubeu.

Znači navijač si Real Madrida?

- Da. Volio bih jednog dana igrati tamo, ali vidjet ćemo koliko je to dostižno.

Vršnjak si s Marijem Vuškovićem koji je mnogo više bio u prvom planu?

- Mi smo odlični. Kada sam došao u Hajduk II on je već bio tamo standardan. Skupa smo igrali na stoperskim pozicijama. Možda mu još treba samo neka prilika da dokaže taj svoj talent. Definitivno je budućnost Hrvatske i Hajduka.

A ti?

- Za mene ćemo još vidjeti. Još moram dosta raditi da dođem do toga – skromno će Radić.

Odgovara li ti više to da kao u ovom slučaju dolaziš iz sjene?

- Ne volim kada se puno priča o meni, više volim imati svoj mir, da sam vidim gdje griješim. Volim imati svoj put, zacrtam sam sebi ono što želim postići.

Misliš li u tim svojim razmišljanjima da si Real?

- Da.

Ovog ljeta si se vodio kao šesti stoper, ali napredovao si sve do startera u Jadranskom derbiju?

- Zadovoljan sam napretkom. Tu mi je puno pomogla druga momčad i trener Marijo Despotović da se priviknem na seniorski nogomet. U drugoj ligi ima teških napadača za čuvanje.

Imaš li potpisan profesionalan ugovor?

- Još ne, još sam na stipendijskom. Uopće se ne zamaram time. Ako me cijene, ponudit će mi profesionalni ugovor. Na meni je samo da radim.

Od desete godine si u Hajduku?

- Počeo sam sa šest godina u Solinu. Otac me odveo na jednu utakmicu Hajduka i ta atmosfera me privukla. Odmah upisao na treninge u Solin. S 10-11 godina stigao sam u Hajduk kod trenera Borisa Marina koji me prepoznao. U Solinu sam bio napadač. Kako sam igrao, izrastao, trener Marin me spuštao prvo na veznog, pa na stopera.

Koji su ti kratkoročni ciljevi?

- Pokazat se treneru, momčadi, da steknu povjerenje u mene kao u Ismajlija, Simića. Želim u Hajduku napraviti korak više, afirmirati se, pa ćemo poslije dalje vidjeti.

Jedan san ti je ispunjen? Kakve su dalje snovi, želje i ciljevi? Naslov prvaka jednog dana?

- Kao dijete odavde ostvario mi se mi se san da debitiram za Hajduk, još i u derbiju. Želim naslov prvaka s Hajdukom, nadam se da ću ga osvojiti kad-tad

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 07:56