Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
PROŽIVIO OGROMNE MUKE

ON JE VJEROJATNO NAJVEĆI DINAMOV MISTERIJ Zaboravljeni veznjak prošao pakao, pobijedio agresivnu bakteriju, nitko ne zna kakva mu je budućnost

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. siječanj 2017. 22:59

Pitali smo jednom prilika Ivajla Peteva kakve su mu namjere s Goncalom Santosom.

- Ne znam. Nisam čovjeka još vidio kako igra, ne znam ništa o njemu - odgovorio je bugarski strateg i slegnuo ramenima.

Kao i velika većina ljudi u Dinamu, jer doista, nitko ne zna što će biti s Portugalcem koji je u zadnjih godinu dana prošao pravi pakao.

Dakle, sve je počelo s ozljedom, teškom ozljedom ligamenata prošle zime. Stanka od minimalno šest mjeseci bila je neizbježna, pomirio se s time i Goncalo.

Zagreb, 141214.
Stadion Maksimir.
1. MAXtv liga.
Utakmica GNK Dinamo protiv NK Slaven Belupo.
Na fotografiji: Goncalo Santos (23, Dinamo).
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX / CROPIX

- Bit će dobro, očekujem da bih uskoro mogao početi trenirati, da ću se tijekom jeseni vratiti u pogon - govorio nam je na ljetnim pripremama u Sloveniji.

No, tada su počeli problemi. Goncalo je, naime, to koljeno, na vlastiti zahtjev, operirao u Portugalu. Ispada da bi bilo bolje da je vjerovao Dinamovim i hrvatskim liječnicima. Premda, iako nikad ne znaš gdje možeš pokupiti kakvu bakteriju. A u njegovom se koljenu “zakamuflirala” jedna beštija koja je počela raditi strašne probleme. Odjednom se aktivirala i u samo dva-tri dana napravila potpuni kaos. Goncalo je hitno završio u bolnici, krvni nalazi bili su jako loši, bakterija je divljala i prijetila još većim zlom. Preteško je reći da je Goncalo bio životno ugrožen, jer odmah je dobio adekvatan lijek, antibiotik.

Zagreb, 051215.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 19. kola Prve MAXTv hrvatske nogometne lige,
Dinamo - Hajduk.
Na fotografiji:  Tino-Sven Susic, Goncalo. 
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX
Sušić i Goncalo

Agresivna bakterija

Dr. Saša Janković imao je sve pod kontrolom, no agresivna bakterija svakako je prijetila Goncalovoj karijeri.

- Oporavlja se dobro i karijera mu nije upitna - kazao je koji dan poslije dr. Saša Janković, Portugalac je uspješno operiran i krenuo je opet “od nule”.

Bio je već rujan, uloge u momčadi odavno podijeljene, bio je to mjesec u kojemu je Goncalo već trebao biti u kadru da nije došlo do komplikacija. Jasno, povratak nije nimalo lagan, cijeli taj paket problema ostavio je traga na čitavom organizmu, na mišićima koji su se opustili i smanjili, jednostavno, Goncalo mora proći pravi “reset”. Koji još uvijek traje. Propustio je čitavu polusezonu, nije još počeo ni normalno trenirati, tek trčkaranje i lagane vježbe.

Prije odlaska na odmor u Portugal, Dinamov stručni i medicinski tim dao mu je poseban program rada koji mora ispuniti u ovoj stanci. Dakako, naglasak je na jačanju muskulature, što je neophodno za sve ostale segmente fizičke pripreme. U nedjelju bi se i on trebao uprizoriti na prvom okupljanju, vidjet će se u kakvom je uopće stanju i hoće li Petev na njega računati. Hoće li mu dati šansu da se oporavi, pripremi i pokuša nametnuti. Premda su svi svjesni da nakon jednogodišnje stanke teško Goncalo može odmah punom snagom krenuti u borbu za pozicije.

Moguć i brzi rastanak

Štoviše, s obzirom na to da Goncalov ugovor s Modrima istječe na ljeto, nije nemoguće da već u ovom prijelaznom roku klub i igrač pokušaju pronaći neki model prijevremenog rastanka. No, kažemo, treba pričekati prve dane priprema, vidjeti u kakvom je uopće Goncalo stanju. S obzirom na to da su se Modri odrekli Jonasa, da se još ne zna što će biti s Ademijem, jedan zadnji vezni dobro bi došao.

Iako Goncalo širu javnost, zapravo, ničime nije impresionirao u godinu i pol dana u Maksimiru, struka, stožer Zorana Mamića bio je s njime dosta zadovoljan. Isticali su Goncala kao vrlo zahvalnog igrača, koji uredno obavlja sve što se od njega traži, koji nije spektakularan, ali se u njega uvijek možeš pouzdati. Doduše, teško se može reći da je nedostajao dok ga nije bilo, da bi njegov nastup promijenio nešto krucijalno protekle jeseni.

Kako god, Goncalo je još jedna u nizu nepoznanica s kojom će se Bugarin susresti prvih dana priprema. U veznom redu ima dosta igrača, tu su Knežević, Moro, Antolić, Pavičić, Gojak, Fiolić, Ćorić... tu je još uvijek i Machado, barem formalno.

Zapravo, kao da je neko prokletstvo (iako ne volimo priču o maksimirskim prokletstvima) napalo Dinamove zadnje vezne. Ademi, Goncalo, Jonas, Machado, četvorica su u godinu i pol dana držala tu poziciju i, svaki na svoj način, “izgorjeli”. Prije njih, ako baš želite, i Vukojević! Goncalo je, da se vratimo njemu, uistinu prošao težak put, no to nije nikakvo jamstvo da će odigrati još koju utakmicu u Dinamu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 16:05