Srdjan Vrancic / CROPIX
NASTAVAK CRNOG NIZA

OPET IM JE ZABIO KRALJ SLOBODNJAKA S VIŠE OD 30 METARA, A ONDA IM SE DOGODILA REPRIZA IZ KUPA Gorica zabila iz totalno sumnjive pozicije

Odmah nakon prvaka i trenutnog lidera HNL-a, zagrebačkog Dinama, na teren je nedaleko od njih, u Velikoj Gorici izašao i Hajduk. Splitski sastav tražio je oporavak od poraza u Kupu, a dogodio im se novi poraz od istog protivnika unutar svega nekoliko dana. Susret je završen rezultatom 2:1, a pogotke su postigli Kristijan Lovrić i Joey Suk za Goricu te Jairo za Hajduk. Dinamo je prvi s 31 bodom, dok je Hajduk na drugome mjestu s četiri boda manje. Gorica je na četvrtome mjestu s 21 bodom.
Piše: Toni RoićObjavljeno: 02. studeni 2019. 18:19

GORICA - HAJDUK 2:1 (Lovrić 12', Suk 86' / Jairo 28')

GORICA (4-2-3-1): Kahlina - Muhammed, Steenvoorden, Jovičić, Čabraja - Marina, Čanađija (od 81. Babec) - Hamad (od 63. Dvorneković), Suk, Lovrić (od 89. Krizmanić) - Ndiaye

Trener: Sergej Jakirović

HAJDUK (4-3-2-1): Posavec - Juranović, Ismajli, Svatok, Čolina - Bradarić, Nejašmić (od 54. Beširović), Hamza (od 83. Jradi) - Jurić, Caktaš - Jairo

Trener: Damir Burić

VELIKA GORICA, Gradski stadion Gledatelja: 3.753 Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac)

Isti rezultat, 2:1, isti strijelci, Lovrić i Suk. Gorica je u razmaku od tri dana prvo Hajduk izbacila iz Kupa, a onda ga porazila i u prvenstvu. Velika Gorica u potpunoj je nogometnoj euforiji, dok je Hajduk na Dan mrtvih pokopan u šampionskoj ambiciji, a tko zna kakva sudbina čeka njegova trenera Damira Burića. Prije samo 10 godina velikogorički je klub promijenio ime i fuzionirao se s Poletom da ne bi ispao u 4. ligu, a sada dijeli lekciju Hajduku kada god se sjeti. Let u visine na stadionu pokraj Plesa i pad velikana iz Splita na dno.

Da sramota bude potpuna, svi igrači Hajduka poredali su se nakon utakmice ispred navijača na istočnoj tribini i odslušali trominutnu lekciju kritika, a u svlačionicu su ispraćeni povicima "vi niste Hajduk".

Damir Burić startao je s čak četiri zadnja vezna, koja su bila raspoređena posvuda u nominalnoj formaciji 4-3-2-1, a glavno je pitanje bilo koliko mogu iskreirati kad je i dosad glavni prigovor bio na manjak dubinskih i okomitih lopti, dok se usamljeni Jairo morao sam hrvati sa stoperima Gorice. Jakirović je ovoga puta krenuo s Lovrićem od prve minute, a po 115. put uzastopno u prvenstvu je na vratima Velikogoričana bio Kahlina.

Već u 2. minuti čisti zicer za vodstvo Splićana. Na proigravanje Bradarića i nakon propuštene lopte Jurića, sam je na desetak metara Caktaš, ali njegov udarac ljevicom sjajnom obranom skida Kahlina. Bila je to najava da Hajduk pod svaku cijenu želi isprati gorak okus ispadanja iz Kupa pobjedom u prvenstvu, ali baš kao i prije tri dana, opet je Gorica povela, i opet na isti način - iz slobodnog udarca Kristijana Lovrića. Ovaj put lopta je bila na lijevoj strani preko 30 metara od gol-linije, ali prvom turopoljskom topu to nije smetalo, a usput ga je i vratar gostiju Posavec počastio vrlo lošom intervencijom i na semaforu je zasvijetlilo 1:0.

Smrklo se u tim trenucima pred očima Damiru Buriću, prvi ozbiljan udarac domaćih i odmah gol, ali bila je rana faza utakmice i dovoljno je vremena bilo da se Splićani podignu sa zemlje. Trebalo im je petnaestak minuta da dođu k sebi i povežu igru, dijagonale na Juranovića na desnoj strani su prolazile, ali ne i završni ubačaji, dok je Gorica u svom prepoznatljivom "talijanskom stilu" čekala prijetnje iz kontranapada. U 26. minuti Lovrić je bio na petercu poslije centaršuta Muhammeda, ali udarac glavom išao je u ruke Posavca, da bi dvije minute kasnije bljesnuli gosti. Vrlo aktivni Bradarić odigrao je odličan dupli pas s Jairom, a brazilski je napadač konačno namjestio nogu i sigurno pogodio pod gredu s desetak metara.

Golemo olakšanje za goste, a domaćima upozorenje da za pobjedu nije dovoljna samo obrana i taktika "svi iza lopte". Do poluvremena je Bradarić testirao Kahlinu udarcem s dvadesetak metara, dok je nakon prodora i ubačaja Jaira uklizavanjem loptu odbio Jovičić. Kristijan Lovrić bio je na sceni u zadnjim trenucima prvog dijela, prošao je dvojicu i zapucao s 14 metara, ali pravovremeni blok Ismajlija loptu je usmjerio u korner.

Nakon odmora su oba stratega ostala pri početnim sastavima, ali u veznom redu Hajduka stalno su se mijenjala mjesta. Bio je to Burićev taktički pokušaj iznenađenja, što je uigrana formacija domaćih ipak lako čitala. U 64. minuti sporni trenutak u šesnaestercu Hajduka kada lopta ide prema Ndiayeu, a podmeće mu se Ismajli, no sudac Pejin ne vidi prekršaj, ma koliko domaći protestirali. Hajduk je bio više s loptom, ali tek je u 67. minuti Jurić zapucao s dvadesetak metara, ali preko vrata. U 70. minuti idealan centaršut Juranovića, ali Caktaš s nekoliko metara ne uspijeva pogoditi u okvir vrata. Lovrić u 79. minuti ima loptu na kojih 15 metara, ali Posavec je ovaj put koncentriran i lijepo brani udarac. U 84. minuti Kahlina spašava na drugoj strani, kada iz voleja s 14 metara pod gredu puca Čolina. I onda dvije minute potom opet iz prekida igre Gorica dolazi do prednosti, asistent je Lovrić, a strijelac Joey Suk. Ostat će ipak sjena da je bilo zaleđe.

GORICA - HAJDUK 2:1 (Lovrić 12', Suk 86' / Jairo 28')

GORICA: Kahlina - Muhammed, Steenvoorden, Jovičić, Čabraja - Marina, Čanađija - Hamad, Suk, Lovrić - Ndiaye

HAJDUK: Posavec - Juranović, Ismajli, Svatok, Čolina - Nejašmić, Bradarić - Hamza, Caktaš, Jurić - Jairo

-------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE

90'+3' - CRVENI KARTON ZA GORICU! Joey Suk je grubo i nepotrebno startao na Dinu Beširovića te je opravdano dobio drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

90' - Uz gromoglasne ovacije s tribina i skandiranje 'Kristijan Lovrić' ispraćen je veznjak Gorice, a u igru će umjesto njega 19-godišnji Kresimir Krizmanić.

86' - GOOOL! Lovrić je izveo slobodnjak i ubacio na pet metara, a ondje je Suk pobjegao obrani Hajduka i glavom pogodio ispod Posavca! Ponovljena snimka pokazuje da je tu možda bilo i govora o zaleđu tako će biti mnogo repova nakon ovog dvoboja... Zanimljivo je i da su Lovrić i Suk presudili Hajduku i prije nekoliko dana u Kupu, razlika je samo što je za Hajduk bio strijelac Stanko Jurić.

84' - Uzvraća i mladi Čolina! 19-godišnji Hajdukov branič opalio je iz voleja, a Kahlina je, kao Posavec maloprije, 'vadio' to ispod same grede!

83' - Drugi put mijenja Burić. U igri je Bassel Jradi umjesto Hamze Barryja.

81' - Druga zamjena kod Gorice. Izašao je požrtvovni Čanađija uz pljesak velikogoričke publike, zamijenit će ga Hrvoje Babec.

79' - Iskupio se sada Josip Posavec! Lovrić je opalio dalekometni projektil s dvadesetak metara, bio je to sjajan udarac koji je išao u same rašlje, a vratar Hajduka je to iščupao ispod grede! Fantastična parada Josipa Posavca...

72' - Žuti karton opravdano je dobio Ismajli zbog grubog prekršaja na Lovriću.

- Službena spikerica objavila je da je na stadionu 2.753 gledatelja.

68' - 'Požutio' je sada Kristijan Lovrić nakon prigovora sucu Pejinu što nije dosudio još jedan prekršaj na Ndiayeu. Publika je dodatno podignula tenzije žestokim vrijeđanjem s tribina. U nedostatku pravih poteza na terenu, gledatelji su se orijentirali na sudačke previde...

67' - Opet prijeti Hajduk! Jurić se odvažio na udarac, nije to uopće bilo loše, ispružio se Kahlina na golu, no proletjelo je to iznad grede!

64' - DVOJBENA SITUACIJA! Lovrić je sjajnim dodavanjem pronašao Ndiayea koji u duelu s Ismajlijem pada u šesnaestercu. Ponovljena snimka pokazuje da je kontakta nedvojbeno bilo, no pitanje je je li tu bilo govora o najstrožoj kazni. Glavni sudac Tihomir Pejin bio je dovoljno blizu da to procijeni... velikogorička je publika odmah počeka skandirati: 'Lopove, lopove'.

63' - Prva zamjena kod Gorice. Izlazi irački veznjak Jiloan Hamad, priliku dobiva Matija Dvorneković.

61' - Sjajna šansa za Goricu! Nakon kornera je najviši bio Suk, ali njegov udarac glavom iskosa uspijeva obraniti Posavec!

54' - Na prvu se promjenu odlučio Damir Burić. Umjesto Darka Nejašmića u igru će Dino Beširović koji se postupno vraća nakon teške prošlosezonske ozljede koljena.

51' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Joey Suk i neće moći nastupiti u sljedećem kolu protiv Istre u Puli.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Velikoj Gorici. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Fantastičnu utakmicu gledamo u Velikoj Gorici! Šanse se izmjenjuju na objema stranama, a neumorna podrška splitske Torcide dodatno naglašava sjajnu atmosferu na Gradskome stadionu. Majstor i 'Kralj slobodnjaka', kako mu već tepaju, Kristijan Lovrić još je jednom pogodio iz slobodnog udarca, i to s oko 30 metara. Izjednačenje je gostima donio Jairo te unio novu neizvjesnost u ovaj zanimljiv dvoboj.

45'+1' - Kakva šansa za Goricu! Prvo je Čanađija napravio prekršaj na Čolini, međutim nije to sudio Pejin i skočili su svi na Hajdukovoj klupi protestirajući! U nastavku akcije Lovrić se dokopao lopte i šutirao s desetak metara, a od bloka se to odbija u korner... srećom po Pejina nije to ušlo jer bi ga Torcida i hajdučka klupa žestoko prozivali zbog tog previda.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

39' - Još jedna velika šansa za Hajduk! Jairo je pobjegao po lijevom boku i pokušao ubaciti na drugu vratnicu za Caktaša, međutim stigao je u posljednji trenutak Jovičić!

35' - Neumorna Torcida i dalje gromoglasno navija, pjesma nije stala od prve minute. Hajdukovci zaista imaju dobar 'vjetar u leđa' na ovom susretu...

33' - Izmjenjuju se udarci kao na traci! Ovog puta je Bradarić u glavnoj ulozi, opalio je s dvadesetak metara, a Kahlina brani i taj udarac.

30' - Odmah uzvraća Gorica! Čanađija je kratko proslijedio do Čabraje na lijevi bok koji oštro centrira u peterac, no Ndiaye je za par centimetara bio prekratak...

28' - GOOOL! Bradarić je fantastično 'podvalio' za Jaira koji bježi obrani Gorice i pogađa za izjednačenje! Vraćaju se Splićani u susret, bit će tu još svega...

24' - Još jednom prijeti Gorica! Ponovno je zaprijetio Lovrić, ali ovoga puta Posavec je siguran.

15' - Šansa za Hajduk! Nejašmić se odvažio na udarac, no bio je to slab pokušaj i Kahlina bez poteškoća brani.

12' - GOOOL! Kristijan Lovrić je ponovio pothvat iz prethodne utakmice u Hrvatskom kupu i pogodio iz slobodnjaka! S tim da je ovog puta šutirao s puno veće udaljenosti, s čak oko 30 metara iskosa od vrata Hajduka... Josip Posavec je loše reagirao i primio gol u svoj kut, no mora se čestitati sjajnom veznjaku Gorice na preciznom i silovitom udarcu kojim je slomio vratara Bijelih!

5' - Torcida je u velikom broju pohrlila u Veliku Goricu i od prve minute traje gromoglasno navijanje... u početku su skandirali: 'Igrajte, pi*kice!', no sada je pjesma podređena isključivo nogometnom duhu.

2' - Što je sada promašio Caktaš! Sjajno su kombinirali hajdukovci i lopta je došla do Caktaša koji je potpuno sam i neometan šutirao sa šest-sedam metara, a Suk je njegov udarac skinuo sa same gol-linije! Kahlina je već bio svladan, no ispriječio se požrtvovni Indonežanin i spriječio rano vodstvo gostiju...

1' - Počela je utakmica u Velikoj Gorici. Glavni sudac je Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca.

-------------------------------------------------

16.30: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Burić na klupi je ostavio Jakoliša, Simića i Jradija iako se, prema najavama, ovaj trojac mogao očekivati od prve minute. U obrani će tako startati Svatok, a ofenzivu će pojačati Barry Hamza i Stanko Jurić.

Trener Gorice Sergej Jakirović odustao je od eksperimenta kojim je iznenadio hajdukovce u Kupu te će na teren poslati najjači trenutni sastav, s Kahlinom na vratima, Lovrićem u vezi i Ndiayem u špici.

Linker
14. rujan 2024 05:48