Zeljko Hajdinjak / CROPIX
PUN POGODAK MODRIH!

ON JE NAJVEĆE IZNENAĐENJE BJELIČINE EKIPE Dinamov 'Beckham' na svakoj utakmici napravi nešto fantastično: 'Od treće lige sam došao do reprezentacije'

DAMIAN KADZIOR Prvi dodavač Prve HNL, poljski reprezentativac koji nakon 12 kola ima čak 8 asistencija
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. listopad 2018. 23:21

Nekima je čudno kako Dinamo dobro igra i pobjeđuje ove sezone, drugi se čude Oršiću, treći Stojanoviću, četvrti Rrahmaniju... Ali sve njih skupa (dobro, i nas) najviše je iznenadio Damian Kadzior. Momak koji je onako, kao svojevrsni anonimac, stigao iz poljskog Gornika na Bjeličin zahtjev, predstavio je hrvatskoj publici i Dinamovim navijačima jedan od najboljih centaršutova ljevicom koju smo gledali u modrom dresu. I šire. Čovjek nakon 12 kola ima osam ligaških asistencija, nevjerojatno je kako u svakoj utakmici napravi nešto fantastično. Eto, u Koprivnici je i asistirao i zabio, potpisao je vlastoručno još jednu važnu Dinamovu pobjedu.

- Osam asistencija? Sretan sam zbog toga, ali najvažnije je da smo pobijedili u Koprivnici, jer smo u prvom dijelu odigrali lošu utakmicu. Zato je bitno da smo uspjeli pobijediti i uzeti nova tri boda - skromno govori Kadzior.

Nije moja odluka

Tek je malo otkrio smiješak kad smo mu rekli da mu centaršutovi podsjećaju na Beckhamove.

- Možda je to ipak malo previše, ha-ha. Ja uvijek igram isto, igrao sam tako i u Poljskoj, na svakoj razini sam igrao na isti način. I sretan sam da tako mogu igrati i u Dinamu, da pomažem pobjeđivati ovoj odličnoj momčadi.

No, činjenica je njegov učinak zasad mjerljiv jedino u HNL-u, jer u Europi je odigrao svega 52 minute i dosad je bez statistike.

- Da, to je točno, ali to nije moja odluka, trener je taj koji odlučuje. A što se mene tiče, sretan sam da toliko igram u ligi. Mi imamo 30 igrača, širok kadar, a svaka je utakmica bitna. Trener mi daje priliku u HNL-u, na meni je da igram dobro, pokažem se, da bih u budućnosti možda igrao važniju ulogu u Europi. U ovom trenutku za mene je vrlo važno da što više igram, recimo, od poljskih veznih igrača imam trenutno najviše utakmica. Igrao sam 10 utakmica u HNL-u, jednu u Kupu, u Europi nisam toliko, ali ima zato još jedan opravdan razlog. Nisam prošao pripreme, a igrači koji igraju na mojim pozicijama, Hajrović i Oršić, igraju izvrsno i nema se tu što dodati. Na meni je da što bolje igram u HNL-u, koristim svaku priliku i pokažem da imam kvalitetu i za europsku razinu.

Brojke ne opterećuju

Kolika je asistencija imao prijašnjih sezona, je si zacrtao koliko bi ih htio imati prve sezone u Dinamu?

- U Poljskoj sam u jednoj sezoni u drugoj ligi imao 14 golova i 16 asistencija, a uglavnom sam imao više asistencija nego golova. To je moj način igre, želim dodati suigračima, jer to me to čini sretnijim nego kad zabijem. Kad sam bio manji, bio sam desetka i više sam dodavao nego zabijao. Dobro, možda ne u Gorniku, jer to je momčad koja je igrala na kontranapade pa sam zbog toga više bio strijelac, a ovdje Dinamo u HNL-u igra više s posjedom i mogu pokazati svoj dribiling i zadnji ‘pas’. Drago mi je da se razumijem s napadačima u igri i ako budem mogao još više asistirati, bit ću još i sretniji, a brojkama nisam opterećen. Sretan sam što živim u Zagrebu i igram u klubu koji ima sjajne rezultate i u Europi. Trener mi je dao šansu kad nitko o meni nije znao ništa, doveo me iz Poljske i za mene je svaka utakmica važna, a ako budem igrao dobro, bit će još golova i asistencija.

Dvaput u reprezentaciji

Već iz Gornika došao je Kadzior do šireg popisa reprezentacije, međutim Rusiju nije vidio. Ali otkad je u Dinamu, počeo igrati i biti vrlo koristan, postao je, praktički, stalni član poljske nacionalne vrste.

- Bio sam dvaput u reprezentaciji, prvi put sam dobio šansu, igrali smo protiv Irske, nakon te utakmice izbornik mi je rekao da sam bio odličan u debiju. Skoro sam i asistirao, ali naši napadači nisu zabili gol. Sad sam bio dvije utakmice na klupi, ali znam da moje vrijeme u reprezentaciji tek dolazi. Imam dobru statistiku, igram u jakom klubu s odličnim rezultatima. Znate, sad imam puno više samopouzdanja kad dolazim u reprezentaciju nego kad sam dolazio iz poljskog kluba, jer sad se osjećam kao i ostali igrači koji u reprezentaciju dolaze iz jakih europskih klubova. Možda Dinamo nije razina Bayerna ili Napolija, ali držimo prvo mjesto u Europskoj ligi u jakoj skupini, igram u ligi, zaigram i u Europi. Ja sam jako ponosan što igram u poljskoj reprezentaciji! Mi smo velika zemlja, imamo 40 milijuna stanovnika, a samo ih 25 može biti u reprezentaciji i ja sam dio toga.

Zna se, naravno, tko je najveća zvijezda poljskog nogometa.

- Zadnjih godina to je samo Robert Lewandowski. Ali nemamo samo njega, imamo Milika i Zielinskog u Napoliju, ukupno 16 igrača u Seriji A. Poljski igrači igraju u velikim klubova, ali moramo biti bolji kao momčad u reprezentaciji.

Onda nam je Kadzior otkrio svoju najveću želju.

- Igramo sad prijateljsku utakmicu s Češkom i onda s Portugalom u Ligi nacija, a na njoj mi se možda ostvari san. Naime, pišu mediji da bi mogao tu utakmicu igrati Cristiano Ronaldo, pa se možda uspijem fotkati s njim ili zamijeniti dres.

Portugalac mu je veliki idol?

- Još otkad sam bio klinac on mi je bio idol, najbolji igrač, volim njegov stil, samopouzdanje i najvažnije za mene - on je sve napravio teškim radom. Time se i ja vodim, nisam lako napredovao u nogometu, igrao sam na svim razinama, od treće lige sam došao do reprezentacije, a u 15 mjeseci od druge poljske lige do europskog Dinama. Naravno, da me krivo ne shvatite, nismo Ronaldo i ja ista razina, ali on je igrač koji je sve postiže samo mukotrpnim treningom, pripremom i fokusom samo na nogomet i iduću utakmicu i uvijek daje maksimum. A takav je i moj način razmišljanja.

Zagreb, 020918. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica Hrvatskog telekoma, 6. kolo 1. HNL izmedju Dinama i HNK Rijeka.
Na fotografiji: Damian Kadzior.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Sretan sam tu

Kako njegovi suigrači u reprezentaciji gledaju na Dinamo, pitaju li ga išta o Modrima, klubu, gradu?

- Prošli put su me pitali kako mi je u Dinamu i istovremeno mi rekli da je Dinamo najbolji put koji sam izabrao. Da je to dobar klub za razvoj. Ako igraš dobro i pokažeš se, možeš razmišljati o top klubovima. Sretan sam ovdje i rekao sam im da je Dinamo klub visoke razine i, kažem, dolazim u reprezentaciju s puno više samopouzdanja što je meni jako važno.

Znači ako bude igrao dobro, možda uskoro ode iz Dinama?

- Imam ugovor na tri godine, a jako sam ambiciozan. Ma to je normalno, svaki igrač ima san uvijek napredovati, ići na višu razinu. Kad sam bio u Gorniku, cilj mi je pokazati da vrijedim u Ekstraklasi, onda sam došao u Dinamo. Sad sam u velikom klubu, imam veliku priliku, ali moram igrati svaku utakmicu što bolje, tko zna, možda u budućnosti igrati i u većem klubu. Ali, ono najvažnije, ja sam sad sretan u Dinamu, ispunjen i jedino o čemu razmišljam je iduća utakmica.

U HNL-u svi znaju igrati nogomet

Koja je razlika između poljske Ekstraklase i HNL-a?

- Drugačije su lige, u HNL-u je naglašenija tehnika. Jednom je to rekao i Ivan Runje, Hrvat koji igra u Poljskoj, on je kazao da je poljska liga vrlo specifična i ja se s tim slažem. Tamo morate trčati 12 kilometara po utakmici, boriti se i ako uz to pokažete ostale nogometne vrline, onda možda pobijedite. Ovdje je drugačije, gledao sam u HNL-u igrače svih momčadi i svi znaju s loptom. I oni u Istri, i u Slavenu. Odlična liga za promociju, za napredak, sviđa mi se HNL. (tn)

Bolje igram kad doma nisam sam, a u svlačionici pričam i poljski

Kako se Kadzior snašao u gradu Zagrebu i klubu Dinamu?

- Sve je super. Nemam problema čak ni s jezikom. Pričam s nekima i poljski, recimo, s trenerom, Šitumom, Dilaverom. Šitum mi je pomogao na početku jako puno, zahvaljujem svima na pomoći. Uopće ne osjećam neku veliku promjenu, kao da sam promijenio klub u Poljskoj, a ne državu. Pričam i engleski, sad je bolji i hrvatski, razumijem 75 posto, na kraju godine moći ću pričati puno bolje. Ovdje se svi smiju, svi su sretni, ljubazni, pozitivni, baš uživam.

A u Zagrebu nije ni sam?

- Supruga je ovdje, pomaže mi kad god može oko svakodnevnih stvari, imamo i psa. Stalno netko dolazi, brat s prijateljima, pa ženin brat, pa roditelji... Imamo sretan dom, osjećam se i igram bolje kad je netko ovdje. Nije ugodno kad dođeš kući a nema nikoga, ovako je puno bolje. Zato sam i toliko sretan ovdje. (tn)

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 06:45